Sunteti intotdeauna impartiali cand vine vorba de relatia dintre frati?
Voi cum ati fi procedat in situatia asta?! Cum procedati cand se cearta copiii?
Raspunsuri(1)
-
Diana, mi se pare un caz clasic de luptă pentru putere între copii:).
Şi înţeleg foarte bine frustrarea fetei mai mari. Mi-au trecut mai multe răspunsuri prin minte, printre care şi unele mai puţin "ortodoxe". Probabil, dacă aş fi fost obosită sau supărată, m-aş fi gândit serios să le iau tableta şi să le spun să se joace cu altceva dacă nu se înţeleg între ele:).
Dar probabil soluţia cea mai "decentă"în această situaţie este să facilitezi discuţia între ele şi să le întrebi care este soluţia în acest caz, fără să oferi tu răspunsuri. Problema e că se aşteaptă de la tine să iei decizia, iar asta înseamnă să apelezi la autoritate; dar dacă le ceri să vorbească şi să decidă împreună o soluţie care le mulţumeşte pe amândouă, ai câştigat:).
Important e să nu încerci să discuţi cu ele când sunt încă nervoase, pentru că nu ajungi nicăieri.
Mai întâi, e bine să identifici emoţiile "Cred că sunteţi nervoase, triste, frustrate etc. Mai întâi ne liniştim şi apoi discutăm." Iar ca să ne liniştim, le-aş spune să respirăm adânc şi să păstrăm liniştea câteva minute. Sau să stăm întinse şi să ascultăm o melodie liniştita:)
Poate ar fi bine să le laşi pe rând să vorbească despre ce au simţit când s-au certat: de ce a fost fiecare furioasă, de ce a insistat să fie ea cea care încarcă prima tableta. Atrage atenţia fiecăreia dintre ele că cealaltă fetiţă este supărată din cauza conflictului.
Apoi discutăm:"Voi cum credeţi că putem rezolva situaţia astfel încât să fiţi amândouă mulţumite? E o situaţie care vă implică pe voi, deci voi trebuie să luaţi o decizie astfel încât niciuna dintre voi să nu se supere. Eu ştiu că ţineţi una la cealaltă şi e mai important să vă înţelegeţi bine decât să câştigaţi o luptă." şi le-aş lăsa să se gândească.
Nu ştiu mai departe dacă fetele ar putea găsi o soluţie, dar rolul tău ar fi să le atragi atenţia către ce simt una faţă de cealaltă: chiar dacă sunt supărate pe moment, se iubesc şi îşi doresc să nu îşi producă tristeţe reciproc. Apoi, poate, cu puţin noroc, conflictul ar fi uitat sau depăşit, fie găsesc un compromis, fie una dintre ele renunţă pentru că nu mai pare aşa important cine câştigă:) Depinde mult şi de vârsta lor, desigur:)
Citeste articole din aceasta tema
-
Sindromul fratelui mai mic - personalitatea copiilor mezini
Ce caracteristici tind sa aiba fratii sau surorile mezine? Desigur, rolul de frate mai mic nu garanteaza un anumit tip de personalitate, dar creste probabilitatea ca anumite tendinte, obiceiuri sau trasaturi sa apara in timp.
-
Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.
-
Rivalitatea dintre fratii vitregi. Cum o poti gestiona mai usor
Gelozia, invidia, rivalitatea si competitia intre frati sunt frecvente in toate familiile. Cand vine insa vorba de familii refacute in urma divortului, cu frati si parinti vitregi, aceste probleme tind sa devina si mai complicate.