De ce “predicile” nu dau rezultate
Ce faci atunci cand copilul iti ignora o recomandare sau o cerinta (de exemplu, “Gata cu desenele animate, e timpul sa mergem la culcare!”)? O repeti, cu speranta ca repetandu-i , pana la urma va ceda. Aplici acelasi principiu si cand ii explici copilului de ce este gresit ce a facut si cum trebuie sa actioneze data viitoare. Cei mai multi parinti isi dau seama ca nu aceasta este cea mai buna metoda de a-l convinge pe copil, dar nu stiu cum altfel sa procedeze. Va propunem sa aflam impreuna de ce predicile nu dau rezultate si care sunt alternativele mai eficiente.
Care sunt efectele predicilor si cerintelor repetate ale parintilor?
Aminteste-ti cum reactionezi tu la cererile insistente si repetate ale copilului. Ii explici la inceput de ce nu este posibil sa faci ce iti cere si apoi incepi sa ignori insistentele copilului, eventual zicand din cand in cand “Nu se poate, ti-am zis.” si treci la o alta activitate, cu speranta ca cel mic va renunta. Copiii adopta acelasi mecanism atunci cand le ceri de mai multe ori acelasi lucru sau le tii predici interminabile: ei aleg sa nu te mai auda.Asadar, iata efectele predicilor si insistentelor parintilor:
- Copilul “blocheaza” canalul de comunicare cu parintele, crescand in acest fel frustrarea parintelui.
- Copilul poate ramane cu impresia ca parintele le stie pe toate, iar el este prea mic si nu se descurca in majoritatea situatiilor.
- Daca parintele este furios, este posibil sa inspire doar teama copilului.
- Daca predicile devin un obicei, copilul ajunge sa catalogheze toate recomandarile parintelui ca “bla bla” si sa ignore toate sfaturile acestuia.
- Parintele se enerveaza si mai mult atunci cand vede ca predicile nu au dat rezultat si reuseste sa ofere copilului un model nepotrivit de rezolvare a conflictelor.
Alternative de comunicare eficienta
1. Comunicarea ferma. Incearca sa iti amintesti pe ce ton te adresezi copilului atunci cand vrei sa il convingi sa faca ce ii ceri: un ton bland, apropiat, exasperat, nervos? Ce cuvinte folosesti (si cate)? Exista o multime de nuante in comunicarea cu cel mic, pe care acesta le surprinde si in functie de care reactioneaza:- O atitudine prea “blanda” (“Hai la masa, te rog frumos, fii un baiat cuminte.”) poate transmite copilului ca nu detii controlul in situatia respectiva si ca linistea ta depinde de reactia copilului la cerinta ta.
- Pe de alta parte, o cerere prea agresiva (“Vii la masa acum, nu avem ce discuta!”) il indeparteaza pe copil si il face sa reactioneze defensiv.
- Ca de obicei, calea de mijloc este salvarea. O invitatie precum “Masa e gata in 5 minute, sa te pregatesti.” ii da copilului timp sa isi incheie activitatea in care era implicat si ii transmite copilului o informatie utila.
Tonul folosit poate face diferenta: adreseaza-te copilului cu siguranta ca nu vei intampina refuzul lui si ca, daca acest lucru se intampla, ai o solutie de rezerva.
2. Comunicarea deschisa. Una dintre caracteristicile predicilor este ca doar parintele vorbeste, iar copilul asculta (mai mult sau mai putin). Alternativa este sa adresezi copilului intrebari referitoare la comportamentul sau, pentru a afla mai intai motivul pentru care refuza sa te asculte sau pentru care a avut un comportament nepotrivit.
3. Comunicarea pragmatica. La aceasta varsta, copiii au nevoie de lucruri practice si nu neaparat de teorie. Capacitatea lor de a intelege adevarul, binele sau pericolul din spatele lucrurilor este destul de redusa. O solutie mai buna este sa ii arati practic copilului ce i s-ar fi putut intampla, incercand sa rezumi cat mai mult partea de teorie.
4. Comunicarea concisa. Asigura-te ca ai formulat un mesaj scurt si la obiect din care copilul sa aiba ce invata. Iata un exemplu: “Atunci cand stai pe marginea treptelor, se poate ca din neatentie sau lipsa de echilibru sa aluneci. Ma ingrijoreaza ca ai putea sa cazi si sa te lovesti. Incearca sa te joci putin mai departe de trepte sau atunci cand esti in apropierea lor sa ai mai multa atentie”.
Asadar, desi poate parea solicitant si uneori imposibil, comunicarea pornind de la sentimentul parintelui de control asupra situatiei reprezinta alternativa “sanatoasa” de relationare cu copilul. In fond, el trebuie sa vada in tine un stalp de sustinere si doar o atitudine plina de siguranta poate inspira asta.
Tu cand ai tinut copilului “o predica” ultima oara? Si cu ce rezultate?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Comentează:10 comentarii
renuntand la asta si explicandu-i intr-un mod sincer, dar pe intelesul ei( indulcind situatia ca sa spun asa), fara a o mintii, am reusit sa am rezultate mai mult decat neasteptat de bune.