Cum iti ceri scuze fata de copil?
"Mami, imi pare rau." In relatia parinte-copil, cel care isi cere cel mai frecvent scuze este copilul, de obicei. Te-ai obisnuit ca dupa fiecare "boacana" facuta de cel mic, sa astepti scuzele copilului. Tie insa cat de usor iti este sa iti ceri scuze fata de copil atunci cand gresesti?
Iti prezentam o serie de contexte in care parintii pot gresi cu usurinta:
Ai facut o promisiune copilului si nu ai reusit sa te tii de cuvant. Pentru a scapa de plansetele celui mic i-ai promis ca ii vei cumpara data viitoare o jucarie? I-ai promis ca il vei duce tu la scoala sau ca il vei ajuta la teme, insa ti-ai dat seama ca ai si altceva de facut si nu poti sa-ti schimbi programul? Sunt situatii minore pentru tine, importante pentru cel mic, ocazii ideale in care copilul tau va astepta scuze din partea ta.
L-ai acuzat pe nedrept. Se intampla mai ales in familiile cu mai multi copii ca unul din ei sa faca o mica-mare boacana, iar parintele sa-l pedepseasca tocmai pe cel care e nevinovat. Aceasta este o alta situatie in care ar fi bine ca parintele sa isi ceara iertare.
Te-ai enervat pe cel mic si ai folosit unele cuvinte dure la adresa lui. Deseori, atunci cand oamenii sunt furiosi ajung sa spuna cuvinte pe care apoi le regreta. E o modalitate de a exprima emotiile negative. Unii sustin ca au nevoie “sa se elibereze/descarce” si considera ca aceasta este singura metoda prin care isi pot reveni ulterior la starea lor obisnuita.
Cei mici nu inteleg de ce regulile se aplica mereu atunci cand vine vorba de ei, insa nu si cand cei ce gresesc sunt parintii. Asadar, pentru a te asigura ca oferi cel mai bun exemplu de conduita copilului tau, iata pasii pe care i-ai putea urma daca te afli in vreunul din contextele exemplificate mai sus ori in altele asemanatoare:
1. Recunoaste ca ai gresit prin modul in care te-ai comportat. Acesta este primul pas. Daca iti dai seama ca felul in care ai reactionat nu a fost corect fata de copilul tau, nu ezita sa recunosti acest lucru si in fata copilului tau.
2. Construieste un mesaj prin care sa exprimi situatia si emotiile tale. Spre exemplu, “Imi pare rau fiindca acum cateva minute te-am pedepsit fara a incerca sa aflu cine e vinovatul. Ma simt trist/a si de aceea vreau sa-ti cer scuze. Uneori si parintii mai gresesc.”
3. Acorda atentie atitudinii, posturii si tonului vocii. Elementele non-verbale sunt la fel de importante ca si cuvintele pe care le spui. Daca tonul vocii tale exprima altceva decat regret, copilul va intelege mesajul distorsionat.
4. Priveste ochi in ochi pentru a fi sigur ca transmiti mesajul si acesta va ajunge direct la receptor. De asemenea, privindu-l atent, ii vei da de inteles ca astfel de momente sunt importante si necesita atentie.
5. Transmite mesajul prin cuvinte simple si propozitii scurte astfel incat sa fie cat se poate de usor de perceput si inteles.
6. Incheie conversatia in mod afectuos, printr-o strangere de mana, o bataie peste umar, o atingere peste crestet sau o imbratisare si un pupic pe obraz.
7. Incearca sa nu repeti greseala fiindca, la fel ca atunci cand copilul tau este "vinovatul", nu te incalzesc cu nimic scuzele, daca nu se vede si prin comportament ca intr-adevar regreti cele intamplate.
Recomandarile tale
Tu cum procedezi atunci cand gresesti fata de copilul tau? Asteptam raspunsurile tale.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
-
De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.
Adauga tu primul comentariu: