characters characters

Cum sa educ un copil total diferit fata de mine?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 aprilie 2010    |   3062 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Stai uneori si te intrebi cum s-a putut intampla sa ai un copil cu o personalitate atat de diferita fata de a ta? Copiii sunt diferiti de parinti prin structura lor de personalitate, prin modul unic in care aleg sa gandeasca si sa se comporte. Unii copii sunt mai extrovertiti (deschisi), altii mai introvertiti (inchisi) indiferent de tipul temperamental al parintilor. Faptul ca nu iti seamana iti poate crea dificultati in a-l intelege si a-l educa. Astfel ca sunt destul de mari sansele ca oricat te-ai stradui sa-l “modelezi” intr-un anumit fel, personalitatea copilului sa fie mai puternica si “sa nu se lase”.



Si atunci se ridica intrebarea: cum educi un copil cu o personalitatea total diferita de a ta? Iata cateva raspunsuri:
1. Invata ca nu exista un stil parental perfect. Poti sa modelezi un comportament potrivit si de dorit, dar in acelasi timp sa construiesti si o buna relatie  intre tine si copilul tau. Trebuie sa stii insa ca vei intampina dificultati in ceea ce priveste temperamentul copilului. Temperamentul este innascut, reprezentand predispozitia de a reactiona intr-un anumit fel la mediu, in functie de energia de care dispune  persoana. De aceea, temperamentul se exprima cel mai usor in plan comportamental. In timp, copilul poate invata sa controleze anumite reactii care tin de temperament. Astfel, mediul din jur, dar si practicile parentale pe care le adopti le va modela si va face ca anumite trasaturi sa nu se exprime in totalitate, ci doar in anumite contexte. De aceea,  daca ti se pare ca fiul sau fiica ta reactioneaza prea lent, spre deosebire de tine, care esti tot timpul plin de energie, este bine sa ai in vedere aceasta explicatie a diferentei dintre voi si sa ii acorzi rabdare.


2. Vorbeste cu adulti care au copii similari cu al tau. De asemenea, unii prieteni s-ar putea sa aiba aceleasi trasaturi de personalitate ca si cel mic. Astfel ca, o mica discutie cu acestia nu strica pentru a afla ce ii place, ce nu-i place, de ce reactioneaza intr-un fel sau altul copilul tau. In acelasi timp vei invata si faptul ca micutul tau nu este “cel mai rau copil din lume” si nu vei avea impresia ca “Nu mai stii cum sa-l educi pentru ca orice ai incercat nu a functionat”. Asa vei vedea ca nu esti singurul in aceasta situatie. Pe langa tine mai sunt si alti parinti la fel de dezamagiti de tehnicile de educare ce nu dau rod. De aceea ai mai multa atentie la stilul si practicile tale parentale.


3. Studiaza-ti copilul. Incearca sa analizezi fiecare reactie pe care o are si sa mergi putin inapoi: Ce i-a determinat-o? Din ce cauza a aparut? Ce l-a suparat? Asa vei dobandi un patern de actiuni care nu-i fac placere copilului ori un conglomerat de situatii care ii produc distres. Nu ezita sa vorbesti si cu cadrul didactic pentru a afla mai multe despre copil.


4. Invata diferenta dintre caracterul si temperamentul copilului. Multi parinti au tendinta de a-i grupa sau de a utiliza termenii in mod gresit. Astfel ca, daca temperamentul vizeaza trasaturi care nu pot fi schimbate (ci doar adaptate) pentru ca asa ne nastem cu el, caracterul este nucleul de valori si atitudini care poate fi modelat in timp.


5. Incearca sa ramai la elementele de baza. Indiferent daca este extrovert ori introvert, daca este active sau pasiv, daca prefera sa fie inconjurat de altii ori sa stea singur, ar fi bine sa stii ca nu exista personalitati bune sau rele. Fiecare copil e bun in felul lui si e unic. De aceea nu dispera si cauta sa aplici tot ceea ce stii despre metodele de formare a comportamentului pentru a fi sigur ca tu ai facut tot posibilul sa ii educi comportamentul, si sa-l reeduci atunci cand nu a fost unul potrivit.


Mediul va modela
tendintele copilului pe parcursul dezvoltarii pentru ca influenta prietenilor, cerintele spatiului in care patrund, regulile de la gradinita si scoala, regulile familiei, toate isi vor spune cuvantul asupra comportamentelor pe care copilul tau le va intreprinde.


Recomandarile tale
Tu ai trecut prin experienta de a creste un copil cu o personalitate total diferita de a ta? Care au fost cele mai grele momente pentru tine? Asteptam raspunsurile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe