characters characters

Cum il inveti sa respecte natura?

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 septembrie 2010    |   4041 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Proiecte de reimpadurire a zonelor defrisate, de curatare a zonelor naturale sau de protejare a speciilor  pe cale de disparitie sunt lucruri despre care auzim cu totii. Cum ii vorbesti copilului despre toate acestea? Cercetarile din domeniul dezvoltarii copilului indica faptul ca acestia manifesta un interes foarte ridicat fata de natura, inca de la cele mai mici varste. De aceea, a include in activitatile de joaca zilnice, informatii despre natura, ecologie, reciclare, protejarea spatiului verde se poate face destul de usor.

Iti propunem cateva activitati si idei prin care a-i putea sa-l ajuti pe cel mic sa inteleaga importanta spatiului in care traieste:

1. Atunci cand vremea permite, scoate-l din monotonie pe cel mic si du-l la o plimbare in natura. Ajuta-l sa cunoasca denumirea copacilor, sa observe diferentele dintre ei (la nivel de trunchi, coroana, frunze etc.), sa vada plantele si sa le miroasa. Poti face asta prin scurte plimbari prin parc, in gradini botanice sau chiar in excursii de o zi-doua, undeva in apropierea orasului, langa o apa sau dealuri.

2. Invata-l cum poate sa aduca beneficii naturii. Spre exemplu, seteaza niste reguli despre: oprirea electrocasnicelor atunci cand ele nu sunt folosite, stingerea becurilor atunci cand lumina lor nu va mai este utila, scoaterea din priza a calculatorului, veiozei si chiar a televizorului din camera pentru a evita efectele negative ale radiatiilor asupra somnului si odihnei. Dusul si robinetele trebuie oprite astfel incat sa nu se mai scurga picaturi mici de apa. De asemenea, invata-l pe cel mic sa nu arunce tot felul de substante in chiuveta pentru a nu infunda conductele si a nu polua apa. E vorba de mici reguli ce pot fi implementate la nivelul fiecarei case si respectate de catre toti membrii familiei.

3. Vorbeste-i despre procesul de reciclare si despre cat de multe poti sa economisesti prin simple tehnici de oferire a unei noi semnificatii si scopuri, obiectelor ce par deja mult prea uzate si lipsite de folos. Poti gandi activitati pe care sa le realizezi acasa, chiar si cu propriile tale obiecte si lucruri ce-ti par inutile. Regandeste functiile pe care ar putea sa le indeplineasca.

4. Ajuta-l sa-si pastreze jucariile intr-o forma cat mai buna si pentru o perioada cat mai indelungata de timp.
Atunci cand ele se rup, invata-l sa le peticeasca, daca s-au spart, cautati impreuna o solutie, iar de curatenia lor, nu mai vorbim. Trebuie spalate in permanenta si dezinfectate din cand in cand pentru siguranta si sanatatea copilului.

5. Propune-i tot felul de activitati ce se pot desfasura in natura, in functie de conditiile meteo. Plimbarile prin parc, iesirile la picnic, activitatile sportive in aer liber, il pot invata pe copil mai multe despre natura si despre masurile pe care le poate lua pentru pastrarea curateniei si protejarea mediului impotriva poluarii.

6. Daca ai putin spatiu in gradina sau chiar la bloc, poti sa-l inveti mai multe despre cum cresc plantele. Cateva ghivece ar putea fi suficiente pentru inceput, astfel incat copilul tau sa planteze flori, seminte de legume sau fructe. Lasa-l sa observe procesul de crestere al plantei si ciclul ei de viata. Atrage-i atentia asupra fiecarei modificari care are loc. Poti de asemenea sa ii ceri sa o masoare o data pe saptamana si sa inregistreze progresele si transformarile. Cine a spus ca plantele nu pot avea un jurnal? Atata timp cat cel mic se ocupa de completarea lui in fiecare zi, jurnalul unei plante il poate invata pe copil multe lucruri despre evolutia sa.

7. Animalele de casa il pot face pe copil mai sensibil fata de fiintele "necuvantatoare" .
Desi sunt uneori o mare bataie de cap, ele il iinvata  pe copil despre responsabilitate si metodele prin care trebuie sa ai grija de altcineva, respectul fata de nevoile unei alte fiinte etc.

8. Chiar daca televizorul si calculatorul limiteaza destul de mult interactiunea copilului cu elementele din realitate, poti sa profiti de timpul petrecut de copil in fata ecranului pentru a-l ajuta sa cunoasca mai multe despre natura. Include incetul cu incetul documentarele despre natura, salbaticie, animale, desenele care promoveaza pastrarea curateniei si a lumii in care traim in cele mai bune conditii.
 

Recomandarile tale
Copilul tau este pasionat de natura? Ce activitati ii fac placere in aer liber? Cunosti un copil care a participat la proiecte ecologice? Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Anda Leu    05.03.2013 - 20:45
    Greu cu respectul in general daramite cu cel fata de natura.Dar inca de mica mi-am invatat fetita despre multe aspecte care , pe mine una ma intriga dar nu putem schimba nimic.Totul vine dintr-o educatie precara. Si acum la 7 ani spune: ai vazut ce urat nenea arunca gunoiul pe jos?Stie ca daca nu este tomberon in zona pastram ambalajul pana dam de unul in drum si daca nici asa atunci il aruncam casa la cos. Stie ca daca rupem florile ele mor pentru ca le place viata in pamant. Am plantat pomisori in curte si le studiaza frunzele, coloritul si ii place sa le puna si nume.Iubeste animalele si are si 2 catei pe care ii considera de-ai casei.Nu mazgaleste hartii pentru ca stie ca se taie copacii pentru asta. Si cred cu ardoare ca putem schimba doar invatandu-i pe copii in scoli si gradinite despre ecologie si natura si de ce nu si un program pentru parinti in acest sens?
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    21.09.2010 - 19:23
    Cum sa nu cunosc copiii care au participat la astfel de actiuni?
    Cei din actuala grupa pregatitoare sunt membri ai Clubului Ecoterra si se implica in variate actiuni ce vizeaza mediul, fiecare dupa puterile sale.Numai bine ca am organizat o expozitie la Coltul Verde de la APM, ca maine vom fi prezenti in parcul Magnoliei , marcam astfel o zi importanta din Saptamana mobilitatii europene ,22 septembrie, ziua fara masina.Cei mai curajosi impreuna cu d-na educatoare sa vor inrola in "Turul Oradiei cu bicicleta"."Let's do it, Romania", 25 sept. ne vom afla printre voluntarii ce vor face curatenie in toata tara, intr-o singura zi.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe