Cum se invata usor limbile straine
Invatarea unei limbi straine poate fi un proces stresant, lent si plin de frustrari. La inceput de drum, putini oameni cred ca vor reusi vreodata sa ajunga sa vorbeasca sau sa scrie fluent si cursiv intr-o alta limba.
Greselile ii sunt prietene. Greselile sunt cea mai buna cale de a invata, mai ales daca sunt corectate pe loc. Asa ca da observi ca cel mic face o greseala intr-o limba straina, corecteaz-o cu blandete. Iar daca are un partener nativ de discutii, spune-i copilului sa il incurajeze pe acesta sa ii corecteze greselile.
Nimeni nu judeca accentul nimanui. Copiii (dar si adultii) pot evita sa vorbeasca intr-o limba straina daca pronuntia li se pare dificila si se tem ca accentul lor nu este cel corect. Este bine sa ii spui copilului tau ca pentru mult timp dupa ce va incepe sa vorbeasca intr-o limba straina, este posibil sa nu ai aiba accentul corect. Acest lucru este mai putin important insa, atata timp cat poate fi inteles de catre cei din jur si ii poate intelege pe acestia.
Fluenta intr-o limba straina apare in timp. Este absolut normal ca la inceput copilul sa aiba dificultati in a formula o fraza completa fara dificultati sau in a exprima idei complexe intr-o limba straina. Singura modalitate prin care copilul poate deveni fluent intr-o alta limba este de a o vorbi cat mai mult, chiar daca face si greseli. In plus, nu este util sa il incurajezi pe copil sa se compare cu nivelul de fluenta al unui vorbitor nativ.
Este nevoie de mult exercitiu regulat. O limba straina este uitata usor daca nu este folosita in mod regulat, iar daca de la un punct incolo copilul se limiteaza la a exersa doar ceea ce stie, progresele nu vor aparea prea usor. Recomanda-i sa imbine exersarea abilitatilor deja formate cu invatarea de cuvinte si reguli gramaticale noi.
Testele de vocabular nu sunt intotdeauna cele mai relevante. Este important sa isi insuseasca regulile gramaticale si abilitatile care sa il ajute sa comunice in limba respectiva. In caz contrar, copilul nu va invata efectiv o limba straina, ci doar liste lungi de cuvinte pe care nu le poate folosiJ. Cuvintele noi vor fi invatate pe parcurs, in functie de nevoile de comunicare ale copilului tau.
Recomanda-i sa citeasca cat mai mult in limba respectiva. Pentru a-si dezvolta vocabularul intr-o alta limba, pentru a invata sa vorbeasca si sa citesca mai usor, e important sa citeasca mult in limba pe care isi doreste sa o invete.
O limba straina poate fi de folos in multe feluri copilului tau, putand sa ii aduca oportunitati profesionale sau academice inedite. In plus, invatarea unei limbi straine ajuta la exersarea abilitatilor cognitive si la stimularea activitatii cerebrale, asa ca nu ezita sa inveti si tu o limba straina alaturi de copilul tau.
*Sursa foto:
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Interviu SuntParinte.ro cu Kar Balan, coordonatorul Incubatorului de Animatie din cadrul Festivalului Animest
În perioada 4 - 13 octombrie se desfășoară a 19-a ediție Animest și, sub umbrela temei Urban Frames, va aduce în București 10 zile de proiecții inedite ale celor mai noi producții animate din întreaga lumea, evenimente tematice, activități dedicate copiilor, întâlniri cu invitați speciali și chiar proiecții de filme accesibilizate.
-
Interviu. Codruta Florea: "Sa protejam ceea ce invatam sa iubim - incredibila viata salbatica care ne inconjoara."
Codruta Florea face parte din echipa Romania Salbatica din 2019 si este creatoare de continut, researcher, traducator si asistent de productie pentru proiectele derulate alaturi de echipa România Salbatica si NTD Film. Este implicata in organizarea LYNX Festival si este membru fondator al Asociatiei România Salbatica.
-
Interviu cu Silvia Ciubotaru Guta, coordonatoarea Laboratorului Ideo Ideis - ateliere de explorare personala si dezvoltare comunitara
Silvia Ciubotaru Guță este coordonatoarea Laboratorului de explorare personala si dezvoltare comunitara din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria.
Adauga tu primul comentariu: