Fatetele geloziei. Ce poti face ca parinte?
Gelozia intre frati are multe, multe fete.
In toate formele ei, ea se poate traduce: vreau atentie, la fel sau mai multa decat fratele/sora mea.
Stii si tu poate situatia in care un copil este bolnav, iar celalalt fie il provoaca, il intarata, fie chiar provoaca mici situatii/scene in care striga, de fapt, ca doreste si el sa primeasca exact aceeasi cantitate de iubire si atentie din partea parintelui.
Nu este usor sa gestionezi astfel de situatii, acasa. Ca parinte, tu stii ca iti iubesti copiii la fel, ca pui aceeasi dragoste pe ambele sau poate pe numeroasele talere (depinde de cati copii ai), ca faci tot posibilul sa fie armonie in casa. Si totusi, ei bine, se mai intampla, ca undeva, candva, cineva, din tagma juniorilor, sa nu fie de acord cu toate eforturile tale. Rezultatul: ca parinte, te poti simti extenuat de toate aceste lupte interne.
Ce sta in super puterea ta speciala de parinte normal:
Evita comparatiile. Unul dintre copii poate fi mai bun la mers pe bicicleta, iar celalalt poate vorbeste mai fluent. Chiar daca mintea omeneasca functioneaza in termeni comparativi, evita sa intri in universul tenebros al comparatiilor intre copii, altfel, tu te vei simti mai rau, vei fi cuprins de remuscari, iar copiii se pot raporta la aceste comparatii ani la randul, ceea ce va sapa increderea lor in propria persoana.
Tradu-i sentimentele. Daca este deja toddler, cu siguranta va intelege aceste explicatii. Spune-i ca este normal sa se simta gelos, ca il intelegi si apoi treci direct la lucrurile extraordinare pe care le face si pentru care il apreciezi.
Timpul unu la unu! Cred ca toti specialistii in parenting iti vor spune acest lucru: trateaza gelozia prin timp special dedicat fiecarui copil. In felul acesta, veti construi amintiri durabile si placute, iar relatia voastra se va consolida. In plus, fiecare copil va simti ca ocupa un loc special in inima ta.
Transforma-l in aliatul tau! Lauda-l pe copilul gelos pentru ca este un frate bun sau o sora buna si mai ales ca te ajuta. Laudandu-l pentru comportamentul lui, il va motiva sa mearga mai departe pe aceasta cale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte?
-
Trei idei care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun
O mare parte din problemele care apar in relatia parinte-copil se datoreaza intelegerii limitate pe care o avem despre reactiile si comportamentele copiilor.
Adauga tu primul comentariu: