Ce inseamna educatia pozitiva?
Ti-ar placea ca scoala sa il pregateasca pe copil si pentru viata? Sa il invete, de exemplu, sa aiba o atitudine pozitiva sau cum sa fie fericit? Astfel de initiative incep sa apara in scoli, cu scopul de a preveni tulburarile si problemele mintale in randul copiilor si adolescentilor, punand in aplicare principiile „educatiei pozitive”.
Ce inseamna educatia pozitiva
In Australia exista o scoala in care principiile educatiei pozitive sunt puse in practica in fiecare zi, Geelong Grammar School.
Printre activitatile pe care educatia pozitiva le recomanda se numara identificarea si dezvoltarea punctelor forte, incurajarea recunostintei in relatiile cu cei din jur si vizualizarea celui mai bun „eu” posibil.
De asemenea, au fost identificate cele mai apreciate saisprezece trasaturi de caracter pe plan mondial- printre ele se numara onestitatea, loialitatea, perseverenta, creativitatea, bunatatea, intelepciunea, curajul si corectitudinea. Copiii sunt invatati sa identifice care dintre aceste trasaturi ii caracterizeaza in mai mare masura si sunt incurajati sa le aplice in viata de zi cu zi in mod constient.
Cum aplici principiile educatiei pozitive in relatia cu copilul?
2. Invata-l ce inseamna recunostinta si ajuta-l sa isi manifeste recunostinta cat mai frecvent.
Il poti ajuta sa multumeasca unui coleg care i-a dat lectile pentru ziua in care a lipsit de la scoala sau puteti face impreuna liste cu lucrurile pentru care sunteti recunoscatori si cu persoanele carora le datorati multumiri. Gasiti apoi modalitati prin care sa va exprimati recunostinta fata de acestea.
3. Descoperiti „ce a mers bine azi”. Exercitiul urmator s-a dovedit eficient in cresterea nivelului de multumire de sine. Il poti realiza impreuna cu copilul tau in fiecare zi, pe o perioada mai lunga de timp (doua-trei saptamani) si apoi ne poti spune daca a avut vreun efect asupra starii voastre de spirit. Este simplu: la finalul zilei, scrieti fiecare trei lucruri bune care s-au intamplat in ziua respectiva. Puteti folosi fiecare un carnetel sau o agenda pentru va reaminti de fiecare data cand va simtiti mai tristi ca exista in viata voastra si lucruri bune. O alta modalitate de a realiza acest exercitiu este sa il intrebi pe copil in fiecare seara ce a mers bine in ziua respectiva. Poate fi vorba de lucruri banale, pornind de la faptul ca cineva v-a permis sa ocupati loc pe scaun in mijloc de transport in comun, la faptul ca ati fost avansat in grad la serviciu, de la faptul ca a primit un calificativ bun la scoala si i-a zambit colegul de clasa. Toate acestea sunt lucruri si evenimente pozitive, iar reamintirea lor va va ajuta sa mergeti la somn impacati cu voi insiva.
4. Invata-l o parte din valorile existente si ajuta-l sa si le dezvolte. Pentru asta exemplifica-i valorile morale, invata-l despre curaj si sinceritate, corectitudine si iertare.
5. Vorbeste-i copilului despre cele trei concepte care stau la baza fericirii (din perspectiva psihologiei pozitive):
- emotiile pozitive
- experienta de flow
- sensul vietii
Emotiile pozitive sunt caracteristice situatiilor in care de exemplu, faci o activitate placuta, te relaxezi sau esti in compania unor persoane placute.
Experienta de flow apare in situatiile in care esti cufundat intr-o activitate de care esti pasionat si pe care o faci cu usurinta. Dansatorii, pictorii, scriitorii sau muzicienii descriu aceasta experienta ca una in care timpul se opreste in loc, atentia lor este concentrata complet asupra a ceea ce fac, iar lumea din jur „dispare”. Persoanele care au astfel de experiente frecvent sunt mai fericite. Asadar, este bine sa il incurajezi pe copil sa realizeze activitatile care il pasioneaza.
Sensul sau scopul vietii. In timp ce emotiile pozitive si experienta de flow pot fi traite in cadrul preocuparilor personale, sensul vietii presupune a dedica si a folosi calitatile personale pentru a ajuta la atingerea unui scop mai inalt (social, de cunoastere, de ajutorare a altor persoane etc.). Descoperirea sensului vietii ii ajuta pe oameni sa evite sentimentul inutilitatii sau al disperarii si ii motiveaza sa isi dezvolte calitatile personale.
Ai dori ca fiul sau fiica ta sa beneficieze de programe care aplica educatia pozitiva in scoala sa?
Afla mai multe despre programele de educatie pozitive din articolele de mai jos:
Domeniile educatiei pozitive
Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Comentează:8 comentarii
Si rezultatele sunt mai bune!
Ar trebui ca noi toți să încercăm să ajungem la mintea copilului prin sufletul său.