characters characters

Echilibrul emotional si rezultatele scolare ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 ianuarie 2022    |   1617 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

echilibrul dintre sanatatea emotionala si rezultatele scolare
Cum păstrăm echilibrul între așteptările ridicate față de copiii noștri și sănătatea lor emoțională? Cum ne asiguram ca ii expunem provocarilor si situatiilor din afara zonei lor de confort pentru a-I ajuta sa creasca, fara a le afecta stima de sine in cazul in care esueaza? Asemenea intrebari ii ajuta pe parinti sa ia decizii benefice pentru copiii lor, fara a se lasa condusi de frica si ramanand atenti la nevoile copiilor lor.

Citeste si:

Optimismul si speranta, esentiale pentru succesul la scoala


Succesul scolar – factorii care il influenteaza

Cum pastram echilibrul dintre sanatatea emotionala a copiilor si rezultatele lor scolare


Formuleaza asteptari realiste

Asteptarile prea ridicate pot afecta rezultatele scolare ale copiilor, echilibrul lor emotional si relatia cu tine. Copiii pot deveni usor descurajati daca simt ca ii dezamagesc pe parinti, isi pierd motivatia intrinseca pentru invatare atunci cand parintii sunt mai interesati de scoala decat ei insisi si pot trai un nivel de stres excesiv legat de scoala, care le afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei. De aceea, cand vine vorba de scoala, nu este benefic sa cerem perfectiunea de la copiii nostri sau sa stabilim standard extrem de inalte. Mai mult, este mult mai util pentru copii sa ii ajutam sa se gandeasca ei insisi la ce obiective, standarde si scopuri isi propun in legatura cu scoala.


Evita sa transformi scoala in responsabilitatea ta

Din dorinta de a-i ajuta pe copii sa se adapteze mai usor la scoala, parintii devin extrem de implicati in activitatea de invatare a copiilor, facand temele alaturi sau in locul lor, repetend lectiile impreuna cu copiii si intervenind in cele mai mici probleme de la clasa ale copiilor. Cand se intampla acest lucru, copiii invata ca scoala conteaza mai mult pentru parinti decat pentru ei insisi. Practic, cei mici nu mai au spatiul sa isi dezvolte ei insisi o atitudine fata de scoala si invatare, sa isi assume responsabilitatea pentru ea si sa fie interesati de rezultatele pe care le obtin. Desigur, este important sa il ajuti pe copil atunci cand nu a inteles lectia si sa fii la curent cu ce se intampla in clasa, dar temele pentru acasa si invatarea sunt responsabilitatea lui.

Pune accentul pe efort si autocontrol, nu pe rezultatele obtinute

Peste 10 ani, o nota mica la un test la limba romana o sa conteze mai putin decat capacitatea de exprimare a copilului, vocabularul sau viteza cu care citeste si intelege un text. Asadar, rezultatele scolare nu sunt in totalitate relevante, insa abilitatile pe care copilul si le formeaza la scoala, da. Arata-i copilului tau ca este mai important efortul pe care il depune cand invata, pentru ca in acest proces isi dezvolta abilitatile de gandire de care va avea nevoie toata viata. Autocontrolul, efortul consecvent, capacitatea de organizare a timpului si a energiei sunt doar cateva dintre abilitatile de care copilul tau are nevoie la scoala, dar si in viitor. De aceea, notele in sine sunt mai putin importante decat disponibilitatea copilului de a-si concentra atentia asupra invatarii, de a amana recompensele immediate si de a tolera frustrarea esecurilor, greselilor sau obstacolelor.

Invata-l sa aiba grija de propria lui sanatate fizica

Echilibrul emotional depinde in mare parte si de sanatatea fizica. Somnul suficient, relaxarea in natura, joaca in aer liber, alimentatia sanatoasa si miscarea fizica sunt esentiale pentru copii.

Incurajeaza-i pasiunile si activitatile din afara scolii

Copiii pentru care scoala nu este destul de interesanta sau, dimpotriva, copiii pentru care scoala devine atat de importanta incat este o sursa majora de stres au in mod special de castigat daca sunt incurajati sa participe la cursuri extrascolare sau sa isi urmeze pasiunile in timpul liber. Poate fi vorba de sport, arte, stiinte sau tehnologie, voluntariat, concursuri sau cursuri, oricare este optiunea copilului tau, ofera-i libertatea de a o explora.

In goana dupa note si stresul legat de viitorul copiilor nostri, putem uita cu usurinta ca prioritatea noastra ar trebui sa fie sa formam adulti echilibrati emotional, cu o atitudine sanatoasa si constructiva asupra lor insisi si asupra celor din jur, capabili inainte de orice de a se cunoaste si de a-si urma visele. Din cand in cand, este important sa ne intrebam daca presiunea la care ii supunem pe copii cand vine vorba de scoala este fix ce au nevoie pentru a progresa sau este chiar ce ii impiedica sa se dezvolte armonios.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe