characters characters

Cum sa fii mai apropiat de adolescent

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   07 ianuarie 2010    |   3446 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescentii sunt adulti in devenire care trec prin perioade de criza. Vorbim de lipsa de comunicare cu parintii, primele iubiri si suferinte in tacere despre care nu indraznesc sa spuna, esecuri pe plan social etc. Chiar daca din punctul de vedere al varstei poti sa spui ca s-a maturizat si nu mai are nevoie de grija ta permanenta, din pacate cei mai multi duc lipsa unei atentii crescute din partea parintilor. Mandria si orgoliul lui nu il vor lasa in aceasta perioada sa se destainuie si sa-ti spuna care sunt problemele lui. Exista mai multe solutii pentru a-l apropia de tine pe adolescent.

Ce ai putea sa faci ca sa-l ajuti? Iata cateva idei:
  • Acorda-i atentie atunci cand se intoarce de la scoala. Lasa-l sa-ti spuna o mie si una de lucruri despre cine, ce, cum s-a intamplat, ce crede si cum i se pare. Discutia cu tine il va ajuta sa regandeasca situatiile, sa-i analizeze pe cei din jur mai mult si sa traga singur concluzii despre modul in care ceilalti actioneaza si gandesc.
  • Petreceti timpul liber impreuna. Faceti prajituri, gatiti, aranjati florile in casa, iesiti la plimbare cu animalul de casa etc. Orice ar putea sa va aduca impreuna pentru cateva minute este binevenit. Veti avea ocazia sa va castigati increderea reciproc.
  • Gatiti impreuna mancarea preferata a copilului tau. Realizati din toata activitatea un adevarat festin, ca si cum alegerea lui culinara este una deosebita. Se va simti important si va avea incredere ca va place si voua ceea ce-i place lui.
  • Consultati-l si pe adolescent daca sunteti intr-o situatie in care este nevoie sa luati o decizie care priveste intreaga familie familie. S-ar putea sa ramaneti surprinsi de solutia pe care o propune.
  • Sprijina-ti copilul daca participa la competitii sportive sau de alt fel. Asa vei arata ca acorzi importanta si lucrurilor pe care le face el.
  • Nu ezita sa deschizi subiecte ce tin de sex, droguri, consum de alcool sau alte comportamente care tin de dorinta de a cunoaste si alte aspecte ale vietii de tanar adult.
  • Din cand in cand ai putea sa-i lasi dimineata pe frigider lipit cu un magnet, un biletel prin care ii soliciti ajutorul, dar la final nu uita sa-l asiguri de iubirea si grija pe care i-o porti. Chiar daca nu ii place sa recunoasca si se fereste de obicei de imbratisarile tale, adolescentul este inca un copil si cu siguranta se bucura de aceste mici semne de iubire.
  • Dezvoltati un obicei impreuna. Asta inseamna ca puteti sa mergeti la cumparaturi in fiecare saptamana impreuna sau ca puteti sa alergati sau sa jucati tenis sau fotbal impreuna cateva seri pe saptamana. Daca te decizi sa practici un sport cu copilul tau vei observa ca in acest mod nu contribui doar la refacerea legaturii dintre voi doi, ci si la promovarea unor comportamente sanatoase.
  • Planifica impreuna cu el o excursie. Chiar daca vei intampina un NU cat se poate de mare pentru ca ar prefera sa mearga cu prietenii si nu cu parintii, insista. S-ar putea ca pana la urma sa-i placa ideea de a petrece un weekend alaturi de voi, intr-un loc pe care nu l-ati mai vazut. Dorinta de explorare este foarte mare la aceasta varsta.
  • Propune-i sa petreceti o zi impreuna in care sa faceti numai lucruri traznite. Incearca! Chiar daca asta inseamna sa stati toata ziua in pat si sa va uitati la filme, fara telefoane mobilei sau computer sau pur si simplu a gati ceva din amestecul unor ingredient total nepotrivite.

Aceste sugestii sunt cateva idei de la care poti pleca pentru a gasi modalitati placute de a te apropia de adolescentul tau. Te invitam sa gasesti si tu altele sau sa povestesti si altor parinti despre felul in care pastrezi apropiata relatia cu adolescentul tau.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe