characters characters

Metode de invatare rapida

Recapitulare eficienta pentru nota mare la Evaluarea Nationala

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 mai 2016    |   4114 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

metode de invatare rapidaUn test important sau o evaluare de final de an poate aduce batai de cap nu doar copiilor, ci si parintilor. In unele cazuri, chiar daca a invatat bine de-a lungul anului scolar, rezultatele la examene sau evaluari pot fi mai putin multumitoare decat ar prefera atat copilul, cat si parintele. De ce? Pentru ca „modul in care majoritatea elevilor recapituleaza este gresit”, sustin unii psihologi. „Chiar si cel mai bun plan de a recapitula se poate dovedi a fi un mare esec daca nu intelegem cum functioneaza memoria. Numai atunci cand percepem capcana intinsa de increderea exagerata uneori in propriile forte, vom dezvolta cele mai eficiente abilitati de studiu”, adauga acestia.

Examenul Tau 

Metode de recapitulare eficienta

Copiii tind sa puna in practica aceste tehnici de invatare daca inteleg de ce functioneaza. De obicei, copiii prefera sa foloseasca tehnici de recapitulare care le dau impresia ca au invatat suficient de bine si care le cresc increderea in propriile cunostinte. Iata care sunt cele mai eficiente metode de recapitulare si de ce functioneaza bine.

Testarea cunostintelor

Una dintre cele mai comune metode de recapitulare este recitirea materialului sau reproducerea informatiilor invatate, cu putin sprijin. Problema este ca recunoasterea si reamintirea sunt procese diferite la nivelul creierului. Recunoasterea este o sarcina mai usoara. Va fi suficient sa se uite la un cuvant din definitia scrisa in caiet si copilul va reusi sa o reproduca. Atunci cand este in mijlocul unui test insa, ce se face daca nu poate privi macar „un cuvant”? Specialistii recomanda invatarea prin testare si exercitiu.

Recapitularea eficienta este cea in care copilul reproduce verbal sau in scris (in scris este preferabil) informatiile pe care trebuie sa le retina pentru examen. Astfel se va asigura ca poate sa isi reaminteasca informatia si la examen.

Impartirea materiei in mai multe etape de recapitulare

Cinci ore de recapitulare impartite in cinci zile diferite sunt mai eficiente decat cinci ore de recapitulare intr-o singura zi.
Chiar daca este posibil sa se simta mai bine cand recapituleaza totul dintr-o data si a scapat, este mai utila impartirea materiei in mai multe sesiuni de invatare.

Amintirile formate intr-o sesiune lunga de invatare sau recapitulare sunt mai usor uitate decat cele formate in mai multe sesiuni, mai scurte.

Recapitularea ar trebui sa presupuna efort

Expertul K. Anders Ericsson sustine ca e nevoie de 10 000 de ore de practica pentru a dezvolta abilitati. Asta inseamna ca este bine sa ii recomanzi copilului sa se concentreze nu doar asupra a ceea ce stie foarte bine, ci in special asupra lucrurilor pe care le stie mai putin. Asta inseamna efort, insa si o mai buna reamintire a informatiilor.

Repetarea informatiilor in forma in care vor fi evaluate la examen

Este tentant pentru copii sa invete informatiile din manuale si carti fara a le reorganiza apoi in forma in care vor fi testate la examen. De exemplu, la limba romana, invata foarte bine caracteristicile nuvelei, dar nu foloseste aceste informatii intr-un eseu care sa demonstreze apartenenta unei opere la specia nuvelei.

Aceste sfaturi trebuie luate ca o forma de indrumare pentru o mai buna recapitulare a informatiilor. Totul depinde foarte mult si de caracteristicile de personalitate, modalitatea de studiu (prefera studiul individual sau grupul de studiu), de timpul alocat invatarii si obiectivele propuse.

Deseori elevii intreaba: „Cum stiu cand sunt pregatit?”, „Cand pot incepe sa mi testez cunostintele?”. Raspunsul la aceste intrebari este: „Atunci cand te simti confortabil cu materialul pe care l-ai avut de invatat”.

Specialistii mai spun ca daca „recapitularea este partea ta preferata din invatare, inseamna ca nu recapitulezi asa cum ar trebui. Recapitularea nu este placuta. Ea trebuie sa fie dificila.”.

Tu ce parere ai despre asta?


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe