characters characters

Cum il inveti pe copil sa economiseasca bani

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 iulie 2013    |   3301 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Motto: Imi vine mai usor sa nu cheltuiesc nimic decat sa cheltuiesc putin. (Jules Renard)
Odata cu inceputul scolii, copiii incep sa inteleaga conceptul de numar si sa socoteasca, fiindu-le mai usor sa foloseasca banii. Multi dintre ei insa nu dispun de abilitatea de a planifica modul de cheltuire al banilor si, cu siguranta, vor cheltui banii in mod impulsiv.Insa, cu putin exercitiu, il poti invata pe copil ce inseamna sa stranga bani pentru un obiect pe care si-l doreste.


Prima suma de bani pe care o primeste: prima ocazie de a invata cum sa gestioneze banii
•    Prima data cand ii dai bani copilului tau, ajuta-l sa-i organizeze. Daca primeste o suma mare de bani cadou, nu ii pastra tu pentru el. Intreaba-l ce ar vrea sa cumpere cu ei si daca isi doreste mai multe obiecte, ajuta-l sa aleaga. Incurajeaza-l sa pastreze o parte din bani si pentru alte obiecte pe care si le doreste.
•    Este bine sa aiba un loc special unde sa isi pastreze banii, pe care il poate alege el.
•    Excursiile sau taberele in care pleaca singur sunt bune ocazii de a invata cum sa isi gestioneze banii pe care ii va lua cu el.

Banii sunt facuti doar pentru a fi cheltuiti. Sau nu?!
La aceasta varsta, copiii cheltuiesc banii cu usurinta, spontan. Explica-i faptul ca banii castigati de voi se impart in: banii pentru cheltuielile de fiecare zi, in banii economisiti pentru situatii neasteptate si in banii stransi pentru scopuri pe termen lung.

Inca de la aceasta varsta, este bine sa il inveti pe copil ce inseamna activitatile caritabile sau filantropice. A imparti cu alti copii, care sunt defavorizati si nu au poate nici strictul necesar, este o activitate prin care cel mic va invata ce inseamna solidaritatea umana.

Diferenta dintre “a vrea” si “a avea nevoie”
Cere-i sa faca o lista cu tot ce ar vrea sa cumpere. Apoi cere-i sa le imparta in doua categorii: dorinte si nevoi. Nevoile se refera la obiectele importante fara de care nu se poate descurca. Dorintele sunt obiectele fara de care poate trai, dar care i-ar face placere sa le aiba.

Cum il incurajezi sa economiseasca pentru lucrul pe care si-l doreste

•    Ajuta-l sa imparta banii de care dispune in mai multe sectiuni: pentru cheltuieli actuale, pentru caritate, pentru scopuri apropiate sau pentru scopuri indepartate.  Poate pastra banii de care dispune in mai multe plicuri, borcane sau cutii pe care sa le eticheteze in functie de scopurile pentru care ii aloca.

•    De asemenea este bine ca recipientul in care strange banii sa ii permita sa vada progresul facut. De exemplu, o cutie de plastic transparenta sau un borcan de sticla il va incuraja pe copil sa continue sa economiseasca bani.

•    Banii pe care ii strange copilul tau vor fi cheltuiti in functie de preferintele sale. Daca isi doreste foarte mult un anumit lucru, lasa-l sa il cumpere dupa ce a strans suma respectiva.

Sarcinile casnice si recompensele
A recompensa sarcinile casnice prin bani poate reprezenta o modalitate de a-l invata pe copil managementul banilor. Este bine sa ai grija la cateva detalii.
Avantajul recompenselor financiare: copilul indeplineste sarcinile pe care i le dai si castiga bani, avand astfel ocazia sa invete managementul banilor.
Dezavantajul: sarcinile in casa sunt o responsabilitate familiala pe care copilul este bine sa si-o asume fara a fi nevoie de o motivatie financiara. Este recomandabil sa inteleaga faptul ca fiecare membru al familiei are anumite obligatii in casa pe care le indeplineste pentru ca isi asuma aceasta responsabilitate.
In caz contrar, ar putea sa refuze realizarea unei sarcini daca suma de bani i se pare prea mica.
Solutia de compromis: Nu asocia sarcinile obisnuite pe care le are de indeplinit cu banii pe care ii oferi copilului. Utilizeaza mai mult recompense sociale de genul: zambetul, o imbratisare sau lauda de fata cu alte persoane. Poti sa ii oferi bani in plus numai daca vrea sa realizeze sarcini suplimentare, care nu intra in atributiile lui.


Reusita in incercarea de a-l invata pe copil sa economiseasca bani depinde si de temperamentul copilului si de motivatia sa: exista copii care incep din proprie initiativa sa stranga bani pentru ce isi doresc, dar si copii carora nici nu le trece prin gand sa faca acest lucru si care prefera sa cheltuiasca impulsiv banii. Daca vei tine cont de personalitatea copilului si daca te vei inarma cu rabdare, vei reusi sa il inveti pe copil si aceasta abilitate importanta. Copilul tau a economisit bani pana acum?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • clarissa33_sp
    clarissa33_sp    31.07.2013 - 09:13
    Este important ca cei mici sa invete ca pot reusi sa obtina ce isi doresc si prin propriile forte, nu doar cerand adultilor din jur (desi, intr-adevar si banii pe care ii strang vin tot de la adulti), ci depunand si ei un efort. ii invata sa aiba mai multa incredere in sine si sa fie optimisti cu privire la dorintele lor.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe