characters characters

Educatia civica

Propus de: Echipa Intuitext   |   26 octombrie 2009    |   7311 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Trebuie sa incepeti sa-i corectati pe copiii vostri inainte sa inceapa ei sa va corecteze pe voi”  (Hower Phillips)
                       
Educatia civica este o sintagma pe care multi au auzit-o, dar nu-i cunosc semnificatia exacta. In clasele I-IV, copiii afla pentru prima data ce inseamna sa adopti comportamente civice, cum e cu responsabilitatea si simtul moralitatii. Totusi, ca parinte nu trebuie sa astepti ca scoala sa fie cea care ii ofera baza de cunostinte. Poti sa-i explici pe un limbaj simplificat de ce uneori ii interzici unele comportamente si ii ceri sa nu incalce anumite reguli.

Iata cateva reguli pe care copilul tau este bine sa le stie:
•    Nu calca iarba din parc. Unele spatii sunt protejate, iar daca regula este incalcata poti sa primesti o amenda sau un avertisment.
•    Atunci cand vrei sa treci strada, cauta intotdeauna trecerile de pieton. Ce s-ar intampla daca toata lumea ar trece strada atunci cand vrea, pe unde vrea? Ar fi un haos total. Nici oamenii si nici masinile nu s-ar mai putea deplasa. Pentru a evita haosul sunt necesare niste reguli de circulatie. Asadar, atunci cand treci strada, asigura-te ca nu vine nicio masina si treci numai pe zebra, adica pe trecerea de pieton.
•     “Nu arunca gunoiul pe strada!”e un alt comportament care ar fi bine sa-l formezi copilului inca de mic. Nu uita ca tu esti un model pentru el, iar comportamentele pe care le manifesti de fata cu el pot fi imitate foarte usor. Asa ca, fii atent la modul in care te comporti atunci cand il ai alaturi pe cel mic. Este bine sa-i explici copilului necesitatea existentei tomberoanelor, a cosurilor de gunoi pe strada, sa ii vorbesti despre munca depusa de oameni  pentru a face curatenie prin oras dimineata devreme cand cei mai multi dintre noi inca dormim.
•    Invata-l sa respecte oamenii varstnici. Invata-l sa nu rada de ei, sa-i ajute sa treaca strada daca acestia le cer ajutorul, sa le ofere scaunul atunci cand ii vad in picioare, in mijloacele de transport in comun etc. Una dintre explicatiile pe care ai putea sa i le dai:“Cei varstnici trebuie apreciati pentru faptul ca au acumulat multa experienta. Ei sunt oameni foarte destepti care au muncit enorm pentru ca noi sa avem parte de confortul de azi. Acum au imbatranit si se deplaseaza mai greu, au nevoie de ajutor, obosesc mai repede si de aceea merita tot respectul nostru si ajutorul pe care putem sa li-l oferim”.
•    Nu lovim animalele! Acest comportament este frecvent intalnit mai ales in gastile de copii. Aflati in spatele caselor, a blocurilor, prin diverse coltisoare ascunse, copiii pot sa fie foarte cruzi cu animalele. Animati de prezenta celorlati copii, fiecare poate sa contribuie la suferinta animalelor. Asigura-te ca nu poate fi vorba de asa ceva mai ales daca e vorba de copilul tau. Cultiva-i inca de la cea mai mica varsta dragostea pentru animale, citeste-i povesti in care ele sunt personajele principale si invata-l sa le protejeze.
 
Despre ce anume inseamna educatia civica si cum este prezentata in scoli, dar si despre lipsurile ei, poti sa citesti si aici.
 
Tu ce comportamente civice l-ai invatat pe copilul tau?






Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe