characters characters

Inteligenta emotionala si obiceiurile care o incurajeaza

Ce obiceiuri poti incuraja la copil pentru a-i dezvolta inteligenta emotionala

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 martie 2015    |   2204 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

mama si fiu
Inteligenta emotionala este un aspect esential al succesului, atat pentru copii, cat si mai tarziu, in viata de adult. Pentru ca acest tip de inteligenta se poate invata, iti propunem sa vorbim despre obiceiurile oamenilor care au o inteligenta emotionala ridicata.

Afla ce fac oamenii cu inteligenta emotionala ridicata, pentru a adopta si in familia voastra aceste obiceiuri.

  • Se concentreaza asupra pozitivului. Oamenii cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala nu isi pierd timpul si energia concentrandu-se asupra problemelor. Le iau in considerare, insa mereu cauta sa descopere pozitivul si solutiile pe care le-ar putea adopta. Ei se intreaba: “Cum pot sa rezolv asta?”, “Cat control am pentru a schimba lucrurile?”. Invata-l pe copil despre lucrurile pe care le putem controla si pe care nu le putem controla.
  • Au prieteni care gandesc pozitiv. Oamenii cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala tind sa aiba in jurul lor oameni plini de viata, veseli si descurcareti. Acestia vad partea frumoasa a lucrurilor si stiu sa se bucure de lucrurile bune care li se intampla. Caldura, deschiderea sufleteasca, optimismul si o atitudine empatica se numara printre caracteristicile pe care poti sa ii recomanzi copilului sa le caute la prietenii lui.
  • Stabilesc reguli si sunt asertivi atunci cand e nevoie. Politetea in exprimarea parerii chiar daca este in discordanta cu cea a persoanelor aflate in apropiere este un semn de inteligenta emotionala ridicata. Asertivitatea inseamna a fi direct si a-ti spune punctul de vedere fara a-l ataca pe celalalt, fara a-l discredita sau a-l pune intr-o lumina proasta. Invata-l pe copilul tau sa stabileasca reguli atunci cand le simte necesare, sa se calmeze cand emotiile par sa il copleseasca si sa isi gaseasca echilibrul interior
  • Privesc spre viitor si lasa trecutul in urma. Puterea de a-ti canaliza energiile pentru a-ti face planuri de viitor si nu a ramane in trecut este una dintre cele mai importante abilitati ale oamenilor cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala. Ajuta-l si pe copilul tau sa foloseasca ceea ce a invatat din trecut pentru a obtine rezultate bune in viitor.
  • Cauta modalitati prin care sa isi faca viata mai interesanta si mai fericita. Inteligenta emotionala inseamna si un nivel de satisfactie personala si placere obtinute din a-i vedea pe altii ca sunt fericiti si impliniti, chiar daca nu ai contribuit neaparat la asta. Descopera impreuna cu copilul tau lucrurile pe care le puteti face pentru a fi mai bucurosi in fiecare zi si lucrurile pe care vreti sa le invatati pentru ca vi se par interesante.
  • Isi folosesc inteligent energia. Certurile, esecurile, obstacolele sunt depasite usor. Ajuta-l pe copil sa invete din ele si sa se concentreze pe lucrurile pe care le poate face in prezent astfel incat sa ii fie mai bine in viitor.
  • Invata mereu si isi dezvolta independenta. Oamenii cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala sunt “invatacei” de cursa lunga. Le place sa creasca in permanenta, sa evolueze, sunt deschisi spre idei noi si dornici sa invete de la altii. Puteti stabili in familia voastra rutine sau traditii care sa incurajeze invatarea lucrurilor noi, precum intrebarea de seara.

Chiar daca in momentele dificile pare imposibil, inteligenta emotionale se poate dezvolta, prin eforturi constante si optimism. Tu cum poti adopta aceste obiceiuri in familia ta?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/sabophotography/15253375487

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe