characters characters

Cuplul de parinti

Propus de: Mihaela Zaharia   |   14 februarie 2013    |   2367 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Uite ca vine iar Ziua Indragostitilor ... a cata oare de cand sunteti impreuna? A cata oare de cand aveti copii? Mi-am dat seama iar ce repede zboara timpul cand, acum cateva zile, am asistat la discutia unor mamici de baieti in clasa a II-a, colegi cu fetita mea. Vorbeau despre flori, mai exact despre trandafiri. Am presupus ca subiectul are legatura cu ziua de 8 Martie si chiar asa le-am abordat: „Deja discutati de Ziua Femeii, nu e cam devreme?” iar ele s-au uitat mirate la mine si mi-au spus: „Nuu, discutam de ziua indragostitilor!”, raspuns la care am ramas eu mirata. „Fireste”, nu vorbeau despre ele si sotii lor, vorbeau despre baietii lor care le cerusera deja sa cumpere flori pentru colegele preferate si nu stiau inca modalitatea prin care sa le si dea .Ups! Una din colegele vizate era ... fiica-mea.


Ma intreb de unde au aflat copiii de aceasta zi. Probabil de la televizor, mai exact de la reclame. Ca ma indoiesc ca au auzit discutii in familie cu o luna inainte de genul „Ce facem draga de Ziua Indragostitilor, vrei sa mergem intr-un loc special sau sa avem o cina romantica?” .

 


Si tocmai asta e problema ... ca nu au auzit de la noi. De ce? Pentru ca nu am spus nimic.
De cand avem copii ii tot punem pe ei pe prim plan pana cand ajungem sa le organizam chiar si Ziua Indragostitilor pustanilor de clasa a II-a, dar pentru noi ... ce facem? Si cand spun noi nu ma refer la perechea de parinti care suntem,  ci la cuplul femeie-barbat care totusi inca suntem.

Asadar ...  ce planuri aveti?
Ei, si dupa ce le gasiti, propuneti-va sa le repetati de cel putin 12 ori pe an. Pentru ca asta e urmatoarea problema  - nu doar ca ne-am transformat din femei si barbati indragostiti unul de altul in parinti ai acelorasi copii, dar ... ne-am si obisnuit asa. De ce? Pentru ca nu am hranit „lupul” indragostit, ci doar lupul „parinte” ... daca stiti metafora celor doi lupi care spune foarte frumos ca „lupul care creste e cel pe care il hranesti”. Iar „a hrani” e un verb, e o actiune, implica o decizie constienta si consecventa in aplicarea ei.

Cu ce putem hrani cuplul nostru? Cu ...
-    vorbe frumoase, aprecieri, nume de alint,
-    mangaieri, atingeri, saruturi, sex, etc.
-    biletele sau mesaje,SMS-uri, mail-uri de dragoste sau chiar .... poezii scrise de altii sau de voi
-    mici servicii facute unul altuia (facut cafeaua dimineata, dat pantofii cu crema, pus ceva bun de mancare in torpedoul masinii, etc.)
-    oferit flori
-    cine romantice
-    masaj reciproc
-    bai sau dusuri impreuna
-    concert, spectacol, teatru, opera, etc.
-    surprize cu ceva ce ii place celuilalt
-    cadouri (carti cu autorii preferati, DVD-uri cu filmele cautate, etc.)
-    activitati fizice facute impreuna: patinaj, tenis, volei, fotbal, inot, calarie, escalda, dar de fapt cam toate
-    iesiri in natura, plimbari in parc
-    picnic in doi
-    mers cu barca pe lac
-    vizitarea altor locuri
-    vacante in doi
-    vizionarea de filme impreuna acasa sau la cinema
-    sarbatorirea aniversarilor: ziua de nastere, ziua numelui, ziua cand v-ati casatorit, etc.
-    uitatul impreuna la poze si filme din timpul relatiei voastre de la inceput
-    dansat impreuna (acasa sau la discoteca, etc.)
-    jucat jocuri impreuna (de exemplu Monopoly sau altele)
-    iesit in doi la terase sau restaurante
-    sauna, SPA sau piscina
-    mers la petreceri, nunti, revelioane, etc in doi
-    mers la strand, la mare (e interesant si iarna, dar si vara, daca inotati impreuna ... noaptea)
-    gatit impreuna
-    gradinarit impreuna

Imi povestea odata un cuplu de parinti ca dupa ce si-au dus pentru prima data copilul de 4 ani la bunici s-au intors acasa ... singuri. In casa totul era ok, nu mai era galagie, nu mai era dezordine, nimeni nu le mai cerea nimic, numeni nu mai vorbea cu ei, nimeni nu mai avea nevoie sa fie imbracat, incaltat, spalat, hranit, culcat, trezit, scos afara, etc. incat s-au uitat unul la celalalt intrebandu-se cu groaza: „Si acum ce facem???” .

Altii insa ajung sa se intrebe acelasi lucru unul pe altul sau fiecare in mintea lui abia dupa ce ... copilul pleaca la facultate, iar unii chiar descopera cu regret ca nu mai au multe in comun cu cel langa care au crescut acelasi copil 18 ani.

Asadar, mai eficient e sa va puneti aceasta intrebare regulat si sa alegeti raspunsul din lista de mai sus, de preferat, extinsa cu preferintele voastre personale. 

De exemplu, puteti sarbatori Ziua (si noaptea) Indragostitilor rezervand o camera de hotel din acelasi oras in care locuiti, timp in care copiii vostri stau acasa .. cu bona, bunica, vecina sau prietena. Oferte sunt destule, iar experienta ... interesanta.


Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe