characters characters

Daniela Diaconescu: bucuria de a fi o mama creativa

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2013    |   2937 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Daniela DiaconescuAm discutat cu Daniela Diaconescu, mamica si designer. Daniela semneaza atelierul de costume, care va avea loc pe 15 noiembrie, in cadrul festivalului KINOdiseea. Despre  frumusetea de a fi o mama creativa in relatia cu fetele ei de 10 si 12 ani, in randurile care urmeaza…


Prin KINOdiseea, noiembrie este luna filmelor pentru copii. Ce importanta crezi ca are un astfel de festival in viata culturala a Bucurestiului, dar si in viata parintilor si copiilor?
KINOdiseea este deja un festival cu traditie...si cu bucurie spun ca am fost de la inceput alaturi de cei ce au facut posibil acest lucru. Ca artist si mama a doua fete artiste si ele, va pot spune ca am avut mare incredere in festival inca de la prima editie si mi-am dorit sa ajunga sa cucereasca publicul. Succesul a venit inca de la inceput. Acum, la editia a V a, deja este o pata de culoare in peisajul cultural bucurestean, lumea asteapta cu nerabdare si sunt sigura ca salile vor fi pline.

Ne poti spune mai multe despre acest festival, dar si despre alte dragi proiecte profesionale in care te implici in prezent?
Festivalul este proiectul prin care imi marchez ...reintoarcerea! Mi-am luat cateva luni de pauza pentru a reveni cu forte noi. Despre celelalte proiecte, prefer sa nu vorbesc inca! Cateva din urmatoarele mele personaje vor cobori in sala de cinema printre cei ce vor veni la KINOdiseea. Sper sa starneasca interesul tuturor celor prezenti! Va spun doar ca am pregatit ultimele mele doua costume create zilele acestea si vor fi pentru prima data vazute la KINOdiseea.

Daca nu s-ar fi inventat, filmele pentru copii ar fi fost....
Filmele exista dintotdeauna in povestile cu papusi ale fetitelor, in copacii de pe marginea drumului in care se catara baietii!
 
Filmul cel mai frumos vazut in copilaria ta a fost...
Greu raspuns...nu stiu ce sa aleg...."Maria Mirabela" , "Veronica", "Sunetul muzicii', "Toate panzele sus", "Ciresarii".

Si poarta-ne acum prin “filmul” copilariei pe care ai avut-o. Cum incepe acest film?
Aveti timp?
Parintii mei lucrau, cum se lucra pe vremea aceea, inclusiv sambata. Am crescut la curte, intr-un cartier marginas al Bucurestiului, intr-o curte cu multi verisori. Locuiam in casa cu sora bunicului meu, Ana, care avea un calm si o rabdare iesite din comun. De la dansa am invatat sa pretuiesc oamenii, sa nu ii judec, sa ii iau asa cum sunt. Am invatat ca poti face orice daca iti propui, am  prins gustul lucrurilor facute de mana mea...
Daca vreti un cadru de film....ha ha...eu si verisorul meu...mancand rahat turcesc pe gramada de carbuni descarcati la poarta....noi doi cu fata neagra, mainile negre, nu se mai vedea ce mancam, totul era negru...si mama....aproape sa lesine !

Cat este de diferit “filmul” copilariei tale, fata de “filmul” copilariei copilului tau?
Este foarte diferit....poate doar pentru ca acum exista apa curenta si servetele umede! Am incercat sa imi cresc copiii simplu, asa cum am fost si eu crescuta. E adevarat ca nu mai este la fel, ei primesc mult mai multe informatii, sunt bombardati chiar...important este sa stim noi, ca parinti sa le aratam calea, sa ii indrumam pe drumul bun.
Noi nu aveam KINOdiseea...
Fetele mele au 10 si 12 ani si sunt fericita sa le vad cantand, crosetand, citind, alergand cu rolele sau bicicleta.
Au un program destul de incarcat, impartit intre scoala, studiatul la instrumente, cor, actorie, dar fac totul cu pasiune si au rezultate. Pentru ele totul este un joc, un joc serios care le inalta si le aduce satisfactii.

Esti parinte si pentru tine asta inseamna...
Nu simt ca sunt parinte decat atunci cand platesc facturile. In rest, de ceva timp am devenit sora lor mai mare. Avem incredere deplina intre noi si impartim sarcinile in casa, implicandu-le si pe ele. Poate sunt eu un parinte norocos, nu stiu, dar mi-am invatat fetele sa fie responsabile, sa preia din atributiile mele de mama in gospodarie, pentru a se putea bucura de prezenta mea in jocurile lor. Regula de baza: muncim impreuna, ne jucam impreuna!

Cum impaci cele 2 roluri de parinte si de profesionist in lumea filmelor?
Nimic nu e imposibil si atunci cand imi propun ceva, reusesc sa duc pana la final. Exista si piedici intotdeauna, dar ar fi totul prea simplu daca nu ar exista! Probabil adrenalina din viata de zi cu zi, alergatura continuua ajuta la creatie! Faptul ca fetele ma sustin si isi doresc sa urmeze cariere artistice (se pare ca voi avea o actrita si o scenografa) ma ajuta foarte mult si le ajuta si pe ele sa inteleaga mecanismul prin care se construieste un act artistic. Petrec mult din timpul lor liber in spatele scenei si le fascineaza si atunci inteleg foarte bine cum functionez eu si ma sustin.

Ce sfaturi ai pentru parintii copiilor care doresc sa intre in lumea filmelor?
Parintii mei sunt economisti si au fost ancorati in sistem, parca si acum la pensie inca nu se desprind. Atunci cand ajungi sa urci pe o alta scara decat parintii, trebuie doar ca ei sa vada ca scara urca ....chiar daca intr-o directie paralela! Cred ca trebuie sa ne urmarim atent copiii si le mangaiem aripile ca sa poata zbura cat mai sus! Nu toti suntem facuti sa fim directori de Banca!

Care este cea mai mare provocare intalnita in calitate de parinte?
Confruntarea cu criticile fetelor mele!
Ele sunt cele mai  aprige "profesoare " ale mele si ma straduiesc sa fiu mereu la un nivel ridicat, pentru a nu primi calificative proaste.

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Catalina    14.11.2013 - 07:21
    Dana, stii cat de tare te admir pentru ceea ce ESTI si pentru ceea ce faci pentru fete!!! Te pup cu drag!!!
    Catalina...ex-vecina...:-)))
  • Utilizator Anonim
    dana    13.11.2013 - 17:23
    Dana????este wooooowww!!!o admir f tare!!
  • Utilizator Anonim
    cutulache    13.11.2013 - 14:47
    inventiva, creativa si o mama f buna ...o admir maxim

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe