characters characters

Jocul, calea prin care ne apropiem de copii

Propus de: Ileana Nistor   |   05 noiembrie 2009    |   5467 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Pentru fiecare copil jocul este activitatea fundamentala. De mic el imita in jocurile sale viata si activitatile familiei si a celor din jur. Nimic nu este mai greu pentru copil ca starea de nemiscare si de mutenie. Multi parinti striga continuu ,,Stai cuminte!’’; ,,Taci!’’.

Inainte de a striga la copil este bine sa te gandesti ce l-a determinat sa mai faca o traznaie, sa vte supere cu ceva, sa tipe. I-ai acordat suficient timp ? Te-ai jucat cu el ?


Multi parinti cred ca este suficient sa le ofere copiilor casa, imbracaminte, hrana, jucariile pe care si le doresc, pentru ca acestia sa fie fericiti. Copilul are mai multa nevoie de voi ca oameni, ca parinti si ca prieteni. Vrea sa fie tot timpul cu familia, sa se joace impreuna si sa aiba cat mai multe activitati comune cu parintii sai.


Te poti juca cu copiii tai inca de cand sunt mici. Vei fi prima persoana care ii ajuta sa scrie, sa numere, sa deseneze, sa socoteasca, sa cante, sa danseze, sa-si imbogateasca vocabularul sau sa observe fenomenele din natura.

Jocurile de miscare, de la activitatile alese spontan in grupul de joaca pana la activitatile de la ora de educatie fizica sunt cele mai indragite. Ele ii antreneaza pe copii in exersarea miscarilor si invingerea obstacolelor, le formeaza dibacia de a arunca, de a sari si a se intrece in viteza. Jocurile precum: ,,Cine ajunge primul”, „Cine arunca mingea mai departe”, „Cine nimereste tinta” sunt doar cateva dintre ele. Sunt un mijloc important pentru prevenirea si corectarea defectelor fizice (deformarea coloanei vertebrale, piciorul plat), ajuta la intarirea si echilibrarea sistemului nervos al copilului, facandu-l mai putin nestapanit si impulsiv.
Nu te multumi cand esti in aer liber doar sa dai copilul in leagan sau sa-l lasi sa se joace liber cu alti copii. Participa la jocurile copiilor, stimuleaza-l cu noi idei, pune-l in noi situatii.

Prin observarea obiectelor din jur, il poti invata pe copilul tau culorile,  figurile geometrice, numaratul, chiar socotitul. La gradinita, avem un  seturi de cuburi: rosii, galbene, albastre si  verzi. Cu ele am invatat prescolarii notiunile enumerate mai sus. Cu aceste cuburi realizam constructii, invatam astfel despre inaltime, latime, lungime, grosime. Jucam jocurile: ,,Ce mai este galben ?”, etc. Folosim cuburile si la povesti exemplu ,,Piramida povestilor”.

Multe activitati de invatare a limbajului le realizam prin joc.De pilda ne jucam:

  • ,,Daca nu e asa, cum e ? “ pentru a-i invata antonimele: usor – greu, inalt –scund etc,
  • ,,Cum mai spunem in loc de ..” pentru a-i invata sinonimele: mare – enorm, steag – drapel, suparare –treistete, etc),
  • ,,Cu ce sunet incepe sau se termina cuvintul..?”  pentru a recunoaste sunetele initiale si finale,
  • ,,Eu spun una, tu spui multe !’’  pentru exersarea pluralului,
  • ,,Eu spun multe, tu spui una!’’ pentru exersarea singularului,
  • ,,Cate silabe are cuvantul ?’’ cu scopul de a –i invata pe cei mici impartirea in silabe si recunoasterea numarului de silabe.
  • La cunoasterea mediului invatam fenomenele naturii, culorile specifice anotimpurilor, viata plantelor si animalelor prin joc:
  • ,, De ce cad frunzele toamna ?’’,
  • ,,Unde se duc pasarile calatoare toamna ? “,
  • ,, Cum se formeaza ploaia ?”,
  • ,,Ce se intampla cu plantele iarna ? Dar primavara?”, ,
  • ,Ce fac animalele toamna ? Dar iarna?’’.


Toate aceste jocuri le poti juca si tu in drum spre gradinita, in drum spre parc, in masina, asteptand randul la medicul de familie sau in timp ce faci mancare. Este recomandabil sa dedici cat mai mult timp propriilor copii. Chiar daca esti permanent presat de timp, evita sa il neglijezi. Daca reusesti sa indrumi permanent jocurile si activitatile copilului, vei reusi sa ii diminuezi superficialitatea, nelinistea, teama sau violenta. Nu-l lasa sa se dezvolte la voia intamplarii, cu jocuri sau jucarii care il fac sa fie nervos, nelinistit sau violent. Supravegheaza-l, ajuta-l si fii alaturi de el cat poti de mult. Ii vei face astfel mai bun.

Inst. Nistor Ileana
G.P.P.nr.4 Caracal

Despre autoare:
“Am absolvit Facultatea de Psihologie si Colegiul Pedagogic de Institutori.
Sunt educatoare si mamica a doua fetite. Lucrez cu copii si consider ca trebuie sa intruchipez alternativ doua chipuri bine definite: chipul mamei si chipul educatoarei.“

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe