Cum luam decizia de a face o adoptie?
Decizia de a face o adoptie indiferent daca e vorba de primul copil care ar face parte din familie sau de un nou membru implica numeroase aspecte ce trebuie luate in considerare. Un copil adoptat de la o varsta foarte mica poate sa ridice intrebari mai tarziu la care nu vei sti cum sa-i raspunzi.
Cateva dintre problemele cu care te vei confrunta mai tarziu: Cum si cand ii vei spune ca a fost adoptat? Cum vei reactiona daca iti va cere sa-si cunoasca parintii naturali? Dar atunci cand te va intreba pe ce criteriu l-ai ales pe el? Vei putea sa faci fata presiunii si temerii de a-i gasi mai interesanti pe parintii naturali decat pe voi? Toate acestea sunt doar o mica parte din ceea ce inseamna cu adevarat o adoptie.
A fi un parinte adoptiv poate fi o experienta plina de bucurie si reconfortanta, insa este si extrem de solicitanta emotional. Iata o serie de elemente la care ar fi bine sa te gandesti atunci cand doresti sa faci o adoptie:
- Pregateste-te sa faci fata unei schimbari.
- Fii rabdator cu cel adoptat si intelege confuzia prin care trece. Este vorba de sentimentul de pierdere pe care il traieste in momentul in care schimba mediul in care s-a obisnuit.
- Accepta diferentele dintre tine si copil. Pentru adaptarea cat mai rapida si mai usoara, este bine sa pornesti cu disponibilitatea de a accepta si tolera diferentele dintre tine si copil. In functie de varsta lui, acestea vor fi mai mult sau mai putin accentuate.
- Pregateste-te sa faci fata presiunii celor din jur, din partea mediului social in care traiesti. Cunoscutii pot sa-ti adreseze intrebari care ar putea sa te jigneasca sau sa treaca dincolo de bunul simt, spre domeniul vietii private.
- Reaminteste-ti ca adoptia inseamna si un proces de educatie.
- Accepta rolul mediului social ca si o unelta importanta in dezvoltarea familiei tale, precum si a copilului adoptat.
- Daca este cazul, asteapta-te la reactii diverse din partea copilului tau biologic la „intrarea” in familie a unui copil strain.
1. Profesor. Daca in familia ta apare un copil peste varsta prescolara ar fi bine sa intelegi ca, pe langa rolul de parinte va trebui sa ti-l atribui si pe cel de profesor. Va fi nevoie sa-i formezi obisnuinte, sa-l implici in traditiile familiei, mai ales daca exista deja si un alt copil in familie. Ne referim la invatarea unor noi comportamente, noi modalitati de a reactiona atat comportamental, afectiv, cat si mental.
2. Student. Crezi ca ai invatat totul despre ce inseamna sa fii un parinte. Atunci cand va intra in casa noul copil, vei descoperi ca ai numeroase goluri. Procesul de invatare va continua pe parcursul intregii vieti, asa cum deja bine stim.
3. Distractiv si nebunesc. A fi parinte inseamna a te confrunta zi de zi cu sentimente diferite, atat negative, cat si pozitive. Abilitatea de a rade si de a te prosti, de a trata cu amuzament anumite situatii, te va ajuta sa-ti mentii sanatatea psihica intacta. Aceste aspecte sunt importante si pentru formarea unei puternice legaturi de atasament cu copilul.
4. Adaptabil. Ar fi bine sa accepti ca odata ce ai un copil, intreg programul tau se da peste cap. Invata sa fii flexibil si sa accepti ca unele situatii pot sa fie incontrolabile si imprevizibile, chiar daca nu iti doresti asta.
5. Spiritualitate. Un sambure de credinta te va ajuta pe drumul pe care tocmai ai pornit. Va fi un demers anevoios in care vei intalni numeroase obstacole, iar religia te va ajuta sa faci fata mai bine. Iti va oferi sprijin si incredere mai ales atunci cand cei din jur vor fi confuzi: sa te ajute sau sa te evite o perioada.
6. Convingere. Ai incredere ca vei reusi sa treci peste toate. Ai incredere ca indiferent de situatia pe care o vei intampina, vei reusi sa rezolvi orice.
Tu ce parere ai despre adoptia copiilor? Ai experienta in acest domeniu? Ce alte cuvinte cheie crezi ca ar mai trebui adaugate listei? Noi am adauga in plus angajamentul. Ce rol crezi ca are acesta in procesul de adoptie? Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: