characters characters

Si oamenii celebri au fost copii... Albert Einstein

Propus de: Echipa Intuitext   |   11 septembrie 2009    |   5074 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Idealurile mele, care m-au calauzit si mi-au dat curajul de a infrunta greutatile vietii, au fost binele, frumosul si adevarul!”
                                                                 (Albert Einstein)

Fiecare parinte vrea sa transmita copilului anumite valori care sa-l poarte de-a lungul vietii pe « calea cea buna ». Albert Einstein este unul dintre cei care au privit viata intr-un fel aparte. Multi oameni, de-a lungul timpului s-au intrebat de unde provine fascinatia produsa de Albert Einstein asupra noastra.

 

 

Iata cateva ganduri ale celui care a elaborat teoria relativitatii, o teorie ce a revolutionat domeniul fizicii, Albert Einstein:
  • Aspiraţia spre simplitate şi armonie sunt cele care l-au condus si l-au susţinut in eforturile indelungate de a formula teoria generala a relativitatii- “o teorie va fi cu atat mai desavarsita cu cat  structura care ii sta la baza va fi mai simpla”;
  • Sensul suprem al existenţei individuale era pentru el dezvoltarea aptitudinilor si a creativitatii;
  • “Idealurile mele (...) au fost binele, frumosul si adevarul.” dupa cum spune Einstein.


Cum dezvoltam copiilor nostri aceste valori: binele, frumosul si adevarul?

A face bine cuiva presupune o actiune bidirectionala: il ajuti pe cel de langa tine, iar la un moment dat vei primi si tu ajutor in semn de recompensa si de recunostinta. Ajutorarea (a face bine) este unul dintre conceptele pe care l-am mostenit ca specie inca de la inceputuri. Chiar daca oamenii traiau in grupuri foarte mici au inteles cat de important este ca in situatii de lupta sau conflict sa primeasca ajutor. Atunci cand traiesti in cadrul unui grup, altruismul, ajutorarea neconditionata este necesara. In acest fel a fost posibila perpetuarea speciei noastre. In acelasi fel, copilul tau va reusi sa se adapteze unei lumi inca necunoscute pentru el. Invata-l sa imparta jucariile cu alti copii si citeste-i poezii sau povesti care evidentiaza importanta ajutorarii.

 

Gustul pentru frumos este un domeniu care se incearca a fi dezvoltat in cadrul primilor ani de gradinita, in mediul educational. A sti sa apreciezi cele mai marunte lucruri din lume, chiar si pe acelea banale reprezinta un mic pas in construirea unei personalitati puternice. Cum il poti ajuta pe copilul tau sa descopere si sa cunoasca frumosul? Este foarte simplu:

 

  • in plimbarile pe care le faci cu el, vorbeste-i despre fiecare lucru pe care-l vede;
  • construieste povesti despre pasari, frunze, anotimpuri;
  • arata-i frunzele de pe jos si explica-i de ce au culoarea ruginie,verde etc;
  • implica-l in activitatile de gradinarit, cultivandu-i in acest fel iubirea fata de natura;
  • cere-i sa ude florile; poti face un grafic cu el pentru una dintre plante (observati si masurati saptamanal lungimea ei);
  • daca stai la casa, cresteti impreuna un catel sau o pisica, porumbei, gaini; daca stai la bloc poti sa ii dai sarcina ingrijirii unor pestisori, hamsteri, broscute testoase sau chiar papagali;

Prin toate aceste activitati vei trezi interesul copilului tau fata de natura, animale si pasari, il vei sensibiliza si ii vei face cunostinta intr-un mod mai “special” cu lumea inconjuratoare.

 

Ce inseamna adevarul? Sa fii sincer, sa spui intotdeauna lucrurilor pe nume, chiar daca deranjeaza. Ceea ce in teorie pare extrem de simplu si util, in viata de zi cu zi este mai greu de aplicat. Exemplul personal este extrem de important. Poate, uneori, chiar si tu i-ai promis copilului ca ii iei o jucarie si nu te-ai tinut de cuvant. Copilul va invata mai intai de la tine cum sa se comporte. De asemenea, asigura-l ca iti poate spune orice, ca atunci cand face o greseala, poate sa vina la tine pentru a-l ajuta sa o indrepte.

 

Comunicarea si increderea sunt elementele care va pot apropia mai mult de adevar. Daca copilul are incredere in tine ca si parinte, iti impartaseste gandurile, visele, problemele pe care le are, atunci poti spune ca ai deschis portita spre adevar. Inca de mic, este bine sa il inveti pe copil ca  poate sa iti spuna orice i se intampla, chiar si daca sparge vreo farfurie sau un pahar. Atunci cand il prinzi cu minciuna explica-i ce anume a gresit. Apoi, analizeaza impreuna cu el starile prin care a trecut atunci cand il certai. Ce sentimente, ce emotii si ganduri l-au incercat? In acest fel, va invata ca pentru a evita acele stari neplacute, e mai bine sa spuna adevarul indiferent cat de mare suparare ar provoca.


Tu de cate ori ai avut rabdare sa stai cu el si sa-l inveti simplitatea lucrurilor, modul lor de functionare? Prin ce metode l-ai invatat sa spuna intotdeauna adevarul? Stie copilul tau sa recunoasca frumosul?
Asteptam cu drag raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe