Si oamenii celebri au fost copii...Traian Vuia
“Avion cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor si ma fa aviator!”
- Traian Vuia a provenit dintr-o familie modesta
- Parea un copil obisnuit, insa, din momentul in care a inceput cursurile primare, si apoi cele secundare, a dovedit o atractie irezistibila si o predilectie pentru mecanica aplicata.
- La 10 ani a asistat la primele manifestari cu caracter aviatic si dezvolta de atunci, o pasiune pentru zmeie. Urmareste atent detaliile lor si incearca sa construiasca altele mai bune.
- Ajuns la liceu, Vuia isi insuseste notiuni de fizica si mecanica si incearca sa explice ce se petrece in jurul aparatului de zbor, fortele necesare pentru lansarea si mentinerea lui in aer, conditiile de echilibru, etc.
- Dupa terminarea facultatii continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil.
- Vuia incepe constructia aparatului, perfectionand pana in minime detalii planurile originale la care lucrase pana atunci.
- Primul zbor cu avionul creat de Traian zboara pentru prima data pe cerul Parisului.
- In continuare va mai breveta si construi diferite inventii: intre 1918 si 1922 va construi 2 elicoptere, iar in 1925 un generator de abur.
- Inventia- aceasta presupune gasirea noului care se adauga cunostintelor si obiectelor deja existente;
- Inovatia- se refera la aplicarea noutatii intr-o forma de activitate;
- Descoperirea- dezvaluirea unor legi sau fenomene care exista in realitate si care nu au fost cunoscute si explicate teoretic pana in momentul descoperirii.
- Talentul- considerat o forma superioara de manifestare a aptitudinilor care poate duce la valori noi si originale;
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: