characters characters

Ce invata un copil din relatiile sale de prietenie?

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 august 2011    |   9375 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Ce invata un copil din relatiile de prietenieRelatiile de prietenie, la orice varsta, sunt adevarate surse de lectii de viata, al caror rol este bine sa nu fie minimalizat. Desi obiceiurile negative pe care copiii le pot prelua de la prietenii lor sunt mai evidente si mai usor de criticat, copilul tau castiga din relatiile de prietenie  lucruri nu atat de vizibile, dar esentiale pentru dezvoltarea sa.


Care sunt lectiile pe care le invata copilul de la prietenii sai


1. Invata mai multe lucruri despre el insusi. Intr-un grup de prieteni, copilul tau are ocazia sa se compare cu ceilalti, sa experimenteze situatii noi si sa ia decizii singur. Toate aceste situatii sunt ocazii de a invata mai multe despre el insusi si de a-si forma o imagine mai corecta despre sine.

2. Invata importanta confidentialitatii. Relatiile de prietenie se bazeaza pe incredere si inseamna uneori si pastrarea unor secrete.

3. Invata ca aparentele nu conteaza. Prejudecatile influenteaza mult relatiile dintre adolescenti si copii. Este posibil ca fiul sau fiica ta sa isi dea seama ca „tocilarul clasei”  este de fapt un coleg interesant si un prieten adevarat sau ca un coleg „popular”, pe care colegii il admira atat de mult, nu este un prieten pe care si-l doreste. Poate invata ca diferentele interetnice, de ordin financiar sau religios nu sunt atat de importante atunci cand e vorba de relatiile dintre oameni. Nejudecarea oamenilor dupa aparente este o lectie importanta pentru orice copil.

4. Invata sa spuna „Nu”. Oricate sfaturi i-ai da si oricat de mult l-ai ajuta sa isi formeze abilitatea de a refuza propunerile de comportamente de risc (consumul de tutun, de alcool sau de droguri), nimic nu se compara cu experienta de a le refuza intr-un grup de prieteni. A spune „Nu” cu riscul de a nu mai fi acceptat intr-un grup social este unul dintre pasii catre independenta.

5. Invata sa comunice. Relatiile de prietenie sunt adevarate lectii de comunicare. Copilul tau invata cum sa comunice fara a-l jigni pe celalalt, invata importanta faptului de a fi ascultat si de a-l asculta pe celalalt si isi exerseaza capacitatea de a-si sustine punctul de vedere intr-un mod asertiv.

6. Invata ca propriii parinti nu sunt chiar atat de „rai”. Adolescentii au tendinta de a-si critica parintii si de a-i judeca mai aspru decat este cazul. Cunoscand si alti copii de varsta lui, copilul va ajunge sa aprecieze mai mult propria familie, putand descoperi la un moment dat ca alti copii au intr-adevar probleme grave de familie.

7. Invata ce inseamna sa pierzi un prieten. Inevitabil, unele relatii de prietenie din copilarie se incheie, fie datorita unui conflict, fie pentru ca prietenii nu mai au atat de multe lucruri in comun. De multe ori, incheierea unei prietenii este un lucru dureros, dar, dupa ce va trece de aceasta experienta, copilul tau va invata cum sa ii faca fata pe viitor.

8. Invata cat de important este sa ajuti si sa fii ajutat. Fie ca este vorba de o problema la scoala sau de o experienta emotionala negativa, copilul invata de la prietenii sai cat de important este sa aiba pe cineva aproape si sa fie aproape cuiva care are nevoie de el.

9. Invata cum este sa fie acceptat si apreciat asa cum este el. Prietenia adevarata inseamna sa poti fi tu insuti in prezenta unei alte persoane si sa permiti celeilalte persoane sa fie ea insasi, cu defectele si calitatile pe care le are.

Copilul tau ce alte lectii invata de la prietenii sai? Tu ce ai invatat din relatiile de prietenie pe care le-ai dezvoltat de-a lungul timpului?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
    09 septembrie 2024   

    Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

Mai multe