Intimitatea psihologica in cuplu
*Sursa foto: Flickr.com
Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care poti sa le faci copilului tau este sa ii oferi un cuplu de parinti care stiu sa convietuiasca, care stiu sa existe impreuna, care reusesc sa traiasca in intimitate.
Ce inseamna de fapt aceasta intimitate psihologica, cum se descrie si cum sa traieste? Unde este granita dintre cei doi, unde incepe “noi” si unde incepe “eu si cu tine impreuna”?
Ce este bine sa stii despre intimitatea in cuplu
Intimitatea inseamna sa poti sa comunici si sa asculti, sa te poti confesa cu sinceritate, dar si sa poti primi cu sinceritate confesiunea celuilalt, sa daruiesti, sa accepti si sa stii sa imparti.
- Interpretarile pot strica mai mult decat pot repara. Pentru a putea exista intr-un cuplu e nevoie de capacitatea de a intelege tu insuti ce simti si ce gandesti si de a putea transmite celui de langa tine gandurile si sentimentele pe care le ai. Aceasta transmitere are un singur scop: sa te faci cunoscut, sa vorbesti despre tine fara a incerca sa il faci pe celalalt sa se simta vinovat sau responsabil de ce gandesti si simti. De asemenea, cel de langa tine are dreptul sa iti comunice ce simte si ce gandeste. De multe ori ne temem sa recunoastem anumite ganduri si sentimente pentru ca nu stim cum vor fi ele interpretate de cel de langa noi. Interpretarile pot avea legatura cu experiente personale trecute si nu e obligatoriu sa aiba legatura cu realitatea de “aici si acum”.
- Sa acceptam adevarul despre celalalt daca dorim ca celalalt sa accepte adevarul despre noi. E dificil sa incerci mereu sa ascunzi anumite temeri, anumite rani sufletesti, anumite asteptari dar si anumite vise si sperante. E dificil sa te transformi mereu in altcineva doar pentru a fi iubit sau pentru a sti ca vei pastra iubirea celui de langa tine. De multe ori ne este teama sa fim vazuti asa cum suntem in realitate, pentru ca ne temem ca nu vom mai fi iubiti sau ca vom fi abandonati. Dar oare cat de mult se poate construi un cuplu pe baza ascunderii si a umbrelor?
- A spune adevarul nu inseamna a spune totul. Se confunda adesea sinceritatea cu “tot ce trece prin minte”. A fi sincer si autentic nu inseamna a revarsa spre cel de langa tot ce ne vine in cap. Unele sentimente si idei, unele izbucniri de ura si furie, unele temeri si dorinte sunt si au voie sa fie personale. Cel de langa noi nu este un sac fara fund care sa cuprinda nesfarsit tot ce ne trece prin minte si prin suflet, toate grijile si nevoile. E firesc sa marturisim ce ne framanta, dar nu e firesc sa transformam relatia intr-o conducta nesfarsita de lamentatii si frici.
- Gluma spune ca daca actualul partener iti vorbeste despre fosta lui relatie ai voie sa ii vorbesti si tu despre viitoarea ta relatie. Orice partener stie si intuieste ca in mintea, sufletul si viata ta au fost si alti parteneri. De prea putine ori insa comparatiile folosesc la ceva. Amintirile fostelor relatii sunt personale si au voie sa ramana personale. Informatiile despre “celalalt” ii vor ramane partenerului intiparite in memorie, se vor sterge cu greutate, existand ca un nor mereu deasupra relatiei.
- Esti creatorul propriei vieti. Nu esti victima unui sot sau a unei sotii care vrea altceva sau care “nu e de acord”. Nu esti ceea ce esti pentru ca esti intr-un cuplu, ci esti intr-un cuplu deoarece ai fost ales pentru ce esti. In cuplu sunt doua fiinte libere, care accepta sa isi puna o parte a vietii in comun, respectand alegerile si libertatile celuilalt. “Pentru ca ma iubesti” nu este o povara, ci o alegere. “Pentru ca ma iubesti” nu este suferinta, ci implinire.
Un cuplu cu probleme de intimitate poate intampina dificultati in multe alte zone, de aceea este esential sa acorzi atentie acestui aspect. Tu ce alte lectii importante despre intimitate ai invatat de-a lungul timpului? :)
Catalina Hetel
Psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana si in terapie de familie. Este licentiata in asistenta sociala, actrita si mama a doi copii mici care ii ofera multa experienta ca parinte si posibilitatea de a creste ca adult. O gasiti la cabinet in Bucuresti, on line si in alte proiecte de grup.
Contact: catalinahetel@yahoo.com , www.hetel.ro.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: