characters characters

Invatarea practica

A invata inseamna a face

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2017    |   4207 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

invatarea practica
„Spune-mi si o sa uit, arata-mi si poate voi tine minte, implica-ma si voi intelege.” este un citat frecvent intalnit in discutiile despre educatie, dar din pacate, mai putin aplicat.

Scolile traditionale nu mai starnesc interesul copiilor, de aceea performantele scolare sunt mai scazute iar copiii si parintii se declara tot mai nemultumiti de ceea ce se preda la scoala.

„Scolilor traditionale le lipseste factorul actiune. Copiii de azi au nevoie sa fie echipati cu abilitati care sa ii ajute sa creeze ei singuri, sa motiveze pentru a descoperi lucruri noi si pentru a-si da seama singuri de ce anume au nevoie in viata”, sustine Cara Lesser, directoarea unui muzeu din Maryland, SUA ce pune accentul pe invatarea practica si interactiva.

Ce avantaje aduce invatarea practica

Copiii invata mai eficient.

Motivul pentru invatarea practica, prin experienta, este mai eficienta consta in faptul ca sunt stimulate mai multe simturi in acelasi timp, impreuna cu gandirea si imaginatia copiilor. Iar un nivel mai ridicat de stimulare neurofiziologica duce la retinerea mai usoara a informatiilor. De exemplu, dictarea lectiei de la un capat la altul (cand copiii trebuie sa fie atenti doar pentru a scrie tot si corect) este mai putin eficienta decat crearea unui dialog cu copiii (cand gandirea lor e activata pentru a gasi raspunsuri) sau realizarea unui experiment (cand asculta instructiunile, actioneaza concret si interpreteaza rezultatele).

Este asociata cu dezvoltarea personala.

„Invatarea practica inseamna sa ii incurajezi pe elevi sa ramana curiosi, sa iubeasca sa invete si sa valorizeze procesul de incercare-eroare, mai degraba decat sa le fie frica sa incerce si sa nu greseasca”, sustine Tony Wagner, autorul cartii:  „Formarea inovatorilor. Cum cresti tinerii care vor schimba lumea de maine”.  Copiii carora li se da ocazia sa lucreze cu mainile si mintea vor avea mai multa incredere in ei insisi, mai ales in privinta rezolvarii unor probleme concrete.

Invatarea practica inseamna si abilitatea de a promova abilitati nu doar practice, ci si emotionale precum: creativitatea, colaborarea si curajul.

Copiii cu dificultati in a-si concentra atentia in cadrul lectiilor clasice, predate la clasa, pot sa invete mai usor daca sunt implicati in activitati practice. De asemenea, copiii care nu sunt interesati de scoala pot sa isi recapete interesul pentru invatare daca sunt implicati in activitati concrete precum experimentele sau construirea de obiecte (de exemplu, construirea unei jucarii). In afara de experimentele din laboratoarele de fizica, chimie sau biologie, cadrele didactice si parintii pot cauta modalitati practice prin care copiii sa foloseasca sau sa invete informatii si concepte noi, din alte domenii.

Creste motivatia copiilor.

Chiar si in domenii care nu sunt de un interes special pentru copii, motivatia creste daca li se cere sa se implice concret intr-o activitate.

Cum pot scolile si parintii sa aduca mai multa invatare practica in viata copiilor

  • Organizand excursii la muzee, fabrici, laboratoare ce pot sa permita elevilor sa exploreze si sa vada cum se aplica in realitate lucrurile pe care le invata in teorie, la scoala.
  • Formuland teme care sa puna accentul pe actiune si creatie. Temele date copiilor sub forma prezentarilor powerpoint sau sub forma referatelor ar putea fi inlocuite de obiecte reale, realizate de catre copii. Astfel, acestia pot palpa si vizualiza in realitate ceea ce invata.
  • Sprijinind procesele de incercare-eroare. Cand copiii sunt implicati direct in descoperirea raspunsului corect, sunt mai motivati sa invete si vor fi putin speriati de esecuri.
  • Folosind resursele online care arata cum pot fi create diverse obiecte. De la obiecte de decor, obiecte de uz casnic, obiecte vestimentare, mancare si jucarii, exista o multime de tutoriale pe internet care pot servi drept inspiratie pentru copiii si parintii dornici de noi experiente de invatare prin practica.
  • De asemenea, parintii si cadrele didactice pot colabora pentru a reusi sa adune resursele materiale necesare pentru organizarea activitatilor de invatare prin practica, de care sa beneficieze copiii. De la cursuri si ateliere pentru copii, pana la concursuri si targuri de inventii, in scoli se pot organiza o multime de evenimente care sa promoveze implicarea directa a copiilor in invatare.

Invatarea practica este deosebit de importanta fiindca spre deosebire de cea traditionala, copilul nu mai are nevoie sa fie motivat si impins in permanenta de la spate. In invatarea practica, copilul este cel care ia initiativa din dorinta de a afla mai multe. Tu cum iti ajuti copilul sa invete practic?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/imcberea/20580318230/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe