De ce nu le place copiilor sa invete singuri acasa
Secretul parintilor moderni
Indiferent daca merg sau nu la after school, daca au sau nu diverse activitati extra-scolare, atunci cand vine vorba de teme sau invatat acasa, copiii sunt obositi, infometati, insetati sau au o nevoie acuta de afectiune.
La fel se intampla si la culcare, dar parca in doze ceva mai moderate.
Inaintea invatatului acasa, insa, senzatiile se intensifica si nu mai suporta amanare. Foamea, setea sau nevoia de imbratisari prelungite trebuie – ba chiar au datoria – sa cheme copilul in alta directie decat biroul lui, pe care sta deschis manualul de Mate. Si-atunci cum putem sa atragem copilul catre scoala, dat fiind ca stim din experienta ca orice lucru facut din obligatie nu va avea calitatea lucrului facut benevol?
Schimbare de imagine
La noi in tara, la fel ca in multe alte tari, ideea de studiu este insotita de un aer serios, incompatibil cu ideea de experienta placuta pe care copiii sa-si doreasca sa o repete.
Studiile de specialitate demonstreaza ca tocmai aceasta perceptie de sobrietate este prima pe care trebuie sa o schimbam: pentru a invata cu drag, copiilor trebuie sa le placa. Iar ca sa le placa, materia scolara trebuie sa le fie prezentata in mod placut, sub forma de joc.
Da, indeosebi in primii ani de scoala, specialistii in educatie recomanda ca elementele ludice sa aiba o pondere semnificativa in actul educational.
Copiii din clasele primare nu se concentreaza atat de usor, nu sunt atenti pe intervale lungi de timp si sunt tot timpul cu gandul la joaca.
De aceea, jocul este calea sigura de a le oferi informatiile necesare.
Asadar, cum imbinam ludicul cu educatia pentru a incuraja o atitudine pozitiva a copiilor in raport cu scoala?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este fotbalul?
Celor mai multi dintre noi le poate parea o intrebare banala, cu un raspuns foarte simplu. Este un joc intre doua echipe, la care castiga cea mai buna. Are multi suporteri, iar fiecare meci genereaza multa adrenalina.
-
Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.
-
Creativitate, educatie si incluziune: un interviu cu Andreea Stan despre magia Minimest
Minimest, sectiunea dedicata celor mai tineri dintre cinefilii din cadrul Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura anul acesta intre 4 - 13 octombrie, s-a transformat intr-un univers de explorare creativa si educationala pentru copii si familii.
Adauga tu primul comentariu: