characters characters

Cum explicam religia copilului de 3 ani?

Propus de: Echipa Intuitext   |   27 august 2009    |   3848 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

 “Mami, cine e Doamne-Doamne si unde locuieste?”

Intr-o zi si copilul tau se poate intoarce acasa cu aceasta intrebare: “Cine e Doamne-Doamne?”. Cum sa ii raspunzi la aceasta intrebare si la altele viitoare legate de acest subiect?


Inainte de a-i explica lucruri ce tin de viata spirituala trebuie sa ai in vedere cateva aspecte:
1.varsta copilului si capacitatea lui de intelegere;
2.faptul ca trebuie sa-i explici cat se poate de simplu si sa folosesti exemple cat mai apropiate de experienta pe care el a avut-o pana la aceasta varsta;
3.religia, existenta unui Dumnezeu sunt lucruri pe care nu le poate “palpa”, atinge asa cum face cu obiectele din jur pentru a afla mai multe despre ele, de aceea e important sa folosesti alte metode;

Cum ii explici notiunile de religie copilului tau?
Exista numeroase carticele cu povesti biblice si ilustrate care ii pot ajuta sa inteleaga mai bine sentimentul de credinta.

Poti sa-l inveti de mic sa-si faca cruce explicandu-i ce inseamna acest semn si de ce il fac oamenii, apoi poti chiar sa-l inveti cate o rugaciune scurta, special creata pentru copii.
Iata cateva exemple de rugaciuni pe care le poate invata piticul tau:

DOAMNE,                                  
Doamne Dumnezeul meu               
Eu fricos am fost mereu                
Vino Tu cu crucea Ta                   
Si asculta ruga mea                      
In lumina sa ma scalzi                    
Intunericul sa-l arzi                        
De manuta sa ma tii                      
Curajul sa mi-l invii                         
Eu de acum iti multumesc                             
Doamne tare te iubesc.
Amin.

INGERASUL.
Inger, ingerasul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Totdeauna fii cu mine
Si ma-nvata sa fac bine.
Eu sunt mic, tu fa-ma mare,
Eu sunt slab, tu fa-ma tare,
In tot locul ma-nsoteste
Si de rele ma pazeste.
Amin.


 

Nu uita ca, atunci cand il inveti o poezie sau o rugaciune e nevoie sa-i explici pentru inceput fiecare cuvant si fiecare vers pentru a putea intelege sensul cuvintelor si nevoia de a le spune. “Atunci cand rostesti o rugaciune Dumnezeu te aude si te asculta”. De asemenea, asigura-l pe copil ca poate sa-i ceara ce doreste lui Dumnezeu, dar inainte da-i tu un exemplu. Subliniaza ideea ca trebuie sa-i cerem lucruri spirituale si nu materiale, ca este important sa cerem sanatate pentru cei din jur si viata indelungata, forta sa crestem mari si puternici, sa ne fereasca de toate relele pe noi, dar si pe cei dragi noua.
Inainte de culcare...O alta modalitate prin care-l poti invata pe copilul tau despre religie este crearea unui ritual special inainte de a-l pune la somn pe micut. Aseaza-te alaturi de el, la capatul patului si rostiti impreuna rugaciunea. Acest lucru va va apropia si mai mult, dar va fi si o experienta pe care o poate imparti cu tine, un moment de care-si va aduce aminte toata viata.

 

Duminica poate fi o zi speciala pentru intreaga familie. Nu este doar ziua in care niciunul dintre parinti nu lucreaza si pot petrece mai mult timp cu copilul, ci este si momentul in care se merge la biserica. Acest lucru poate fi o experienta mistica pentru copil. Fata micutilor exprima mirare si curiozitate, fascinatie pentru picturile de pe peretii bisericilor, pentru icoane si pentru mediul total diferit fata de ceea ce au vazut pana atunci. O multime de oameni care se comporta la fel, care se inchina toti deodata si care asculta vocea preotului. Cantecele corului, mirosul de tamaie, toate acestea il vor fermeca pe copilul tau.


Prin aceasta experienta va invata si o serie de reguli pe care este bine sa i le explici inca de acasa pentru a nu avea surprize neplacute in biserica:
1.    la intrarea in biserica ne facem cruce;
2.    in biserica nu e frumos sa vorbesti sau sa incepi sa plangi;
3.    trebuie sa asculti ce spune preotul;
4.    si e nevoie sa fii rabdator pana cand se termina toata slujba si lumea iese din biserica.

Nu uita: inainte de toate, arata-i rolul religiei in viata copilului si invata-l sa pretuiasca oamenii si lucrurile din jur prin intermediul ei.


 

Discutiile spirituale sunt foarte importante pentru copilul prescolar. Ele il ajuta sa cunoasca si partea nevazuta a lucrurilor si ii ofera raspunsuri la intrebari de genul: ”Cine a creat lumea?”, “De ce sunt oamenii rai?”, “Cine ne pedepseste?”, “De ce trebuie sa facem numai lucruri bune?”, “De ce trebuie sa-i ascultam pe mami si pe tati?” etc. Perioada prescolaritatii este etapa in care intrebarea “De ce?” pare a fi preferata copiilor. La orice afirmatie, orice explicatie pe care tu, ca parinte o dai, el te va intreba “De ce” si atunci e bine sa ai deja o lista cu raspunsuri pregatite pentru ei. Curiozitatea, dorinta de a sti cat mai multe despre ceea ce vad si ceea ce inca nu au cunoscut in mod real domina aceasta varsta. Chiar si copiii foarte mici pot fi invatati ca exista Dumnezeu si ca el a creat toate lucrurile frumoase din lume si chiar pe ei. Iubirea de oameni este sentimentul care sta la baza tuturor lucrurilor. In acest fel ei vor primi siguranta ca cineva acolo sus ii iubeste si are grija de ei, ii protejeaza de toate relele din lume.
 
Educatia religioasa poate fi si o cale de a elimina anxietatea de separare (frica insotita de plansete a copilului atunci cand parasesti camera in care el se afla si-l lasi intr-un mediu nou- spre exemplu, aceste manifestari apar pentru prima data cand este dus la gradinita) care apare inevitabil la aceasta varsta la cei mai multi copii este bine sa-i oferi incredere si sa-l asiguri ca exista cineva care are grija de el. “Ingerasul tau este intotdeauna cu tine, oriunde mergi sau orice faci”  sunt cuvintele pe care le poti folosi pentru a-i da incredere si a-l incuraja sa exploreze locuri noi.
Totusi, cand e momentul sa-i spui copilului tau despre Dumnezeu si sa-l inveti cate ceva despre religie? Ce faci daca copilul tau te intreaba de ce oamenii merg la biserici diferite? La aceste intrebari poti afla raspunsuri si daca intri aici. 

 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    27.07.2011 - 10:07
    Buna ziua,
    Va multumim pentru comentariu. Intr-adevar, articolul se adreseaza parintilor adepti ai religiei crestin-ortodoxe. Vom reveni in curand asupra acestei teme, cu un articol adresat parintilor adepti ai ateismului, pentru a oferi o perspectiva cat mai completa asupra acestei teme.
  • Utilizator Anonim
    Florin    27.07.2011 - 09:15
    Perfect de acord.
    Un copil pur incepe sa spuna:
    "Eu fricos am fost mereu "
    Ce aberatie e asta?
    Ce fac absolventii de psihologie?
    De ce nu explica clar ce inseamna ptr un copli mic asemenea fraze?
    "Eu fricos am fost mereu "
    "Curajul sa mi-l invii "

    Cu asemenea cuvinte repetate zilnic se distrugea increderea de sine....
  • Utilizator Anonim
    rl    31.03.2011 - 09:05
    articol impartial. ce se intampla in cazul in care parintii sunt adeptii ateismului si evolutiei speciilor? valorile morale si etice nu ar trebui transmise numai prin religie. religia, pentru cine are nevoie de ea, trebuie sa fie optionala si in urma unor cunostinte bine intemeiate despre istoria sa(raportat si la celelate religii universale), altfel nu este decat manipulare."Cine a creat lumea?”, “De ce sunt oamenii rai?”, “Cine ne pedepseste?”, “De ce trebuie sa facem numai lucruri bune?”, “De ce trebuie sa-i ascultam pe mami si pe tati?” sunt intrebari la care NU trebuie sa se raspunda cu dumnezeu. acesta trebuie sa reprezinte o alternativa si nu un raspuns categoric.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe