characters characters

Obiceiuri pentru o relatie apropiata cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 august 2018    |   6380 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

mama si copil
Conectarea sau apropierea dintre parinte si copil este secretul cooperarii dintre cei doi. Vrei sa ai un copil care sa accepte si sa inteleaga regulile si limitele pe care le impui? Este nevoie sa ai o relatie autentica si apropiata cu el.

Studiile realizate de-a lungul timpului ne arata ca avem nevoie de cinci interactiuni pozitive pentru fiecare interactiune negativa, daca vrem sa avem relatii sociale armonioase. Din pacate, petrecem mult timp corectand, ghidand, reamintind, criticand si chiar tipand la copil, de aceea este important ca in restul timpului sa incercam sa ne conectam cat mai mult pozitiv cu cel mic si sa reducem, desigur, numarul interactiunilor negative.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:

Cum te reconetectezi cu copilul tau dupa o zi de munca 

Despre conectare si ce functioneaza la noi 

Iata cateva obiceiuri care te pot ajuta sa te conectezi mai usor cu copilul tau:

Imbratisari zilnice. Terapeutul Virginia Satir spunea „Avem nevoie de 4 imbratisari zilnice pentru a supravietui. Avem nevoie de 8 imbratisari zilnice pentru a ne mentine in forma. Avem nevoie de 12 imbratisari pe zi pentru a creste”. Nu spunem ca ar trebui sa stai in fiecare zi sa numeri imbratisarile pe care le oferi copilului tau, dar este bine sa nu subestimezi importanta afectiunii fizicae pe care i-o oferi. Cu copiii mai mici acest lucru este usor de facut, insa cu cei mai mari lucrurile se complica. Daca nu au fost obisnuiti asa de mici, atunci poti incepe cu a sta la un suc din cand in cand pentru a povesti, a discuta zilnic despre cum i-a fost ziua cu mici gesturi de afectiune care sa creasca in frecventa, zi de zi.

Joaca impreuna. La varste mici, te poti integra usor in joaca copilului tau. La varste mari, puteti juca jocuri de societate sau jocuri sportive in familie. Important este sa va amuzati si sa va relaxati impreuna.

Cand treceti printr-un conflict, incercati din nou. Conflictele sau discutiile in contradictoriu sunt inevitabile intre parinti si copii. Faceti un obicei din a relua discutia dupa ce s-au calmat apele. “Hai sa incercam din nou!” poate fi o fraza magica pentru relatia dintre tine si copil.

Renunta la obiceiurile care nu te ajuta sa cresti. O idee simpla, dar care poate dura mult pana sa fie pusa in practica. Se potriveste atat parintilor, cat si copiilor. Vrei sa te enervezi mai putin in relatia cu copilul tau? Observa care sunt tiparele de interactiune dintre tine si el si schimba-ti tu comportamentul. De exemplu, daca copilul tau insista intotdeauna sa il mai lasi la televizor inca 10 minute in fiecare seara, iar tu refuzi, te enervezi si il fortezi sa plece de fiecare data, incearca sa schimbi una din actiunile tale. De exemplu, poti programa televizorul sa se opreasca singur cand e ora de culcare sau poti propune un alt ritual inainte de somn, mai placut decat desenele animate.

Conversatii neintrerupte. Copilul tau isi va aminti pe tot parcursul vietii sale cat de implicati si prezenti fizic au fost parintii, dar mai ales cat de prezenti si disponibili emotional. Incearca sa oferi copilului tau atentia si timpul tau fara intreruperi, atunci cand vrea sa vorbeasca cu tine. Chiar si prescolarii au lucruri interesante de povestit si isi dau seama atunci cand nu li se ofera toata atentia. Secretul unei relatii frumoase cu copilul tau este sa stie ca e important pentru tine.

Gandeste-te la nevoile copilului tau. Oricare ar fi comportamentul lui si oricat de mult te-ar deranja sau supara acesta, incearca sa afli care sunt nevoile care stau la baza lui. De multe ori, este vorba de nevoia de atentie, de autonomie sau de iubire.

Petreceti timp doar voi doi. Incearca sa petreci cel putin 15 minute zilnic cu copilul tau, doar voi doi, mai ales cand in familie exista mai multi copii. Incearca sa faci acest lucru pentru cateva saptamani si observa rezultatele :).

Vorbiti despre emotii. Copiii au nevoie sa invete sa isi exprime emotiile si vor invata acest lucru de la parintii lor. Vorbindu-i despre emotiile tale, intr-o maniera potrivita varstei sale, ii vei oferi un model de urmat. Desigur, este esential sa vorbesti despre emotiile tale atunci cand nu esti coplesit de ele, mai ales cand e vorba de furie sau frustrare. Imprieteneste-te cu propriile emotii, pentru a-i arata copilului tau ca nu trebuie sa se teama de ele si arata-i modalitati adecvate prin care le poate exprima si gestiona.

Pune accentul pe empatie. Uneori, copiii vor doar sa fie intelesi, nu ajutati sau corectati. Mai ales cand e vorba de adolescenti, este mai bine pentru relatia voastra sa incerci sa intelegi cum gandeste si ce simte mai degraba decat sa ii oferi solutii (daca nu ti le cere) sau sa ii arati unde a gresit.

Relaxati-va impreuna. Din cand in cand, este bine pentru intreaga familie sa luati lucrurile mai usor. Incearca sa simplifici viata tuturor, dar mai ales pe cea a copilului tau, care nu are nevoie de la varste mici de un program extrem de aglomerat. Incearca sa luati pauze de la agitatia zilnica si sa va bucurati de lucruri simple, precum o plimbare in parc sau o activitate creativa.

*Sursa foto: Pixatabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe