Personaje in jocuri, vise si povesti
Am vorbit despre caracteristicile spatiului si timpului in jocuri, vise si povesti si le-am pus in legatura cu dorintele noastre pe care nu le putem satisface in viata reala, de unde si necesitatea si placerea pe care le resimtim pentru jocuri, filme si alte creatii in care fantasticul si irealul sunt pe primul plan. Ne referim astazi la personajele care populeaza aceste taramuri si vom proceda ca si pana acum, luand pe rand aceste spatii ireale.
Ne-am amintit impreuna despre modul in care copiii se joaca intre ei, cum stabilesc conventia care deschide jocul si cea care ii aduce inapoi in lumea reala. Acum ne referim la personajele pe care ei aleg sa le intruchipeze: printese, pirati, monstrii, luptatori, ratusca cea urata, Alba ca zapada, Spiderman etc.
De ce copiii joaca aceste personaje pana la cele mai mici detalii? De ce incearca sa le imite, se imbraca ca ele, vorbesc ca ele? Ne gandim ca este vorba despre o identificare cu capacitatile, puterile, situatiile, evenimentele prin care trec acele personaje. Fetitele isi doresc o rochie stralucitoare ca cea cu care Alba ca Zapada apare in scena in care se casatoreste cu printul, baietii isi doresc sa zdrobeasca in lupta animale fioroase si pentru ca varsta si conditia lor nu le permit aceste lucruri. Atunci incearca sa-si satisfaca in joc dorintele. Asta se vede cu usurinta daca observam starea lor in joc si bucuria pe care copiii o simt cand se joaca.
In vise lucrurile stau foarte asemanator. De obicei noi spunem “am avut un vis” sau “am visat” dar chiar noi suntem cei care “facem” visele, fara sa ne dam seama bineinteles. Ne dorim ceva si ajungem sa visam ca-l avem sau ca il cautam. Cosmarurile sunt mai greu de explicat pentru ca ele nu par a fi satisfacerea unor dorinte, ci mai degraba exprimarea unei angoase, dar ne vom ocupa de mecanismele de formare a viselor intr-un alt articol.
Sa ne intoarcem la personajele fantastice care ne plac, ne intriga, ne ridica intrebari de cand suntem mici si le intalnim in povesti si filme. Apoi crestem si incepem sa citim, descoperim personajele mitologice, alt exemplu minunat de implinire a dorintelor. Din toate timpurile, oamenii au avut incredere in zeii lor care intruchipau puterea, fecunditatea, frumusetea.
Dar cum nu doar copiilor le place sa se joace, sa ne gandim si la cei mari, pentru care raman visele, filmele, romanele si jocurile video. Si ele sunt pline de personaje asa cum ne-ar placea sa fim si pentru asta avem mereu posibilitatea sa ne alegem infatisarea, caracteristicile, puterile, averea, meseria etc. In cele mai multe jocuri, avem mai multe vieti ca si peronajele din basme, posibiltatea de a o lua de la capat, de a reveni asuora deciziilor, de a fixa cat traim sau cu cine ne intalnim, in ce tara locuim, putem sa ne deplasam oricand instantaneu si mai ales putem sa renuntam cand dorim.
Asteptam parerile voastre despre aceste personaje si amintirile de cand erati mici si va placeau unele dintre ele. Exista personaje care sunt mai fascinante decat altele? Ce le face sa fie atat de iubite de copii?
Psiholog Anca Munteanu
cpap.anca@gmail.com
www.psihanaliza-de-familie.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: