Copilul deprimat
Desi cei mai multi dintre noi asociaza depresia cu persoanele de varsta adulta, aceasta tulburare poate afecta si copiii si adolescentii. La varste mai mici, depresia nu este usor identificata tocmai pentru ca majoritatea parintilor considera ca un copil nu are motive serioase de ingrijorare sau tristete. Cu toate acestea, aproximativ 5 % dintre copiii si adolescentii de pe glob sufera de depresie.
Diferenta dintre depresie si starile de tristete
Cum se manifesta depresia?
Tristetea la copii se manifesta prin:
- stare de oboseala generala,
- lipsa poftei de mancare si de a dormi sau dimpotriva, apetit crescut pentru mancare si somn,
- lipsa zambetului social (atunci cand se intalneste cu cineva cunoscut pe strada, nu va mai utiliza zambetul ce apare in astfel de situatii, ci va raspunde la salut intr-un mod total neutru, cu o expresie faciala placida)
- nu reactioneaza la glume si nu este interesat sa stea si sa asculte povesti, poezii sau cantece pentru copii,
- se retrage atunci cand se afla la scoala, preferand sa nu se implice in nicio activitate, in niciun fel de interactiune cu colegii de clasa,
- are o mimica ce pare sa transmita oboseala, neplacere, dezinteres, o tristete interioara crescanda
Lipsa sperantei la copii se manifesta prin:
- lipsa de initiativa pentru a face o activitate,
- dezinteres fata de grupul de prieten,
- dezinteres fata de activitatile care inainte ii faceau placere,
- lipsa interesului pentru a invata la scoala (nu vrea sa faca temele, sa raspunda la ora, aa participe la proiecte considerand, ca nimic nu mai are rost),
- nu isi face planuri de viitor, dar nici de scurta durata (evita sa isi stabileasca scopuri pe plan scolar, familial, personal sau amical),
- tentative de suicid sau comportamente de automutilare.
Alte semne ale depresiei la copii sunt:
- furie si comportament agresiv (verbal sau fizic),
- anxietate- copilul se poate simti mai ingrijorat ca de obicei si poate fi temator sau se poate panica usor in anumite situatii ,
- dificultate de a se concentra asupra temelor sau lectiilor, de a finaliza proiectele pentru scoala,
- reactii lente, vorbire si comportament incetinite sau agitatie motorie, incapacitatea de a sta linistit.
Cum poti ajuta copilul deprimat?
2. Lasa deschisa comunicarea intre tine si copilul tau. Daca refuza sa comunice cu tine la un moment dat despre motivul supararii sale, copilul trebuie sa stie ca poate veni la tine atunci cand se va simti pregatit.
3. Incearca sa reduci nivelul de stres pe care il traieste copilul tau. Verifica daca nu are prea multe sarcini de indeplinit, daca nu se simte presat sa obtina mereu rezultate bune la scoala sau daca are probleme cu colegii de clasa.
4. Ofera-i copilului si posibilitatea de a-si exprima intr-un mod artistic trairile (prin desen, pictura, modelaj, dans etc.).
5. Daca observi simptome specifice tristetei si lipsei de sperante la copilul tau, fara niciun motiv concret si care depasesc ca durata o saptamana, ar fi cazul sa apelezi la un specialist.
Copilul tau a trecut printr-o stare deprimanta? Cum l-ai ajutat sa ii faca fata?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: