Cum te asiguri ca timpul petrecut in fata ecranului este benefic pentru copil
Tehnologia face deja parte din viata noastra, indeplinind diverse roluri importante: divertisment, educatie sau comunicare. Timpul excesiv petrecut insa in mediul online poate avea efecte negative, atat asupra copiilor, cat si asupra adultilor. Cum poti diminua efectele negative ale timpului petrecut in fata ecranului, astfel incat copilul tau sa se bucure doar de beneficiile acestuia? Iata cateva idei care te pot ajuta.
Citeste si:
Cum evitam excesul de tehnologie in perioada izolarii
Experienta de flux sau de flow - ce inseamna si cum o incurajam la copii
Incurajeaza-l pe copil sa ia pauze de la calculator/telefon/tableta
Chiar si cand e vorba de invatarea online, pauzele sunt benefice pentru copii - ii ajuta sa se poata concentra mai bine cand reiau invatarea si previn oboseala. Poti sa ii propui copilului sa ia pauze de cate 10 minute dupa o ora petrecuta online, dar si pauze mai lungi in timpul zilei - de exemplu, cateva ore in care nu isi verifica telefonul.
O alta modalitate de a te asigura ca fiul sa fiica ta va lua pauza de la calculator sau telefon este sa ii dai sarcini casnice zilnice pe care sa le realizeze. De exemplu, te poate ajuta la gatit, la cumparaturi sau la curatenie.
Asigura-te ca in programul zilnic al copilului este loc pentru miscare si timp petrecut in aer liber
O plimbare in fiecare seara sau dupa-amiaza poate avea efecte extrem de pozitive asupra atentiei si memoriei copiilor, dar si asupra starii lor emotionale.
Pune accentul pe bucurie si simtul umorului
Uneori, este nevoie de un efort constient pentru a aduce mai multa bucurie in casa ta. Propune-ti ca momentele petrecute in familie sa fie pline de veselie si relaxare si da tu insuti tonul pentru aceasta atmosfera. Copiii si adolescentii au nevoie de relatii apropiate si deschise cu parintii lor pentru a-si pastra echilibrul emotional si pentru a evita pericolele pe care le aduce cu sine timpul excesiv petrecut in mediul online.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Postarile vulnerabile ale adolescentilor in social media
Pentru o parte din adolescenti, retelele sociale indeplinesc rolul de jurnal personal, devenind locul in care acestia isi exprima emotiile si experientele personale, asumandu-si un nivel ridicat de vulnerabilitate si expunere.
-
Trei feluri in care putem incuraja o relatie sanatoasa a copiilor cu social media
Retelele de socializare online sau social media fac parte din viata de zi cu zi a adultilor, dar si a copiilor si adolescentilor. Cum le pot influenta acestea dezvoltarea emotionala si cum ii putem ajuta sa nu fie afectati de timpul petrecut online?
-
Cum poate fi afectata sanatatea emotionala a adolescentilor de retelele de socializare online
Daca esti parinte de adolescent sau preadolescent, stii deja o multime de lucruri despre retelele de socializare online, dar si despre nevoia copiilor care petrec timp pe acestea de a primi apreciere si admiratie din partea celorlalti utilizatori.
Adauga tu primul comentariu: