Copilul pretentios la mancare. 7 lucruri pe care este bine sa le stii
„Nu vrea sa manance!” sunt patru cuvinte care exprima una dintre cele mai importante si frecvente temeri ale parintilor, mai ales cand au copii mici. De alimentatia corespunzatoare a copilului depinde sanatatea si cresterea lui normala, iar cand copilul refuza sa manance, primul gand al parintelui (si urmatoarele o suta de ganduri, probabil:) ) se va orienta catre o singura idee: „Trebuie sa il fac sa manance mai mult!”. Inainte de a trece la actiune, este bine sa afli cateva lucruri despre pofta de mancare a copiilor si despre motivele pentru care unii dintre ei sunt pretentiosi la mancare:).
Iata ce trebuie sa stii despre copilul pretentios la mancare:
Nevoia de a manca scade o data cu cresterea in varsta. Daca in perioada de bebelus, copilul manca mai tot timpul, pe masura ce trece in urmatoarele stadii de dezvoltare, mesele vor fi mai consistente si mai rare. Daca cel mic se dezvolta fizic normal, este in regula daca are zile in care nu vrea sa manance la fel de mult pe cat te-ai astepta.
Mancarurile noi ii sperie pe copii. Specialistii sustin ca se poate vorbi chiar de o asa numita fobie fata de alimentele noi. „Aceasta fobie a aparut si a evoluat tocmai pentru a-i proteja pe copii din momentul in care devin mobili si capabili sa ingereze mancaruri (...).”, sustin specialistii. Aceasta teama ii protejeaza pe copii de substantele toxice pe care le pot consuma din curiozitate. Reticenta fata de mancarurile noi poate corespunde temperamentului copilului: copiii prudenti in general vor manifesta mai putina curiozitate fata de alimentele noi si le vor privi cu precautie.
Copiii au nevoie de control. Mofturile la mancare apar pentru prima data in perioada prescolaritatii, moment in care copiii incep sa devina independenti. Cei mici inteleg ca se diferentiaza de parinti si vor testa limitele in timpul meselor tocmai pentru a-si stabili nivelul de autonomie, ceea ce e normal la aceasta varsta.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/docmonstereyes/8436689522
Articolul continua pe pagina urmatoare: Despre arome, pofta de mancare si responsabilitate
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul nu sta la masa
In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance.
-
Mic dejun à la Chef Mirela Ivascu: Omleta coapta cu legume si branza perlata
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun sau de ce nu, cina, pentru parinti ocupati dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
Adauga tu primul comentariu: