Conectarea parinte-copil
Despre conectare si ce functioneaza la noi
Nu stiu voi cum sunteti, dar eu pentru a functiona bine am nevoie de conectare. Am nevoie sa ma simt ascultata, inteleasa, bagata in seama. Cand ma simt departe, primul meu impuls e sa actionez. Sa fac o chestie, orice, pentru a atrage atentia. Asa ca eu una nu mai minunez de comportamentele “greu” de inteles ale copilului meu. Cum e mama e si pruncul. Cand Ionut isi iese din fire si face tampenii e semn ca am pierdut legatura. Dupa o perioada pe care o petrecem departe unul de altul, urmeaza cu siguranta cateva zile grele pana ne reglam. Dupa perioade in care suntem toti ocupati si putin preocupati de cel de langa noi, la fel. Asa ca eu am pus la punct planuri de urgenta. Ce facem si cum facem cand suntem deconectati si sufletele noastre-s departe unul de altul, chiar daca ne tinem de mana.
- Ne luam o zi libera. Poate fi in miezul saptamanii, poate fi un weekend. O zi in care ne trezim de dimineata si spontan, decidem sa o petrecem impreuna. Nu-i bucurie mai mare pe capul copilului meu decat sa-i spun “Azi suntem amandoi si facem doar ce vrei tu!” Fie facem cate o excursie de o zi pe undeva la noi pe insula, fie lenevim in casa cu desene animate si mancarea lui preferata, nu conteaza, important e sa fie spontan si special. Copiii au talentul asta incredibil de a se bucura de cele mai marunte lucruri.
- Petrecem o zi intrega acasa, in pijamale, printre lego si carti. Construim, stricam, dam viata pieselor si omuletilor. Apoi, ne tolanim in pat si citim pe alese.
- Mergem la cofetarie. Ionut isi alege mai mereu cate o prajitura dolofana cu crema de ciocolata, eu ma satur doar privindu-l. Apoi ne asezam pe o banca-n parc stam la povesti. Il intreb, ma intreaba, ne amintim, visam cu ochii deschisi.
- Gatim. Facem prajitura. Eu citesc ingredientele, Ionut le scoate de prin dulapuri si de prin frigider. Cantarim, masuram, batem cu mixerul. Iarna nu cred ca trec doua zile fara sa bagam la cuptor cate o prajitura sau un set de briose. Ionut e mana mea dreapta, ajutor de bucatar, cu sort si pofta de lucru. Apoi il fac responsabil cu spalatul vaselor si va jur, nu exista modalitate mai rapida de a-i ajunge la suflet.
- Treburi casnice. Copilul meu e de mare ajutor. Am impresia ca asta e alta calitate a copiilor – cheful lor de a fi de folos altora. Nu trebuie sa-l strig de multe ori – vrea sa stearga praful, sa manuiasca furtunul, sa aspire. Uneori asta e cea mai usoara metoda de a mi-l aduce aproape.
Sunt metode si metode. Uneori e nevoie doar de o imbratisare si cateva clipe de tinut in brate, alteori de o zi intreaga de atentie.
Sunt curioasa, la voi ce functioneaza?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/26524277@N04/6397242255/
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (5 ani 1/2), jumătatea proiectului Mame de Poveste jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna.
Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.
Adauga tu primul comentariu: