Cum il inveti pe copil sa aleaga?
Incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari despre copilul tau.
- Stie sa refuze atunci cand nu vrea ceva?
- Atunci cand ii arati doua tipuri de vestimentatii cu care sa se imbrace dimineata, stie sa si-o aleaga pe cea pe care si-o doreste sau tu esti cel care alege in locul lui?
- Atunci cand vrea sa se joace, alege singur jocurile pe care le prefera?
- Daca se afla intr-un grup de copii, renunta sa se joace cu ei daca nu ii place jocul sau se supune majoritatii?
*Fotografia apartine utilizatorului alinanp
Cinci metode prin care il ajuti pe copil sa faca alegeri
1. Primul pas in realizarea unei alegeri este autocunoasterea. Copilul tau ce culoare preferata are? Ce jocuri ii place sa joace? Pentru a-l ajuta sa aleaga, este important sa il expui unor situatii cat mai variate, pentru a descoperi impreuna ce anume ii place si ce nu. Nu stii ce culoare ii place? Arata-i mai multe cani de baut apa, de culori diferite. Pune-le pe masa, aproape de sticla de apa, iar cand celui mic i se face sete, lasa-l pe el sa-si ia singur cana. Generalizeaza apoi si cu alte obiecte pentru a verifica preferinta copilului tau. Printr-un astfel de experiment simplu, vei putea afla care e culoarea preferata a copilului tau.
2. Invata-l sa isi exprime dorintele. De exemplu, daca iti spune ca „vrea ceva dulce”, ajuta-l sa isi dea seama daca prefera o ciocolata sau o napolitana, daca vrea o bomboana sau un biscuit etc. Il vei ajuta astfel sa isi exprime preferintele si sa fie cat mai specific in ceea ce isi doreste.
3. Ofera-i posibilitatea sa aleaga. Lasa-l pe el sa decida ce joc vrea sa jucati, ce vrea sa desenati sau ce poveste prefera sa asculte seara inainte de culcare. Sunt lucruri care pot parea fara importanta adultilor, insa pentru cei mici sunt ocazii de a exersa abilitatea de a alege si de a decide.
4. Confrunta-l cu situatii in care exista mai multe posibilitati de a raspunde sau de a reactiona. Exista numeroase astfel de situatii care intra in categoria sarcinilor casnice, a jocurilor, a interactiunilor cu ceilalti copii etc. Jocul simbolic ar putea fi o idee prin care sa ilustrezi capacitatea lui de a alege. Jocul simbolic reprezinta acea situatie in care copiii aleg sa foloseasca diverse obiecte sau jucarii in locul altor obiecte, oferindu-le astfel o functie pe care aceste obiecte nu o au in realitate, dar care ii ajuta sa isi desfasoare jocul. Prin acest joc ii poti evidentia copilului tau posibilitatea de a face alegeri: cum anume foloseste jucariile, ce functii atribuie obiectelor etc. De exemplu, poti folosi o minge pentru a simboliza un mar intr-un joc, o planeta in altul sau un glob magic in alta situatie, in functie de subiectul jocului ales.
5. Cere-i parerea in privinta deciziilor pe care le iei cu privire la el. In situatiile in care acest lucru este posibil, explica-i situatia, arata-i care sunt optiunile si intreaba-l ce ar prefera. De exemplu, trebuie sa pleci de acasa pentru cateva ore si esti nevoita sa il lasi pe copil cu o alta persoana care sa aiba grija de el. Ai doua optiuni: o vecina sau o matusa. Inainte de a decide, il poti intreba pe copil cu cine prefera sa petreaca dupa-amiaza in lipsa ta.
Tu ce ii permiti prescolarului sa aleaga?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Control psihologic versus control comportamental in relatia parinte-copil
Controlul psihologic are mai multa legatura cu consecintele negative ale dezvoltarii copilului pentru ca se refera la incercarea de a controla emotiile si gandurile acestuia.
-
Cum incurajam unicitatea copilului
Stim, teoretic, ca fiecare copil este unic si ca este important sa le respectam unicitatea si sa le incurajam dezvoltarea personalitatii. Cum putem face acest lucru cu adevarat?
Comentează:6 comentarii
Pentru ca decizia ta ca parinte sa fie acceptata de copil, in primul rand trebuie sa-i fie explicata, pe intelesul lui, cu consecintele care decurg din aceasta decizie. Daca doreste alta varianta, puteti discuta impreuna avantajele si dezavantajele fiecarei decizii, astfel ca el sa aiba o imagine completa asupra optiunilor. Ii poti propune varianta ta si ii poti acorda o recompensa pentru ca el o accepta - nu o recompensa materiala, ci una verbala, de exemplu (incurajare, lauda).
Atentie ! Ii dai posibilitatea sa aleaga dintre doua-trei variante !
...si cand nu ai alta varianta , il lasi sa aleaga varianta ta !