Roxana Memetea: In fiecare om exista un talent frumos
Roxana este Managing Partner la DDB, o cunoscuta agentie de publicitate si mama a doua fetite. Ii place sa calatoreasca si sa traiasca viata cu pofta.
De multe ori, copiii inventeaza tot felul de cuvinte, iar cei din jurul lor au nevoie de “dictionare explicative” pentru a intelege respectivul cuvant. Ce cuvant aiurit a inventat fetita ta cea mare?
Cuvinte inventate nu a avut, Ioana este o fire mai rationala care povesteste lucrurile exact cum s-au intamplat. In schimb, am avut o etapa savuroasa cu pocitul cuvintelor, unele au ramas asa si acum chiar daca are 6 ani: piterie (bucatarie), bogsea (vopsea), futita (fustita).
Daca ai fi precum o zana buna, ce daruri/talente ai presara peste copiii tai?
Ca orice zana buna as pune bagheta magica la treaba sa-i tina mereu veseli, fericiti si jucausi. In rest, cred ca in fiecare om exista un talent frumos. Rolul parintilor este sa fie aproape de copii, sa le descopere talentele si sa le dezvolte pasiunile, cu mult drag si cu intelegerea tainica a dorintelor lor, astfel incat copiii sa devina acele persoane unice si speciale care merita sa fie si nu neaparat proiectia parintilor lor.
Esti Managing Partner la DDB, o cunoscuta agentie de publicitate. Cum si ce faci pentru a avea timp pentru tine, profesie, familia ta si… tot? Si mai ales de unde iti iei energia pentru a fi TU in toate aceste contexte?
Am declarat de multe ori ca timpul este inamicul public al zilelor noastre. Apoi, am invatat sa ma imprietenesc cu el, sa apreciez calitatea timpului, nu cantitatea. Pentru mine profesia si rolul de mama sunt 2 directii care se completeaza. Mereu mi-am dorit sa am o cariera frumoasa in care sa-mi gasesc zilnic provocari astfel incat sa ma dezvolt permanent. Am o echipa minunata la DDB care imi este extrem de draga si foarte apropiata si imi transfera zilnic multa energie pozitiva pe care o aduc acasa la fetele mele. Ioana e indragostita de biroul nostru, de colegii mei si deja si-a aratat intentia de a lucra in publicitate.
In plus, eu si sotul meu vrem sa le oferim copiilor nostri o educatie cat mai buna, sa calatorim si de ce nu, sa se mandreasca mai tarziu cu aceste realizari, inclusiv cele profesionale. Cum fac? Incerc sa ma implic 100% pe toate planurile, sa traiesc fiecare moment la maxim, dau tot ce pot si sunt fericita. Incerc sa-mi reprosez cat mai putine lucruri si sa gasesc timp si pentru mine/noi. Am invatat in timp sa jonglez cu mai multe sarcini/roluri si imi place foarte mult. Nu e usor, dar functioneaza.
Energia o iau din tot ce ma inconjoara: oameni, proiecte, copii, familie, prieteni si nu in ultimul rand din pofta de viata. Iar vorbind mai practic sunt o fire foarte activa, mereu in miscare, fac sport, ma joc mult. Sunt si foarte curioasa, imi place sa fiu la zi cu tot ce se intampla si sa experimentez mereu ceva nou. Toate acestea ma incarca si ma tin conectata.
Cum arata o zi din viata Roxanei Memetea? Invita-ne intr-o zi normala, dintr-o saptamana normala din viata ta.
In momentul vietii mele cand credeam ca nu poate fi mai pe fuga si mai plina a aparut in viata noastra si bebita Alexandra. Asadar trezirea incepe in jurul orei 7 cu o portie de joaca cu bebe, apoi de la 8 la 9 sport, inainte de a pleca la birou povestesc cu Ioana si facem planuri pentru seara zilei respective. De la 9.30 la 10 incepe viata de agentie: prezentari, intalniri interne si cu clientii, planuri pentru agentie, pregatirea unui pitch, interviuri cu oameni, brainstorming-uri etc. Pranzul de obicei e pe fuga la birou sau in oras cand ma vad cu clientii. In jurul orei 19.00 plec direct catre parc unde ma vad cu fetele sa ne jucam, ne plimbam cu bicicletele, mergem la o inghetata. Programul de seara alterneaza cu iesiri la teatru pe care le iubesc, la concerte, spectacole sau pur si simplu iesiri “cu adultii” cum le numim noi.
In jurul orei 21.30 incep toata logistica de seara, iar in jurul orei 23.00 am o ora doar pentru mine: citesc, ma uit pe retele de socializare, ma updatez cu ce intampla in business, pe piata de publicitate locala si internationala, cum evolueaza tehnologia, ce mai fac colegii din reteaua DDB. O alta pasiune a mea o reprezinta calatoriile, asa ca ma uit la poze cu insule spectaculoase, locuri de vizitat si imi fac planuri pentru urmatoarea vacanta.
Cand suntem in Bucuresti weekendurile sunt cu copiii la diverse petreceri sau mese frumoase in familia extinsa, dar de cele mai multe ori ne place sa calatorim si nu prea stam pe acasa.
De unde ai invatat sa fii mama? Stiu e o intrebare grea, dar sunt sigura ca raspunsul tau le poate inspira pe tinerele mame.
Cred ca iubirea m-a invatat sa fiu mama. Toate aceste simturi s-au declansat in momentul in care a aparut Ioana la maternitate. Si sentimentul s-a dublat cand s-a nascut si Alexandra. Mereu o intrebam pe mama mea cum poate sa ne iubeasca asa de mult pe toti trei pentru ca era topita dupa mine si fratii mei si imi spunea sa nu-mi fac griji ca o sa simt doar atunci cand voi avea copiii mei. E ceva ce nu poate sa imi explice nici macar ea, cu tot talentul ei pedagogic innascut.
Si asa a fost. Apoi, curiozitatea mea profesionala m-a ajutat si in cresterea copiilor, m-am informat si am aplicat ce am crezut eu ca e cel mai bine pentru copiii mei. Am incercat mereu sa ne distram si sa ne fie bine impreuna, sa evoluam firesc in relatia noastra.
Ce ti-ar placea sa faci din nou daca ai fi copil?
Sa ma joc si sa dansez. Sa ma cuibaresc toata ziua la mama in brate si sa-mi fie cel mai bine din lume.
Ce ai invatat - cel mai recent - si poate fi aplicat in imbunatatirea relatiei tale cu copilul tau?
Am invatat sa nu-mi subestimez niciodata copilul, sa-l ascult ca intotdeauna transmite un mesaj ce trebuie luat in calcul. Copiii nu mint si trebuie sa te conectezi foarte bine la ei ca sa stii ce ai de facut.
Care este cartea ta de parenting favorita?
Varianta clasica si completa: Mama si copilul.
Ce te inspira?
Familia, prietenii, colegii, calatoriile si condusul in compania unei muzici bune.
Si nu pot sa nu te intreb si… pentru tine a fi mama inseamna… (continua tu te rog). Ce inseamna a fi o “mama buna” in viziunea ta?
Sa le poti oferi copiilor tai echilibru, fericire si multa dragoste. Cam atat au nevoie, restul vin de la sine si intra inerent in “hora vietii”.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Adauga tu primul comentariu: