Interviu cu printesa urbana: Ioana Macoveiciuc
De vorba cu bloggerul Ioana Macoveiciuc despre ce inseamna a fi o mama moderna si a-ti creste copilul in iubire neconditionata.
Ioana, ce inseamna pentru tine a fi mama?
De cand sunt mama Sofiei, s-au schimbat atat de multe lucruri in viata mea incat cu greu imi pot aduce aminte ce faceam inainte, in epoca Before Child, cum ii spunem noi in gluma. Sa fiu mama Sofiei inseamna sa iubesc fara masura, sa ma simt iubita neconditionat, dar si responsabila, niciodata singura sau sigura pe nimic din ce fac, sa ma pot juca tot timpul, sa fiu eu fara teama de ridicol sau de judecata.
Ce-ti doresti prin printesaurbana.ro, regatul tau de cuvinte, emotii, fericiri si provocari de mama? Ce-ti doresti sa schimbi sau sa aduci nou prin tot ceea ce scrii tu?
O parte dintre articole le scriu pentru mine, pentru ca simt ca odata aruncate in lume, ma vor ajuta sa-mi rezolv frici, frustrari, nesigurante (si functioneaza, pentru ca blogul s-a transformat intr-o comunitate cu care fac schimb de opinii si emotii care ne ajuta pe toti). Unele texte le scriu ca sa le pastrez, sa le pot arata copiilor mei cand cresc, sa vada, sa inteleaga cum au crescut si de ce. Iar pe altele le scriu ca cei care ma citesc sa se simta mai bine cu ei, sa inteleaga ca oricat de greu ar fi uneori, curand o sa fie bine. Sper ca tot mai multi parinti sa-si inteleaga mai bine copiii si sa-i creasca in iubire neconditionata.
Esti unul din speakerii evenimentului Social Media for Parents. Ce le vei spune celor de la eveniment din rolul tau de printesa urbana?
Inca nu stiu despre ce voi vorbi la eveniment, cred ca le voi povesti despre felurile in care blogul mi-a schimbat viata, despre ce mi-a adus bun si ce mi-a adus rau, despre viata privata si limitele expunerii pe internet.
Sa ne imaginam ca pentru cateva momente lasi pantofii cu toc si te teleportezi din nou in sandalutele de fetita. Ce ti-ar placea sa faci daca ai fi, iarasi, copil?
Eu nu port niciodata pantofi cu toc! Intotdeauna port tenisi de baieti sau sandale de fetita, cred ca si joaca asta de-a printesa urbana e tot un simptom al faptului ca inca n-am absolvit la statutul de adult. Abia am asteptat sa am un copil ca sa ma pot purta din nou ca unul. Ma joc, cant, ma costumez, ma asez pe jos peste tot ca sa fiu de inaltimea unui copil de doi ani si ma prefac ca sunt libera. Uneori chiar functioneaza! :)
Cum te joci cu Sofia?
Des, tot timpul, in toate felurile. Ne jucam cu jucarii, cu papusi, facem schimb de roluri, uneori vorbim pe voci ciudate, dansam, citim, ne luptam si ne dragalim. Cam tot timpul nostru impreuna e o joaca.
De multe ori, copiii inventeaza cuvinte, iar cei din jurul lor au nevoie de adevarate tratate si dictionare explicative pentru a intelege respectivul cuvant. Ce cuvant aiurit a inventat Sofia?
Ieri dimineata mi-a spus ca pentru ca are un moț în cap, e moțoasă. M-a amuzat tare!
Ziua pentru toata lumea are 24 de ore. Tu cum trisezi pentru a avea timp si de tine si de scris si de....TOT?
Prioritizez. Sunt cat pot de organizata cu timpul meu, blogul are nevoie de 2-3 ore pe zi, Sofia cere si ea atentie non-stop, jobul (pe care il fac de acasa) ma solicita si el 6 ore pe zi. Jonglez cu ele si deocamdata merge. Ah, si somnul e foarte important, incerc sa fiu in pat la ora 10, sa am timp si de citit o jumatate de ora, si macar de 8 ore de somn. E important sa ai mintea limpede cand te joci!
Sunt multe mamici care vor sa aiba un blog, dar care nu au un buget nici macar minimal pentru a-l face mai cunoscut. Ce sfaturi le-ai da tinerelor bloggerite?
Sa scrie mult, des si bine despre lucruri pe care le cunosc. Eu nu am promovat blogul in nici un fel, a crescut singur in timp, cu investitie mare de timp si suflet (buget de promovare zero).
Care este cartea ta de parenting favorita?
Nu am citit foarte multe carti de parenting, dar din cele pe care le-am citit, cel mai mult am rezonat cu Alfie Kohn, Parenting neconditionat.
Se spune ca parintii invata de la copiii lor multe lucruri. Ne poti marturisi ce limite ti-ai testat si ti-ai depasit?
Am invatat sa am rabdare. Sa tin in brate. Sa iubesc neconditionat. Sa fac un pas inapoi si sa accept ca nu am dreptate. Sa iert repede.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: