characters characters

Parintii critici

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 decembrie 2022    |   668 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Parintii critici
Critica excesiva a parintilor poate avea efecte daunatoare asupra dezvoltarii copiilor pe termen lung. Iata cateva dintre acestea.

Citeste si:


De ce critica excesiva duce la revolta copiilor


Critica exagerata in relatia parinte-adolescent

Cum afecteaza parintii critici dezvoltarea copiilor

Pe termen lung, la maturitate, critica excesiva din partea parintilor duce la:

Dificultati in a incerca lucruri noi sau dificile

Lipsa de incredere in sine si teama de respingere si critica duc la evitarea provocarilor sau situatiilor noi. Adultii care au fost criticati excesiv in copilarie risca sa nu se dezvolte profesional, sa sufere de izolare sociala si singuratate pentru ca se tem de interactiunile cu persoanele noi sau sa isi limiteze interesele si preocuparile (evitarea activitatilor noi, de exemplu).

Rezilienta scazuta in fata greselilor sau esecurilor

Vocea critica a parintilor devine vocea interioara a copiilor si, mai tarziu, a adultilor. De aceea, chiar si la maturitate, greselile sau esecurile vor avea un ecou mai puternic asupra increderii si optimismului persoanelor care in copilarie au fost criticate excesiv. In timp, acest lucru poate duce la comportamente de evitare, dar si la o lipsa de incredere in sine cronica, la decizia de a nu mai incerca inca o data si de a renunta la obiective sau visuri.

Reactii de furie sau respingere a criticii sau feedback-ului constructiv

Adultii care au fost crescuti de parinti extrem de critici pot deveni extrem de reactivi la critica sau feedback constructiv, avand probleme la locul de munca, dar si in relatiile sociale. La maturitate, critica primita de la cei din jur poate da nastere la reactii de furie sau la tendinta de a o respinge prin negare sau justificare excesiva.

Incapacitatea de a accepta complimente sau prietenia celor din jur

Adultii care au fost criticati frecvent in copilarie ajung sa creada despre ei insisi ca nimeni nu ii poate aprecia sau accepta asa cum sunt ei cu adevarat. Acest lucru inseamna ca la maturitate vor avea asteptari negative fata de relatiile cu cei din jur, vor deveni sensibili la respingerea sociala si, in general, vor gasi putina bucurie in interactiunile sociale, de la care asteapta critica si respingere.

Sentimentul “Nu sunt destul de bun/inteligent etc.”

Deloc surprinzator, critica permanenta duce la sentimentul de nemultumire fata de noi insine: nimic din ceea a ce facem nu este suficient de bun, iar propria persoana este plina de defecte. Copiii criticati excesiv nu invata care sunt calitatile lor positive, in schimb “stiu” foarte bine care le sunt defectele. La maturitate, acest lucru devine o convingere generala fata de propria persoana, care poate limita activitatea si cresterea personala.

Tendinta de a-i critica pe cei din jur

Critica si nemultumirea pot deveni in timp aspecte obisnuite ale comunicarii, deseori in mod involuntar. Copilul preia aceeasi atitudine critica a parintilor in relatiile cu cei din jur si continua sa comunice in acest fel si la maturitate.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe