characters characters

Cum il ajuti pe adolescent sa invete fara stres?

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 august 2011    |   4372 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Cum il ajuti pe adolescent sa invete fara stresPentru multi adolescenti, invatarea inseamna stres. Materia prea dificila sau prea multa, lipsa de motivatie  sau de incredere in sine pot produce stres in perioada in care copilul tau invata pentru un examen sau un test. Stresul este benefic atunci cand nu afecteaza capacitatea de a rationa a persoanei. Cand stresul afecteaza capacitatea copilului de a invata, este nevoie sa iei masuri.



Recomandari pentru a invata fara stres


Iata cateva sfaturi care il pot ajuta pe copil sa invete fara stres.

1. “O minte sanatoasa intr-un corp sanatos.” Tindem sa uitam cu usurinta aceasta zicala, intr-o perioada in care mancarea nesanatoasa este atat de la indemana si ritmul de viata alert nu ne permite sa facem suficienta miscare. Totusi, invata-l pe copilul tau importanta miscarii, a odihnei si a alimentatiei sanatoase pentru a fi in forma excelenta din punct de vedere fizic si psihic. Exercitiile fizice regulate imbunatatesc capacitatea de a face fata stresului. Dupa o ora de miscare si o scurta perioada de odihna, copilul tau este mai pregatit psihic sa invete decat dupa o ora petrecuta in fata televizorului, de exemplu.

2. Pregatirea materialelor. Cand incepe pregatirea pentru un examen sau test, recomanda-i adolescentului sa isi faca o lista cu materialele de care are nevoie: teste, culegeri de exercitii, bibliografia obligatorie, manuale sau caietele pe care a notat lectiile predate. Este bine sa le aiba pe toate la indemana, pentru a reusi sa invete eficient.

3. Planificarea. Recomanda-i copilului tau sa isi marcheze in calendar datele la care are examenul sau lucrarea de control pentru care invata. Apoi, poate calcula cate saptamani sau zile mai are pana la momentul evaluarii si isi poate imparti materia in functie de timpul pe care il are la dispozitie. Cu cat incepe mai derveme pregatirea, cu atat va fi mai putin stresat.

4. Este important sa alterneze perioadele de invatare cu cele de relaxare. Pauzele in invatare au rolul de a consolida informatiile si de “a reface fortele” copilului. De asemenea, ii ofera copilului posibilitatea de a se implica in activitati care sa reduca anxietatea: de exemplu intalniri cu prietenii.

5. Amanarea invatarii pe ultima suta de metri reprezinta una dintre cele mai importante surse de stres pentru adolescenti. De asemenea, este una dintre cele mai frecvente cauze ale esecului. Fii un model pentru copilul tau, evitand sa amani lucrurile pe care le ai de facut si incepand sa lucrezi la proiectele tale din timp.

6. Recomanda-i sa invete cu un partener. Invatand cu un coleg, adolescentul tau va avea ocazia sa isi verifice cunostintele si sa inteleaga conceptele pe care nu le stapaneste destul de bine.

7. Ajuta-l sa se relaxeze. Daca incepe suficient de devreme, perioada de pregatire pentru examen nu trebuie sa insemne doar invatare si stres. Permite-i sa ia o pauza, sa se uite la un film sau sa iasa in oras cu prietenii dupa cateva zile de studiu intens. O idee buna ar fi sa gasiti o modalitate prin care sa va relaxati impreuna.

Care dintre pasii de mai sus nu sunt realizati de catre copilul tau? Unde crezi ca ai putea sa aduci imbunatatiri? Asteptam sugestiile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    24.08.2011 - 20:17
    Sunt copii care nu sunt afectati de stres atunci cand invata, sau care sunt capabili sa gestioneze stresul fara vreun ajutor din exterior. Atunci cand copilul este stresat insa refuza orice ajutor, atunci el poate fi ajutat in mod indirect, prin crearea unei atmosfere placute in familie, fara conflicte si fara presiune asupra copilului in privinta notelor sau a rezultatelor la examene, valorizarea si incurajarea copilului atunci cand realizeaza diverse activitati, precum si prin momente de relaxare, pe care copilul le poate petrece asa cum isi doreste - se intalneste cu prietenii sai, asculta muzica etc. Nu este necesar sa i se spuna in mod explicit copilului ca este ajutat sa faca fata stresului invatarii, pentru ca a aminti mereu de invatatura si note poate fi in sine o sursa de stres.
  • Utilizator Anonim
    roxana    24.08.2011 - 14:20
    articolul este ok ,dar atunci cand copilul refuza orice ajutor desi nu este un copil problema?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe