Ana Nicolescu, Mamicaurbana.ro: “Cel mai mult imi place la rolul de mama ca mi-a dat posibilitatea sa fiu eu insami”
De vorba cu o mamica dornica sa se auto-creeze si sa ofere iubire altfel decat fusese obisnuita. Stie sa-si organizeze timpul si sa aduca armonie in propria casa. Un dialog fascinant si plin de inspiratie.
Ana alias Mamicaurbana.ro, ce-ti place, asa, cel mai tare in rolul de mama?
Pentru mine rolul de mama a fost un trigger pentru a ma descoperi pe mine, pentru a dori sa ma cunosc si a avea suficienta motivatie sa pornesc pe drumul autocunoasterii. La Mariuca, primul copil, m-am surprins ca am reactii pe care nu le cunosteam si nici nu imi placeau. Asa ca am mers la terapie. Acolo am aflat ca am rani din copilarie nevindecate si este nevoie sa ma cunosc pentru a le identifica si a le vindeca. Apoi, odata ce am inceput sa ma cunosc, am inceput sa ma auto-creez, iar fetele mele ma ajuta din plin, tinandu-mi mintea si imaginatia mereu la cote maxime. Concluzionand, cred ca cel mai mult imi place la rolul de mama ca mi-a dat posibilitatea sa fiu eu insami si sa ofer iubire dintr-o alta perspectiva decat cea cu care fusesem obisnuita si anume aceea a iubirii de sine. Conceptul acesta al iubirii de sine vreau sa il transmit mai departe si vreau ca fetele mele sa porneasca in viata cu convingerea ca a te iubi pe tine insati nu este un act de egoism, ci un mare semn de respect. Daca nu stim sa ne iubim pe noi, nu stim nici cum sa ii iubim pe ceilalti si nici nu avem de unde sa le oferim iubire.
Si acum…si reversul, ce te provoaca cel mai tare?
La a fi din ce in ce mai buna pe toate planurile, asta neinsemnand o competitivitate acerba transformata in perfectionism. Ci la a fi din ce in ce mai ingaduitoare cu mine insami si la a-mi pune mereu intrebarea: Este acest comportament/gand/emotie cea mai buna/pura varianta a mea? Cea mai mare si importanta lectie pe care o primesc constant de la ele, zi de zi, minut de minut, ca picatura chinezeasca, este cea a rabdarii. Nu e usor, dar este extrem de mindful :).
De ce ai ales acest nume (mamicaurbana.ro) pentru blogul tau?
Pentru ca am facut un sondaj printre prieteni si din 4 variante (3 in engleza si aceasta in romana), castigatoare cu maxim de puncte a fost Mamica Urbana :). Mereu mi-a placut ideea de citadin, de urban, de viata traita alert, colorat, cu drumuri de basm in sus si in jos, cu intalniri cu oameni fascinanti. Iar noul statut, cel de parinte, m-a facut sa asociez o Mamica cu un Urban :), desi apelativul mamica nu imi place, insa alaturarea aceasta nu ma irita.
Ritualurile sunt preferate de copii. Voi aveti vreun ritual acasa? Il impartasesti cu noi?
Avem ritualul de dimineata si cel de seara. Fiecare dimineata incepe cu suc de mere, morcovi si sfecla. Nu incepem ziua fara el. Mariuca cel putin nu sare peste suc in nicio zi, asa ca trebuie sa fiu mereu aprovizionata. Apoi dupa-amiaza cand le iau de la cresa si de la gradinita, mergem in parc, apoi venim acasa, mancam toate 3, jucam doua-trei jocuri, citim povestea de seara si la culcare. Vinerea si sambata seara punem filme la retroproiector si ne uitam toti 4, mancam popcorn si portocale. Este foarte conectant si ma simt bine apartinand lor.
Esti o mamica activa in spatiul online si nu numai. Cum de iti gasesti timp pentru toate?
Sincronizarea este cheia. Am timpul setat si planificat la secunda. Cu toate astea, incerc sa fiu flexibila pentru ca fetele mele, ca orice copii, sunt imprevizibile. Programul e dat peste cap de fiecare data cand apare vreo raceala sau vreo boala a copilariei. Atunci ma deconectez de la lumea exterioara si ma dedic lor. E solicitant, insa consider ca este plin de respect si de iubire. Nu cred ca as putea sa-mi las copiii acasa bolnavi si eu sa muncesc. Mai ales ca eu consider ca avem nevoie de si mai multa iubire si afectiune atunci cand suntem bolnavi, raciti sau avem un disconfort.
Cum a aparut proiectul Gloria si unicornul magic?
Aveam demult in plan sa scriu o poveste pentru copii, dar mai ales sa o inregistrez audio. Am visat mult timp cu ochii deschisi ca Mariuca si Julie vor asculta seara, la cd-player, o poveste scrisa si compusa chiar de mama lor. Am vrut sa impart aceasta bucurie cu mai multe mame si asa ne-am adunat 5 mame care au scris o poveste. Am vrut de la inceput ca proiectul sa aiba o componenta umanitara si cum eu sunt atrasa de micii luptatori care se nasc prematur, am ales o asociatie care lupta pentru drepturile lor si ale parintilor lor.
Ce ai invatat in ultima vreme de la minunile tale?
Am invatat sa cer ce vreau si ce am nevoie, cu demnitate, cu iubire, cu curaj, cu speranta si cu convingerea ca orice e posibil. Am invatat ca nu conteaza cat de mic esti daca stii ce vrei si poti sa obtii ce vrei daca iti urmezi scopul si calea. Si am vazut (scrisesem invatat, dar inca nu) cum raspund ele cu iubire si ingaduinta atunci cand eu sau tatal lor ne enervam si ridicam vocea la ele. Iar aceasta iubire nu se traduce prin supunere, frica sau rusine, ci prin multa toleranta. Ulterior, comportamentul nostru este taxat, insa ele par ca stiu sa deosebeasca omul de comportament. Ele stiu ca nu conteaza ce facem, ci conteaza cine suntem. Ceea ce noi adultii, nu stim sau am uitat.
Un sfat din tolba ta de experiente pentru mamicile care citesc SuntParinte.ro?
Scriu un sfat pe care mi-l dau mie, pentru ca eu incerc sa-i invat pe altii ceea ce si eu am de invatat. Uitati-va la copiii vostri cu multa curiozitate, ei sunt dovada ca miracole exista. Descoperindu-i pe ei, va descoperiti pe voi. Fiti constienti ca fiecare dintre noi suntem produsul copilariei. La fel vor fi si copiii nostri. Mergeti in trecut si vindecati-va ranile, invatati sa le vedeti. Primul pas este acceptarea ca avem rani. Tratati-va copiii cu mult respect si cu iubire. Ei nu sunt nici animale care trebuiesc dresate, nici manipulatori care vor sa va dea viata peste cap, sunt cele mai pure fiinte care vad viata asa cum este ea, asa cum noi am uitat sa ne uitam la ea: cu uimire. Si nu uitati: timpul zboara. Mult prea repede. Investiti timp, nu bani, in relatia cu copiii vostri.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
Adauga tu primul comentariu: