characters characters

Drumul catre sine - importanta autocunoasterii

Propus de: Echipa Intuitext   |   26 mai 2009    |   13055 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


 Autocunoasterea inseamna a sti cine esti, ce vrei si ce poti. Ea incepe inca din copilarie, atunci cand copilul devine constient de corpul lui, de sentimentele, emotiile, gandurile, abilitatile, aptitudinile si valorile proprii. Autocunoasterea va duce la construirea imaginii de sine, adica la modul in care fiecare dintre noi se percepe pe sine insusi.
Gradul de autocunoastere si imaginea de sine se pot observa usor in comportamentul copilului, in felul in care acesta face fata situatiilor noi, in modul in care reactioneaza si interactioneaza cu cei din jur. De exemplu, copiii cu o imagine de sine pozitiva au mai multa incredere in ei, sunt optimisti si duc la bun sfarsit sarcinile sau activitatile pe care le incep. Dimpotriva, cei cu o imagine de sine negativa nu au incredere in fortele proprii, se tem de esec si au rezultate slabe la invatatura. De asemenea, studiile arata ca se poate ajunge la o stima de sine pozitiva a copilului (Convington, 1989) cu multa rabdare din partea parintilor.



Ce ar fi de facut ?

1. Observa comportamentul copilului tau pentru a identifica punctele forte si punctele slabe. Spre exemplu, copilul poate avea talent la matematica, dar, daca are o incredere in sine scazuta, va incerca sa evite participarea la competitii de teama unui eventual esec. De asemenea, cel mic poate avea potential la muzica, desen sau sport. Observa atent ce ii place sa faca si la ce are rezultate bune.
Fii atenta la valorile pe care le apreciaza si la cele carora nu le da importanta: prietenie, sinceritate, corectitudine, lucrul bine facut, perseverenta. Incurajeaza-l sa aiba o atitudine pozitiva si respect fata de valorile morale.
Observa cum se raporteaza la ceilalti de varsta lui – colegi de clasa sau grupul de prieteni din fata blocului: se crede mai inteligent, mai puternic, mai frumos decat ei sau, din contra, considera ca nu se ridica la nivelul lor?
Testeaza-i nivelul de autocunoastere: intreaba-l ce vrea sa se faca cand va fi mare si incurajeaza-l sa-ti dea explicatii de ce crede ca meseria la care s-a gandit ar fi potrivita.

2. Actioneaza: Descopera-i calitatile si talentele. Realizeaza un parteneriat eficient cu invatatorul sau dirigintele pentru a evalua care dintre abilitatile copilului pot fi dezvoltate la materiile care se studiaza la scoala.
Pentru a contribui la formarea unei stime de sine ridicate a copilului este necesar sa iti adaptezi asteptarile si cerintele la posibilitatile reale ale acestuia. Nu ii cere numai note de 10 la toate materiile, ci incearca sa ii oferi o imagine de ansamblu realista despre sine. Ii este teama de esec? Incurajeaza-l sa participe la activitati la care stii ca reuseste. Va prinde gustul succesului si va avea curaj sa participe si la alte activitati. Cu timpul, va sti la ce este bun si la ce este mai putin bun. Cu cat se raporteaza la sine mai obiectiv cu atat comportamentele sale vor fi mai adaptate la situatiile cu care se confrunta.

Abilitatile copilului pot fi dezvoltate si prin activitati extracuriculare. Specialisti in educatia si dezvoltarea copilului te pot ajuta facand o analiza a potentialului micutului tau si iti pot oferi recomandari referitoare la dezvoltarea calitatilor sale.
Ofera-i copilului aprecieri pozitive. Nu critica persoana, ci numai comportamentul. Poate cel mai important aspect este sa-l ajuti sa aiba incredere in el insusi. Incurajeaza-l sa participe la concursuri si competitii; practic, sa interactioneze cu ceilalti si sa se compare cu alti tovarasi de varsta lui. Pe site-ul www.CarePeCare.ro copilul ajunge in lumea jocurilor educationale. Acolo, el intra in competitie cu elevi din toata tara testandu-si cunostintele de matematica
O componenta de baza a procesului de autocunoastere este identitatea corporala si apartenenta sexuala. Inca de mic, explica-i copilului diferentele anatomice intre baieti si fetite. In clasele gimnaziale, imaginea fizica este foarte importanta pentru copil astfel ca trebuie sa isi accepte defectele si sa isi cunoasca aspectele atragatoare.
Recomandarea noastra: Pune-ti copilul sa-si faca autoportretul. Observa ce parti a omis sau a desenat exagerat (exemplu: daca si-a desenat urechile supradimensionate poate insemna ca nu ii plac urechile lui, le considera prea mari sau urate). Discutati impreuna; intreaba-l ce ii place la el si ce nu ii place la felul in care arata.

Nu decide in locul lui : incurajeaza-ti copilul sa-si exprime opinia si sa participe in luarea deciziilor care-l privesc direct: alesul hainelor, a coafurii potrivite, a muzicii, a felului de mancare pe care si-l doreste. Incurajand copilul sa ia decizii si sa-si spuna parerea, il vei ajuta sa devina mai responsabil si mai increzator in fortele proprii. Spune-i, de fiecare data, care este si opinia ta. Atunci cand luati decizii in familie lasa-l si pe copil sa participe si sa-si spuna punctul de vedere.

Recompenseaza: O vorba buna e mai dulce decat orice bomboana. Apreciaza, incurajeaza si, mai ales, sustine copilul in tot ce isi propune sa faca. Lauda-l cand este perseverent si actioneaza hotarat spre scopurile pe care si le-a propus. Incurajeaza-i initiativele, activitatile pe care le face precum si succesele pe care are.

Recomandarea noastra: Ocupa-i timpul liber cu activitati care sa-l ajute sa-si descopere si in acelasi timp sa-si dezvolte aptitudinile. Inscrie-l la cursuri de inot sau la sporturi de echipa. Poti sa gasesti usor si cursuri de actorie daca observi ca nu se mai dezlipeste de televizor. Exista numeroase tabere in care il poti trimite, ajutandu-l in acest fel sa se autodescopere. Odata descoperite, incurajeaza-i pasiunile si realizeaza cadrul ca acestea sa se poata dezvolta. Creeaza in familie o atmosfera de buna dispozitie si optimism.

Propune-i o platforma educationala care va avea dublu rezultat: sporirea increderii in sine si rezultate la scoala. Se va simti mai increzator in fortele sale si va invata cu placere.

Descopera si tu ScoalaIntuitext.ro, daca juniorul tau se afla in ciclul primar si ExamenulTau.ro daca urmeaza pentru el Evaluarea Nationala, putand sa foloseasca platforma in toti anii de gimnaziu, cu mult succes: la teme, pentru intelegerea lectiilor, crearea proiectelor pentru acasa etc.

Ce se intampla daca ignor importanta cunoasterii de sine?

Imaginea de sine negativa se poate manifesta la un copil in diverse moduri. Daca este ironic cu colegii de clasa, atunci cand acestia iau o nota mai mare decat el, este posibil sa compenseze imaginea de sine negativa prin agresarea celorlalti. Copilul incearca sa se impuna in fata celorlalti prin forta, deoarece ii lipsesc mijloacele de a face fata frustrarilor intampinate.
Copiii cu stima de sine ridicata vor sti sa isi asume decizii si responsabilitati si vor fi mai independenti. Cei cu cu o stima de sine scazuta nu se simt valorosi, sunt mai influentabili si isi asuma cu mare greutate responsabilitatea actiunilor personale.

Recomandarea noastra
: Foarte important este sa iti incurajezi copilul sa se autodescopere. Puteti pune la cale un concurs de autocunoastere: scrieti amandoi, separat, despre copil: trei calitati, trei lucruri pe care i-ar placea sa le schimbe la el, trei lucruri pe care le face bine, trei cuvinte care i-ar placea sa se spuna despre el. Puteti apoi compara ceea ce ati scris amandoi, astfel vei avea ocazia sa vezi cat de mult il cunosti. In acest fel ii vei da si lui ocazia sa se autodescopere si prin ochii tai de parinte.


Echipa Intuitext

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe