characters characters

O comunicare eficienta cu un adolescent inseamna de 3xL

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 mai 2010    |   5435 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

A fi parintele unui adolescent e poate cea mai solicitanta slujba de pana acum. Pe langa faptul ca problemele au crescut in timp, te-ai trezit cu cativa ani buni in spate, considerat demodat de copilul tau, cel caruia ai incercat sa-i dai totul si pentru care ai facut o groaza de sacrificii. Unde ai gresit? De ce ati ajuns in situatia in care la prima intersectie, fiecare a luat-o pe o alta cale?
 
 
Numai de data aceasta, iti propunem sa ne inspiram din teoriile americane. Acestea propune trei ingrediente esentiale ale unei comunicari eficiente: Laughter, Love, Limits, de aici si titlul acestui articol. Sa le luam pe rand:
 
LAUGHTER se refera la a rade. Emotiile ne afecteaza viata de zi cu zi. Daca eu ca si parinte ma simt bine si sunt intr-o dispozitie relaxata, atunci si copilul meu se va simti la fel. Astfel, consolidezi premisa de la care pornesc toate relatiile de comunicare eficiente: Eu sunt Ok, tu esti Ok. Emotiile pozitive sunt esentiale pentru a creste intr-un mod armonios si a avea o buna functionare. Ne referim la buna dispozitie, relxare, umor. Cum le implementezi in viata ta cu adolescentul? Simplu! Foloseste din cand in cand umorul atunci cand nu stie sa faca ceva sau cand lucrati impreuna pentru a indeplini o sarcina casnica. Uneori umorul poate fi indreptat catre adolescent, alteori catre propria ta munca. Recunoaste, nici tu nu poti sa faci intotdeauna, totul perfect.
 
Umorul destinde atmosfera, aerul devine “mai respirabil”, iar deschiderea copilului tau fata de tine va fi mai mare. Nu confunda insa, umorul cu ironia. Nimeni nu gusta ironia, mai ales daca este intentionata pentru ca aduce un prejudiciu muncii depuse si afecteaza destul de tare din punct de vedere emotional. Buna dispozitie poate fi create prin mici glume pe care le-ai putea spune, franturi din experienta ta de adolescent, anectode, bancuri etc. Relaxarea poate sa aiba loc intr-un mod foarte organizat urmarind cu atentie niste reguli de respiratie pe care le gasesti cu usurinta pe internet sau pur si simplu, respire de voie aerul curat al primaverii.  Creeaza jocuri de echipa, jocuri in doi, acasa, in fata blocului sau pe terenuri de fotbal, baschet. O astfel de invitatie nu va fi urmata de un refuz din partea adolescentului.

Al doilea L provine de la LOVE.
Iubeste si arata acest lucru prin gesturile pe care le faci. Fa-l sa cunoasca ceea ce simti pentru el. Chiar daca ii impui limite si de multe ori ti-ai dori sa te vada numai ca si pe un parinte pentru a te respecta, nu si ca pe un prieten, iubirea ta fata de el trebuie sa poate fi observata. Fa gesturi de tandrete. Uneori imbratiseaza-l chiar daca stramba din nas, cel mai probabil ar vrea sa iti raspunda si el, numai ca acum “e mare”. De asemenea, atunci cand face ceva ce-ti place, poti sa bati palma cu el, lauda-l verbal sau loveste-l peste umar barbateste. Poti crea un adevarat limbaj nonverbal prin care sa-l faci sa-ti cunoasca iubirea, aprecierea si respectul fata de el. Dezvolta ritualuri de familie care sa va apropie mai mult unii de altii, propune-ti activitati pe care sa le faceti in familie.

Ultimul, dar nu si cel din urma este LIMITS.
Ne referim la acele limite pe care ar fi bine sa le impunem in familie si pe care sa i le prezentam copilului. Ce nu se face sau pana unde poate fi intinsa o exceptie; care este nivelul la care accepti un compromis; pana cand treci cu vedere micile scapari. Limitele nu vizeaza neaparat restrictii, ci niste directii spre “incotro” e bine sa se indrepte copilul in evolutia lui. De asemenea ajuta la stabilirea de scopuri, rezolvarea de probleme, o mai buna cooperare pentru planuri de viitor intre tine si copil. Stabileste limitele impreuna cu copilul, dar si care sunt consecintele pe care le va avea de suferit daca le depaseste. Este optiunea lui de a respecta sau nu barierele stabilite impreuna, dar va accepta consecintele.

Intre cei trei L putem mentiona ca ar mai exista un alt cuvant care incepe cu aceeasi litera, LINKAGES, ceea ce presupune a face legatura intre emotii, sentimente si limite. O imbinare a acestora va favoriza comunicarea si va va aduce pe un teren pasnic.
 
Recomandarile tale
Tu ce limite ai stabilit pentru adolescentul tau, impreuna cu el? Cum il faci sa zambeasca? Asteptam recomandarile, dar si eventualele intrebari din partea ta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe