characters characters

Dintii sparti la copii

Ce facem cu dintii copiilor sparti in accidente la joaca

Propus de: Dr. Anca Oltean   |   19 noiembrie 2019    |   7483 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

dintii sparti la copii
Din pacate, acest lucru se intampla destul de frecvent. Copiii se joaca acasa ori la scoala, pleaca in excursii sau tabere, unde se joaca, iar orele de sport, pentru ei se numesc tot joaca. Niciun copilas nu isi pune problema ca e periculos sa te joci. Ei se joaca, pur si simplu. Am avut cazuri de copii care si-au spart dintii acasa, cazand pe gresie, in prezenta parintilor, dar si caz in care un copil si-a pierdut dintele la petrecerea cu lasere a unui coleg de clasa. Era intuneric, colegul nu l-a vazut si a facut o miscare brusca. Nimeni nu vrea sa faca rau, dar sunt contexte in care, pur si simplu, copiii nu isi dau seama de faptul ca anumite jocuri sau miscari ii pun in pericol pe ei sau pe ceilalti copii.

Cand dintele unui copil este afectat in mod brusc se numeste ca a suferit un traumatism. Este un moment de panica pentru copil, care se sperie. Parintii vor fi si ei speriati, mai ales ca ei inteleg gravitatea acestor intamplari. Desi ne gandim ca nu ni se poate intampla noua, se intampla mai des decat ne inchipuim. Asa ca e bine sa stim ce trebuie sa facem ca parinti ori bunici, profesori sau invatatori sau alte persoane care avem grija de copii sau petrecem timp cu ei.

Trebuie sa stie ca e nevoie ca adultul sa reactioneze imediat ce copilul a trecut prin acest episod si sa il duca de urgenta la medic. Viteza cu care reactioneaza adultii aflati aproape de copii in asemenea situatii si colaborarea imediata cu medicul de specialitate sunt esentiale pentru recuperarea dintelui si starea lui de sanatate. Ca nespecialisti, nu ne putem da seama de cat de grava este situatia si pot aparea complicatii mari daca nu reactionam imediat.

Daca accidentele se intampla la scoala, profesorii trebuie sa stie cum sa reactioneze. Urgent, parintele trebuie chemat sa ia copilul si sa mearga cu el la medic! Cu cat se actioneaza mai repede asupra locului si dintelui afrectat, cu atat sansele de succes sunt mai mari, fara complicatii ulterioare, dureroase sau de natura estetica. Asadar, prima jumatate de ora si ulterior, cele 2-3 ore de dupa sunt esentiale pentru interventiile care face diferenta dintre a pierde un dinte de tot sau a-l recupera.

Dr Anca Oltean

Se intampla mai des decat credem, iar unii dinti sunt mai afectati decat altii

Statisticile spun ca cca 30% dintre copii au trecut o data printr-un traumatism. Si copiii mici, care abia invata sa mearga, sunt expusi, mai ales ca nu isi coordoneaza miscarile foarte bine in acea perioada. De aceea, acestia nu trebuie lasati niciodata nesupravegheati, nici macar in pat sau tarc.

De asemenea, baietii de scoala sunt mai expusi decat fetele, din cauza jocurilor pe care le joaca si, uneori, a certurilor la locurile de joaca ori in timpul activitatilor sportive.

Dintii cei mai afectati de traumatisme sunt cei din zona frontala, mai ales incisivii superiori si mai ales daca exista tendinta acestora de iesire in afara (se numeste prodentie).

Recomandam parintilor si profesorilor care conduc clase de sport sa le faca copiilor instructaje periodice in acest sens, pentru ca preventia e cea mai importanta.

Pentru salvarea dintelui, primele 30 de minute de la accident sunt esentiale

Cum spuneam, adultii trebuie sa stie sa reactioneze in astfel de situatii si sa acorde primul ajutor imediat. Un dinte poate fi pierdut pentru totdeauna sau poate fi salvat, in functie de cum reactioneaza adultii care se afla cu copilul in momentul producerii traumatismului si cat de repede. Primele 30 de minute sunt esentiale in acest sens.

In timpul traumatismului, in functie de duritatea lui, poate fi afectata coroana (fractura coronara) sau radacina dintelui (fractura radiculara) sau dintele poate fi expulzat din os (avulsie dentara), cand parintii ajung cu dintisorul in mana la medic.

Dintii traumatizati mai pot fi loviti, fracturati, avulsionati, impinsi in alveola. Pot exista si fracturi ale radacinii sau ale osului alveolar. Rolul medicului este acela de a gasi un tratament potrivit, asa incat sa salveze dintele, daca se mai poate si sa evite complicatiile. Pentru unele situatii e nevoie de radiografii si teste suplimentare, ca medicul sa isi dea seama daca exista fracturi ale osului, daca este afectata radacina si camera alveolara sau mugurii dintilor permanenti (daca e vorba de un dinte de lapte) sau alte tesuturi.

La ce trebuie sa mai fie atenti parintii

Parintii trebuie sa se alarmeze daca copilul face febra imediat dupa incident, daca respira greu sau are dificultati de deglutitie sau daca nu pot opri sangerarea nici dupa 10 minute. Este bine de stiut ca, in cazul fracturilor coronare, ar fi bine sa fie recuperat restul fracturat pentru ca acesta poate fi folosit la refacerea integritatii coroanei dentare, in functie de caz. In cazul avulsiilor dentare, dintele expulzat trebuie tinut intr-un mediu lichid, ser fiziologic cel mai bine, iar prezentarea la cabinetul dentar in primele ore este foarte importanta pentru replantarea dintelui si reusita lui de a fi salvat pe arcada.

Din pacate, un dinte permanent poate fi grav afectat si nu se mai poate recupera niciodata, iar implicatiile de natura functionala, estetica si emotionala pot fi mari. De aceea, maiestria parintilor si a educatorilor e bine sa se arate si aici, in discutii despre preventia acestor intamplari, care sunt traumatizante pentru copii si cu costuri mari in plan emotional si al recuperarii din punct de vedere medical.

Material realizat de catre dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetica dento-faciala, cu experienta in domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic roman si singurul admis ca membru titular in cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), doua dintre cele mai prestigioase societati de ortodontie linguala din lume. Pentru mai multe informatii despre noua ortodontie, dr. Oltean va asteapta pe www.ancaoltean.ro si https://www.facebook.com/drAncaOltean/.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe