characters characters

Povestile de familie - de ce sunt importante pentru dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 august 2023    |   972 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

povesti de familie
Fiecare dintre noi avem povesti din propria copilarie care sunt readuse la suprafata in reuniunile de familie sau povesti despre viata de familie care au o semnificatie importanta pentru toti membrii familiei. Povestile de familie ne intaresc identitatea personala si ne ajuta sa ne conectam mai bine cu propria persoana. Povestile despre viata bunicilor, a parintilor sau despre propria copilarie, ne cresc stima de sine, ne micsoreaza anxietatea si ne confera sens si semnificatie, chiar si un scop in viata.

Citeste si:


Regulile nescrise ale familiilor


Sapte obiceiuri ale familiilor eficiente


Povestile de familie - semnificatii si importanta


Ce face ca aceste povesti de familie sa fie atat de importante?


Povestile de familie ofera modele si lectii de viata
despre cum sa fii un om bun, cum sa treci peste obstacole, despre virtuti si valori care conteaza mai mult decat orice altceva. In plus, cele auzite si povestite despre unul din membrii familiei, ii ajuta pe copii si tineri sa gaseasca explicatii si semnificatii pentru ceea ce simt sau sunt. De exemplu, povestea unei bunici careia ii placea dansul enorm, poate fi punctul de pornire in a-si explica propria inclinatie pentru muzica sau dans a nepotului/nepoatei. Minunatele si gustoasele prajituri ale matusii pot explica placerea de a gati sau pasiunea pentru dulciuri de patiserie a altor membrii din familie.

Contribuie la construirea identitatii personale. Copiii si tinerii care sunt in cautarea propriei identitati pot fi ajutati sa afle mai multe despre ei prin intermediul povestilor de familie. Acestea le ofera un loc in lume, un sentiment de apartenenta si de identitate, o legatura cu un trecut necesar pentru a-si construi un viitor stabil si coerent.

Ofera sprijin in consolidarea rezilientei. Desigur ca povestile de familie nu trebuie sa fie doar despre lucrurile bune si frumoase traite, ci si de cele mai putin placute. A vorbi despre amintiri dureroase este util pentru a arata copiilor ca nu sunt singuri si nu le-a fost doar lor greu. Putem lua ca exemplu perioada pandemiei. Cu siguranta a fost o perioada nemaintalnita de generatii si extrem de dura, mai ales pentru copii. E important sa discutam despre aceasta si peste ani, pentru a ne asigura copiii ca au sprijin si ca nu sunt singuri. A sti ca si alte rude au trecut prin vremuri dificile (pandemie, razboi, foamete etc.) poate fi benefic in prezent si poate da incredere copiilor ca vor trece si ei peste greutati. Multe familii duc in spate amintiri triste pe care nu le discuta, iar acestea nu duc decat la instrainare, tacere si indepartare. Doar discutand despre amintirile placute si cele mai putin placute, se poate ajunge la eliberare si putem sa ne bucuram cu adevarat de consecintele pozitive ale povestilor de familie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe