characters characters

Cand copilul are probleme de invatare

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 octombrie 2011    |   3873 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cand copilul are probleme de invatarePentru parintii copiilor care nu se descurca asa bine la scoala, discutiile cu cadrele didactice nu sunt deloc confortabile. Cu toate acestea, ele sunt extrem de necesare deoarece pot constitui primul pas catre o evolutie mai buna a copilului la scoala. Asadar, cum discuti cu invatatoarea sau invatatorul copilului tau atunci cand cel mic nu se descurca prea bine la scoala?
 
 
 



Ce intrebari este bine sa ii adresezi cadrului didactic atunci cand copilul tau are probleme de invatare


Pentru a afla mai multe despre cum ar trebui sa procedezi ca parinte in situatia in care copilul are probleme de invatare, poti adresa urmatoarele intrebari cadrului didactic:

1. „Care considerati ca este nivelul copilului meu?”
Este util sa afli parerea cadrului didactic referitor la evolutia copilului tau, pentru a intelege cat de serioasa este problema si cum este perceputa de invatator: copilul tau are rezultate medii sau slabe? Raportat la varsta lui, capacitatea sa de intelegere este normala?
 
2. „Care sunt problemele care ar putea sa cauzeze rezultatele slabe ale copilului de anul acesta?”
Daca problemele de invatare au aparut recent, este bine sa ceri parerea cadrului didactic referitor la posibilele motive pentru care crede ca au aparut. Poate fi vorba de probleme la nivelul clasei, de modificari in modul de predare sau de anumite caracteristici ale continuturilor de invatare care sa il impiedice pe copil sa aiba rezultate bune.

3. „Ce sprijin poate oferi scoala in a-l ajuta pe copil sa isi revina din punct de vedere academic?”
Inainte de a te gandi sa apelezi la meditatii, este bine sa verifici daca exista posibilitatea ca in cadrul scolii, copilul sa recupereze materia si sa depaseasca problemele de invatare.

4. „Este nevoie de o testare a nivelului de dizabilitate in invatare?”
Daca problemele de invatare sunt destul de serioase, este bine sa te gandesti la un consult de specialitate. Cere parerea si cadrului didactic referitor la acest lucru. Invatatoarele cu experienta recunosc destul de usor un copil care are nevoie de ajutor de specialitate, iar invatatoarea copilului tau iti poate oferi o parere pertinenta.

5. „Cum imi pot ajuta copilul sa aiba rezultate mai bune la scoala?”
Profesorul te poate ajuta sa gandesti un program de lucru acasa cu copilul astfel incat sa poti recupera ceea ce e de recuperat si sa iti ajuti copilul sa asimileze materia in asa fel incat sa fie la nivelul celorlalti colegi de clasa.
Aceasta intrebare este cea mai complexa dintre toate si este bine sa o adresezi nu doar cadrului didactic, ci si unui psiholog si copilului insusi pentru a te asigura ca ii oferi ce are nevoie pentru a invata mai usor.

Recomandari generale pentru a depasi aceasta situatie

Incearca sa identifici impreuna cu cadrul didactic principalele puncte forte pe care copilul tau le are, insa noteaza-ti separat si punctele slabe pentru a sti unde anume e nevoie sa intervii.

A vorbi deschis cu cadrul didactic inseamna a-i recunoaste acestuia autoritatea, dar si faptul ca el are acces la o serie de informatii pe care tu nu le ai ca parinte: modul in care se comporta la scoala, precum si ce cred sau stiu colegii de clasa.
 
Pastreaza legatura stransa cu cadrul didactic. Pentru a-i putea adresa oricand alte intrebari despre evolutia copilului, ii poti propune cadrului didactic sa creeze un grup de discutii al clasei.
 
Cauta sa afli cat mai multe informatii despre colegul cu care copilul tau se intelege cel mai bine, ce stiu colegii si ce anume cred despre evolutia sau involutia copilului. Pe langa asta, poti sa iei legatura si cu psihologul scolar care iti poate face o evaluare destul de rapida a copilului si iti poate gandi structurat si creiona un plan de interventie pentru a-l ajuta pe copil sa isi revina.

Important este sa accepti faptul ca, in unele cazuri o regresie sau o dificultate in invatare poate fi cauzata si de o problema de natura psihica, mentala. De aceea, important ar fi sa asculti sfatul invatatoarei cu care discuti fiindca el iti poate sugera cele mai bune solutii. El detine si o statistica cu privire la modul in care se descurca in general elevii la o materie anume.

Cum altfel poate fi ajutat copilul sa depaseasca problemele de invatare?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    26.10.2011 - 08:30
    Cred ca un parinte care este el insusi dornic de cunoastere, care este interesat si curios, ii poate transmite copilului motivatia de a invata. De asemenea, daca alegem sa nu pedepsim rezultatele scazute la invatare, ci sa le abordam mai relaxat si cu intentia de a le imbunatati, probabil avem mai multe sanse sa il ajutam pe copil sa depaseasca problemele de invatare.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    25.10.2011 - 12:58
    "Meseria" de parinte nu este deloc usoara.ABC- ul psihologiei este foarte util in astfel de cazuri.Copilul are un univers al sau:unic. original. Observarea permanenta.discutiile cu copilul ,sa-l faca sa devii o persoana de incredere , apropiata.La intalnirea saptamanala cu invatatorul informati corect despre activitatile de acasa.Parcurgeti alaturi de copil,pas cu pas. etapele rezolvarii temelor. pana cand acesta "invata sa invate"( daca acesta era motivul insuccesului scolar).Lucrati cu calm. rabdare si dati-i pauze de relaxare.Urmariti daca materialul de invatat este bine structurat,clar,concis sau nu.Convinge-l de utilitatea a ceea ce face, asigurati-i ambianta ce favorizeaza studiul. Daca n-are dispozitia necesara ,temele sunt un chin.Parintele cauta solutii miraculoase de fapt, acestea nici nu exista, deoarece fiecare solutie este originala,:apreciaza-i stradania,ignorand greseala,asculta-l cu atentie, cu interes, lasa-l sa-si termine ideea,sustine-l in initiative.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe