characters characters

ExamenulTau.ro va recomanda un interviu special. Ion Cicu, profesor de matematica: Pentru copiii de astazi, lectia in format digital este perceputa mai degraba ca joc nu ca sarcina

27 octombrie 2015    |   1930 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

matematicaIndragit de elevii de la clasa, dar si de cei pe care prin proiectul www.viitoriolimpici.ro ii sprijina pe drumul spre performanta, Ion Cicu este, mai intai de toate, un profesor pasionat de matematica, aducandu-i pe elevi mai aproape de aceasta stiinta, intr-un mod modern si prietenos.

Din experienta dumneavoastra, care sunt cele mai mari greseli pe care elevii le fac in pregatirea pentru marele examen al Evaluarii Nationale, de la sfarsitul clasei a VIII-a?

O mare greseala, care nu este totdeauna din vina lor, este aceea ca invata algoritmi de rezolvare si nu idei de rezolvare. Incearca sa inlocuiasca cea mai mare parte a cunostintelor prin formule, de cele mai multe ori inutile.

ExamenulTau.ro este platforma care pregateste elevii pentru Evaluarea Nationala. Din punctul dvs. de vedere, cum poate fi elevul ajutat de această platforma, in drumul sau catre reusita suprema: cea de a intra la liceul dorit?

Platforma il poate ajuta daca de fiecare data cand greseste este indrumat spre ce ar trebui sa reciteasca pentru a elimina greseala. Adica este nevoie de un feed-back cat mai concret, iar din cate stiu eu platforma face acest lucru.

Ce sfaturi aveti pentru parintii care au deja emotii pentru Evaluarea Nationala 2016? Cum ii pot ajuta pe copiii lor?

NESTRESANDU-I. Sa ma explic. Daca tot timpul o sa i se spuna copilului ”Invata, ca altfel ajungi la scoala profesionala!”, ”Daca nu intri la liceul X nu iti mai cumpar telefon!” sau alte ”indemnuri” de acelasi fel, atunci ii creezi copilului un stres suplimentar, care la examen ar putea conduce chiar la o catastrofa.

In aceasta perioada parintele trebuie sa isi ascunda emotiile, firesti de altfel, pentru a nu le transmite si copilului. Sa tina o legatura permanenta cu profesorii de la clasa pentru a fi la curent cu nivelul pregatirii copilului si, de ce nu, pentru a verifica eficienta meditatiilor.

Dvs. sunteti un profesor experimentat, extrem de apreciat si cu rezultate foarte bune. De cativa ani, de cand eLearningul a patruns in scoala romaneasca, v-ati diversificat activitatile de lucru cu elevii, introducand si resursele digitale intre mijloacele didactice pe care le folositi la clasa. Ce le puteti spune colegilor dvs. care din teama de a folosi calculatorul la clasa, sau din atasament si respect pentru mijloacele traditionale de predare, nu folosesc materialele digitale? Dar parintilor?

Si profesorii si parintii trebuie sa inteleaga un lucru de altfel evident: copiii de astazi nu seamana cu cei de ieri. Nu sunt cu nimic mai prosti (scuze pentru expresie) decat au fost ei, ba dimpotriva. Numai ca, interesele copiilor de astazi nu mai sunt aceleasi cu ale copilului de ieri. Eu vad asta si de la o generatie la alta. Din acest motiv noi trebuie sa ne aliniem lor, copiilor, incercand sa venim cu metodele de lucru cat mai aproape de ei, nu invers; viata merge inainte nu inapoi. Un argument in plus ar fi acela ca, pentru ei, lectia in format digital este perceputa mai degraba ca joc nu ca sarcina si in consecinta e mai usor de acceptat.

Sa ne imaginam pentru cateva minute portretul profesorului , nu ideal, ci indragit de elevi si stimat de cei mari pentru rezultatele obtinute. Va invitam sa realizati in cuvinte acest portret.

Apropiat de elevi, dar exigent cand vorbim de invatare. Corect in aprecieri; elevii percep acest lucru din prima, sa nu-i subestimam. Sa nu-i minta; pe un elev il minti o singura data, apoi l-ai pierdut. Sa fie capabil sa recunoasca atunci cand greseste si chiar sa isi ceara scuze daca este cazul. Sa fie capabil sa faca o gluma buna si chiar sa aprecieze o gluma facuta de copii.

*Sursa foto: FreeDidigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe