Renata Macoveanu: Meseria de „parinte” implica emotii si decizii
Putem vorbi de meseria de „parinte”? E o meserie grea sau usoara?
Mi se pare ca e de folos sa vorbim asa despre a fi parinte, pentru ca implica sau provoaca o dorinta de dezvoltare, asa cum mai toti ne dorim sa ne dezvoltam in profesiile noastre. Daca e grea sau usoara? As zice ca e si-si! Pentru ca implica multe emotii si decizii. Insa cand imi ofer timp sa ma opresc si sa observ ce se intampla in timp ce imi fac aceasta „meserie”… ma umplu de bucurie si recunostinta.
„Pentru mine a fi mama inseamna…”. Continua, te rog, propozitia.
… inseamna a crea un om pe lumea asta prin iubire si exemplu personal.
Ca educator, psiholog, dar si ca mama, ce intelegi prin „a educa frumos un copil”. Care sunt valorile pe care parintii ar trebui sa puna accent?
Cred ca fiecare om si parinte ar trebui sa devina constient ma intai de valorile personale si apoi sa vada ce si cum vrea sa transmita mai departe. Mi se pare minunat atunci cand vad parinti care stiu ce vor si lucreaza sa transmita valorile constient. Cateva dintre valorile importante pentru mine sunt dragostea, intelegerea, rabdarea. Acestea sunt primele pe care vreau sa le transmit. La evenimentele JuKaVa am scris si cateva reguli pe care le urmam in lucrul cu copiii. Prima dintre ele este „Respectam ritmul copiilor”, pe restul va invit sa le descoperiti in cadrul atelierelor.
Se spune ca, desi e frumos, nu e usor sa lucrezi cu copiii. Ce te motiveaza si te „remonteaza” permanent in lucrul cu cei mici?
Faptul ca timpul pentru mine parca ramane in loc cand lucrez cu ei. Atunci cand postez o poza cu mine, apar comentarii de genul „17 ani?”, desi ma apropii de dublu. Glumesc! Mi se pare minunat schimbul de energie dintre mine si copii, si chiar si atunci cand pare mai greu si se face galagie si zapaceala pot sa ma opresc si sa rad impreuna cu ei de asta. Copiii sunt inteligenti, spontani, creativi si jucausi. E minunat sa fiu pe langa ei!
Ce aduce fericirea in relatia parinte-copil?
Starea de martor si joaca. Starea de martor inseamna acele momente in care stai si pur si simplu te uiti la copilul tau. Uau! Doamne, cum de poate sa fie atat de scump?! Ia uite-l! Si joaca: „Acum tu fugi mami, si eu te mananc! Sunt un urs puternic!!! URGHH!!”, „Vrei sa sarim in pat?”, „Vrei sa ne jucam cu masinile? Uite una balghena pentru tine!” – galbena adica.
Spune-ne mai multe despre workshopurile pe care le organizezi.
Atelierul la indemana, de la JuKaVa, este un workshop in care cu totii o luam mai usor, iar parintii petrec timp linistit si de calitate impreuna cu copiii lor. Ce inseamna asta? Se joaca impreuna, se cunosc mai bine unii pe altii, pun intrebari si pleaca cu idei noi despre cum pot transforma orice nou pas din etapa de dezvoltare a copilului lor in joaca. Pentru copii, e mult mai usor si hranitor sa invete lucruri noi jucandu-se intr-un mod adecvat varstei lor. Avand un martor (adica pe mine), parintii au ocazia sa exerseze si sa-si regleze stilul personal de a fi parinte. Personal, recomand atelierul ca pe o ocazie de dezvoltare si socializare care le va lasa o amintire foarte placuta participantilor mai mici si mai mari.
Cel mai frumos moment din viata de mama? Si cel mai provocator?
Cel mai frumos: atunci cand l-am tinut pe Caleb prima data in brate si sotul meu ii numara degetele… ca sa verifice daca-s toate! Ne-am si filmat! Cel mai provocator – habar n-am! Au fost momente in care plangea din cauza colicilor, momente cu febra mare, momente cu durere. Cred ca acestea sunt cele mai provocatoare! Eu pot sa il sustin, insa durerea e a lui, n-am cum sa i-o iau! Si asta mi se pare tare greu! Insa dupa ce trece prin ele, e mai puternic. Si atunci sunt atat de mandra de el!
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: