characters characters

Oana Stoianovici - „Ar trebui sa incepem sa ne apreciem mai mult si mai des si sa invatam sa ne si relaxam“

(interviu realizat de Claudia Cojocea)

15 mai 2019    |   1174 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Conferinta Arta de a traiEste important sa ne intelegem corpul, dar si pe noi insine, sa gasim resursele din care sa ne extragem energia necesara, sa stim ce ne face placere si ce ne aduce satisfacţii. Pe scurt, sa ne cunoastem cu adevarat.

Si pentru ca o educatie de calitate include, pe langa evolutia academica, si o dezvoltare emotionala armonioasa, ne bucuram sa fim alaturi de un eveniment deosebit: conferinta Well Living, Well Being – Arta de a trai echilibrat, care va avea loc pe 17 mai, la Grand Cinema & More (Baneasa Shopping City).

Dar pana vineri, am rugat-o pe Oana Stoianovici sa ne raspunda la cateva intrebari la care ne gandeam deja de ceva vreme. Descoperiti detalii uimitoare in urmatorul interviu, realizat de Claudia Cojocea.

Oana Stoianovici

Auzim adesea vorbindu-se despre „copilul interior”. As vrea sa te rog sa explicam putin acest concept, ca sa ne fie tuturor clar ca, desi e o notiune abstracta, prezenta sa o resimtim zilnic, fara sa ne dam seama, poate.

Copilul interior este partea din noi care ne conecteaza cu adevarul, cu simplitatea si cu inocenta noastra interioara. Suntem noi, in "versiunea" noastra naturala, neformatata. Copilul Interior este copilul din noi care ramane copil chiar si cand noi devenim adulti. El ramane in inconstientul nostru si se manifesta prin emotiile si credintelele noastre.

De aceea, a ne imprieteni cu el si a-l ghida poate fi o sursa de crestere extraordinara. Relatia cu el ne arata care sunt emotiile in care ne blocam si ce credinte ne influenteaza, in bine sau rau, atingere potentialului.

Discutia despre copilul interior ne aminteste de importanta copilariei pentru dezvoltarea viitorului adult. Cred ca toti parintii ar trebui sa stie ca primii ani de viata – primii 7, primii 10-12 – sunt baza pentru ceea ce devenim, precum fundatia unei case. Frustrarile si ranile din aceasta perioada modeleaza viitorul adult. Crezi ca adultii tind sa subestimeze supararile copiilor?

Cred ca, in realitate, traim fara nici o educatie emotionala. Din aceasta cauza, tindem sa nu observam nici o emotie, nu doar supararile copiilor nostri. Emotiile copiilor nostri ne conecteaza cu mesajele sufletului lor, dar cu cele ale spatiului familiei.

Uneori, ei sunt mesagerii lucrurilor pe care le simtim, dar pe care nu avem curajul sa le verbalizam.

Se spune ca inainte de a avea un copil ar fi bine sa ne vindecam noi ranile din copilarie. Ce inseamna acest lucru si de unde incepem?

Inseamna sa ne conectam cu Copilul nostru Interior, sa il simtim, sa il intelegem si sa il lasam sa ne ajute sa accesam limbajul copilariei. Aceste actiuni ne vor conduce atat catre vindecarea propriilor noastre emotii, cat si catre intelegerea emotiilor copiilor nostri biologici.

Ma uit in jurul meu si vad femei care, sub o masca a lamentarii, se mandresc de fapt cu un program incarcat de birou, pe care ele insele il stabilesc si-l accepta, inserand (adesea in postari din Social Media) hastag-uri precum #workaholica sau #perfectionista. Aceasta nevoie de a fi vazute si apreciate este oare o rana a copilului lor interior ne-vazut si ne-apreciat?

Traim intr-o societate care pune multa presiune pe noi. Se asteapta de la noi sa reusim, intr-o era in care vrem independenta, fiind, totodata, foarte putin sprijinite si intelese. Avem nevoie sa apartinem si urmam trendurile, chiar daca, uneori, asta ne indeparteaza de noi insene sau de copiii nostri.

Din pacate, nu suntem, inca, unite. Nu functionam in comunitati in care ne sprijinim si ne oferim iubire, energie si protectie. Cred ca intreaga societate are de suferit, nu doar noi si copiii nostri.

O viata armonioasa si echilibrata presupune armonie si echilibru. Apropo de situatii precum cea de mai sus, cum putem ajunge constienti de ranile noastre din trecut care ne dicteaza comportamentul astazi? Cum stim ce nu stim, de fapt?

Cand suntem dispusi sa incepem calatoria de instrospectie, raspunsurile vin catre noi usor. Importanta este ascultarea si disponibilitatea pe care o avem fata de trairile noastre interioare.

Acei adulti dintre noi constienti de ranile din trecut, de importanta copilariei pentru dezvoltarea viitorului adult, tind poate sa cada – din dorinta de a-si proteja copilul biologic – in extrema supra-protectiei si a educatiei fara limite. Eu una as vrea sa limitez la maximum „ranile” copilului meu, dar ma surprind adesea fiind ultra-protectoare si ultra-permisiva. Unde e punctul de echilibru?

Cred ca punctul de echilibru vine din conectarea autentica cu copilul. El/ea ne indica, de fiecare data, cand prea mult este prea mult. In plus, ne-ar putea ajuta si constientizarea faptului ca noi nu suntem parintii nostri, iar copiii nostri biologici vor creste intr-un climat diferit de cel in care am crescut noi.

Si mai cred, totodata, ca ar trebui sa incepem sa ne apreciem mai mult si mai des si sa invatam sa ne si relaxam. :)

Despre Oana Stoianovici

Are o experienta de peste 14 ani in coaching transformational si procese de vindecare. A studiat tehnici de transformare in Statele Unite ale Americii, conducand, cu rezultate exceptionale, programe si antrenamente pentru peste 5.000 de participanti, din toata lumea.

In ultimii ani, Oana a documentat si experimentat procese de vindecare emotionala, pe care le‐a articulat in workshop-uri originale, precum "Copilul Interior", un program inovator, cu peste 300 de absolventi, care ii sprijina pe participanti sa isi depaseasca conditionarile trecutului si sa isi implineasca intentiile si aspiratiile.

Din 2016, Oana este CEO si Foundator al The Feminine, o platforma digitala dedicata femeilor si feminitatii. Pe TheFeminine.com gasesti inspiratia si ghidarea de care ai nevoie pentru a genera schimbarea sau transformarea pe care ti-o doresti, pentru a face fata provocarilor lumii contemporane.

La baza programelor The Feminine stau experienta Oanei, in domeniului coaching-ului transformational, dar mai ales propria sa poveste de viata si nevoia de regasire a valorilor feminitatii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe