characters characters

Muscatura de capusa

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 iunie 2015    |   1490 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

copil pe iarba
Muscatura de capusa este o intamplare ce poate transforma o joaca sau o plimbare in natura intr-o adevarata tragedie. Este bine sa te informezi in legatura cu acest subiect si sa stii ce trebuie sa faci daca descoperi o capusa pe corpul copilului tau.

Ce sunt capusele?

Capusele sunt niste insecte foarte mici, abia vizibile cu ochiul liber, care se hranesc cu sange. Acestea sunt purtatoare de boli si sunt considerate dupa tantari, insectele care pun cel mai tare in pericol sanatatea oamenilor din punctul de vedere al bolilor transmise. Atunci cand o capusa inteapa, secretiile pe care le lasa in muscatura sunt cele care provoaca infectiile si bolile.

Care sunt bolile pe care le poate cauza muscatura de capusa?

Muscatura de capusa poate duce la aparitia bolii Lyme, daca prin muscatura a fost transmisa bacteria (Borrelia burgdorferi) care este raspunzatoare de aparitia bolii. Asadar, doar pentru ca un copil a fost muscat de o capusa, nu inseamna ca va dezvolta aceasta boala. Un procent redus de capuse sunt purtatoare ale acestei bacterii (intre 10 si 20%).

Boala Lyme se manifesta prin eritem (leziune circulara, rosie pe margini si deschisa la culoare in centru) aparut intr-un interval de 3-4 zile pana la 3-4 saptamani de la muscatura, urmat de oboseala, dureri de cap, febra, dureri musculare, tulburari de somn, ameteli, tulburari de vedere si dureri de cap. Stadiile urmatoare ale bolii sunt mai grave, aparand probleme neurologice si cardiace.

Cum se indeparteaza corect o capusa?

Desi exista nenumarate metode traditionale de a scoate o capusa, acestea pot provoca mai mult rau daca insecta nu a fost scoasa in totalitate.

Vei gasi pe internet o multime de sfaturi despre cum poti scoate o capusa din piele, insa medicii recomanda sa mergi la spital cu copilul pentru a te asigura ca aceasta este extrasa corespunzator. Cand capusa nu este extrasa in intregime, creste riscul transmiterii de bacterii si virusi. In plus, medicii vor sti ce fel de tratament este necesar pentru muscatura de capusa.

Cum sa previi muscaturile de capuse?

  • Evita zonele verzi si in care umiditatea este foarte crescuta (locul ideal pentru ca insectele sa creasca si sa se inmulteasca).
  • Imbracati-va in haine cat mai deschise la culoare si care sa acopere cat mai mult corpul (astfel insectele vor fi mai usor observate)
  • Foloseste sprayuri impotriva insectelor si a capuselor pe care le poti gasi in farmacii.
  • Dupa fiecare zi petrecuta in natura, acasa, sub dus, urmareste cu atentie fiecare particica a corpului pentru a depista muscaturile insectelor de peste zi.
  • Zonele preferate de capuse pentru a musca sunt scalpul, subratul, zona ombilicului sau in spatele urechii, de aceea acorda o mai mare atentie acestor zone.
  • Daca ai animale de companie care petrec timp in natura, cere sfatul medicului veterinar pentru a le proteja de capuse si pentru a va proteja si pe voi de acestea.

Sezonul de actiune al capuselor incepe in aprilie si se incheie in septembrie, cand riscul de a fi muscat de aceste insecte scade simtitor.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/expose_switch/15917876435/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe