characters characters

Si oamenii celebri au fost copii...Traian Vuia

Propus de: Echipa Intuitext   |   11 septembrie 2009    |   3417 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

        “Avion cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor si ma fa aviator!”

 

Ce-si doresc sa devina copiii atunci cand sunt mici? Daca-i intrebi acest lucru, cu siguranta vei auzi niste raspunsuri foarte hazlii: cantareata, astronaut, agricultor, pilot etc.

 

Traian Vuia este copilul despre a carui viata vreau sa va spun cate ceva. Cine este? Ce a facut? Cum a devenit atat de celebru in domeniul aviatiei? Ajutorul si spijinul cui l-a obtinut? Ce poti face tu pentru a-ti ajuta micutul sa-si indeplineasca dorinta: “Avion cu motor, ia-ma si pe mine-n zbor si ma fa aviator!”?. Vom incerca sa raspundem impreuna. Haideti sa cunoastem cateva aspecte din copilaria celui care a devenit Traian Vuia.

 

  • Traian Vuia a provenit dintr-o familie modesta

  • Parea un copil obisnuit, insa, din momentul in care a inceput cursurile primare, si apoi cele secundare, a dovedit o atractie irezistibila si o predilectie pentru mecanica aplicata.

  • La 10 ani a asistat la primele manifestari cu caracter aviatic si dezvolta de atunci, o pasiune pentru zmeie. Urmareste atent detaliile lor si incearca sa construiasca altele mai bune.

  • Ajuns la liceu, Vuia isi insuseste notiuni de fizica si mecanica si incearca sa explice ce se petrece in jurul aparatului de zbor, fortele necesare pentru lansarea si mentinerea lui in aer, conditiile de echilibru, etc.

  • Dupa terminarea facultatii continua sa studieze problema zborului uman si incepe sa-si construiasca primul aparat de zbor, pe care-l numeste aeroplan-automobil.

  • Vuia incepe constructia aparatului, perfectionand pana in minime detalii planurile originale la care lucrase pana atunci.

  • Primul zbor cu avionul creat de Traian zboara pentru prima data pe cerul Parisului.

  • In continuare va mai breveta si construi diferite inventii: intre 1918 si 1922 va construi 2 elicoptere, iar in 1925 un generator de abur.

 


 
Ce anume caracterizeaza personalitatea lui Traian Vuia? Iata cateva concepte cheie:
  • Inventia- aceasta presupune gasirea noului care se adauga cunostintelor si obiectelor deja existente;
  • Inovatia- se refera la aplicarea noutatii intr-o forma de activitate;
  • Descoperirea- dezvaluirea unor legi sau fenomene care exista in realitate si care nu au fost cunoscute si explicate teoretic pana in momentul descoperirii.
  • Talentul- considerat o forma superioara de manifestare a aptitudinilor care poate duce la valori noi si originale;

 

Cum poti plia aceste concepte pe nivelul de dezvoltare al copilului tau?

 

Pentru inventie este suficient sa-i permiti explorarea. Este deosebit de important sa poata manipula toate obiectele din jur, sa aiba contact cu elemente cat mai diferite. Nu te supara si nu-l pedepsi daca mai baga creionul in gura, daca umbla pe sub masa in bucatarie sau daca pune mana pe tot felul de obiecte sau “mizerii”. Acest lucru este normal si se intampla tuturor copiilor tocmai pentru ca au nevoie de cunoastere. Si cum altfel pot sa cunoasca lumea si viata, daca nu fac uz de toate simturile lor: auz, vaz, miros, pipait, gust?

 

Referitor la inovatie, permite-i micutului sa aplice ceea ce gandeste intr-o oarecare forma de activitate. Pentru aceasta etapa este potrivita folosirea plastilinei pentru a crea, a foii si creioanelor colorate, a micilor jucarii sau ateliere de constructie, cu ajutorul carora copiii pot sa creeze. Adu-ti aminte de acele desene animate in care personajul principal, un copil pasionat de chimie (Dexter) avea in casa amenajat un laborator. Nu ezita sa-l ajuti in acest sens daca se arata interesat de un anumit domeniu.

 
Copilul vrea sa descopere lumea inconjuratoare. Ajuta-l, dar lasa-l pe el sa ia initiativa. De aceea, nu-i da raspunsul la fiecare intrebare pe care o are, ci indica-i locul de unde poate afla singur raspunsul. Ii va fi mult mai de folos decat daca tu ca parinte, vei fi mereu sursa lui de cunoastere.

 

Se spune ca talentul este innascut. Unii pot sa aiba talente pentru anumite domenii, dar mediul sa nu fie favorabil si sa nu-i permita utilizarea lui. Spre exemplu, unii copii pot sa fie talentati la desen, insa daca parintele nu-l lasa cu creioane colorate prin casa de teama ca ii va mazgali peretii, atunci cel mai probabil, copilul nu-si va putea manifesta talentul si capacitatea creatoare.

 

Pentru a-si utiliza talentul sau pentru a-si dezvolta anumite capacitati este important sa-ti observi copilul; sa cunosti capacitatile pe care le are, interesele sale, ce anume il pasioneaza si in ce aspecte exceleaza. Numai asa vei putea sa-l ajuti sa descopere lumea inconjuratoare, sa fii apropiat de el si sa-l ajuti sa devina un viitor Traian Vuia sau un alt om care a devenit celebru pentru ca a stiut de ce anume are nevoie omenirea pentru a evolua.

 

“Eu nu am cautat niciodata gloria, fiindca stiu ca gloria pierde adesea pe om. Eu nu lucrez pentru gloria mea personala, ci lucrez pentru gloria geniului uman. Ce importanta are cine a facut aceste lucruri, important este ca ele exista.” (Traian Vuia)

 

Ce talente are copilul tau? Spune-ne care sunt dificultatile peste care a-i dat in incercarea de a-l ajuta sa se dezvolte.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe