Cum sa invatam copilul sa zambeasca
Aminteste-ti de cate ori ai zambit chiar si atunci cand ti-a fost greu? De cate ori l-ai auzit pe copilul tau spunand “O sa fie bine”?
Vorbim de optimism ca despre un factor important in viata oamenilor. Literatura de specialitate indica faptul ca diferente individuale in caracteristici precum optimismul si pesimismul influenteaza nivelul de stres emotional resimtit in situatiile dificile. Modul in care reactionam la stres sau la esec este foarte diferit in functie de cat suntem de optimisti sau de pesimisti.
Optimismul permite indivizilor sa isi stabileasca scopuri, sa faca angajamente, sa se confrunte cu adversitatile si durerea, dar si sa se recupereze din trauma sau boala mai repede. Optimismul a fost corelat pozitiv in numeroase cercetari cu o stare de bine ridicata, nivele scazute de stres, o stare de sanatate a organismului mult mai buna, trairea unor emotii positive, bune abilitati de a planifica activitati, precum si interpretari mult mai pozitive fata de evenimentele negative.
O persoana optimista va invata mai multe din experientele pe care le va avea pe parcursul vietii fata de una pesimista. Daca copilul tau este putin cam retras, nu are incredere in propriile lui forte de a face fata unei situatii si priveste cu neincredere orice eveniment, atunci ai putea sa-l ajuti. Optimismul poate fi dezvoltat si ar fi bine sa se inceapa inca de la varste cat mai mici.
Iata cateva sugestii:
-
Atunci cand copilul tau are un succes invata-l sa retina toate acele elemente care l-au ajutat sa reuseasca. Daca a invatat foarte mult trebuie sa il incurajezi sa mai utilizeze perseveranta si alta data, intr-un context similar sau unul cu totul diferit. Incearca sa nu-l lauzi foarte mult pentru ceea ce a reusit sa faca, ci sa il lasi pe el sa se bucure de victorie. Chiar daca nu reuseste sa faca totul foarte bine din prima, incurajeaza-l sa continue pentru ca in final va avea mai multe de castigat. Ajuta-l sa vada situatiile dificile ca si pe niste provocari si oportunitati de invatare.
-
Ofera-i copilului tau sansa de a vedea ca lucrurile pot fi intotdeauna imbunatatite. Daca esueaza nu trebuie sa se descurajeze. Ar fi bine sa priveasca la toate succesele pe care le-au avut anterior. A-l invata sa caute oportunitati pentru dezvoltare este o modalitate de a sadi optimismul la copilul tau.
-
Priveste partea frumoasa a vietii. Daca si tu esti optimist ca parinte invata-l si pe cel mic sa fie la fel, sa vada un strop de stralucire in orice aspect al existentei sale. Daca afara ploua, iar el si-ar fi dorit sa se joace afara, arata-i de cat de multa distractie poate sa aiba parte si in casa jucandu-te cu el diverse activitati practice. Invata-l sa inteleaga beneficiul de care ar avea parte daca ar mai invata in plus atunci cand nu are altceva de facut sau cand e “fortat” sa stea in casa.
-
Ca parinte, reprezinti un model pentru el si asta ar fi bine sa te determine sa fii un optimist adevarat pentru ca cel mic sa preia de la tine aceasta caracteristica foarte utila in viata. Practica o gandire optimista atunci cand esti intr-o situatie dificila, bucura-te de succes fara a expune o falsa modestie.
-
Invata-l sa recunoasca propriul succes, dar si propriul esec. Fiecare om greseste. Faptul ca lucrurile nu au iesit asa cum ti-ai fi dorit asta nu te face lipsit de orice calitate, pur si simplu poate contextual a fost unul nepotrivit sau metoda pe care ai utilizat-o a fost una neadecvata.
Bucura-te impreuna cu copilul tau de lucrurile marunte din viata. Invata-l sa observe frumusetea lucrurilor din natura.
Exista oameni care isi amintesc in situatii de esec sau de tristete profunda cate un indemn al propriilor parinti de genul: “Iesi copile cu parul balai si rade la soare ca s-a imbuna vremea”. Tu ce indemn ii oferi copilului tau ca sa-i fie mai usor?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: