Cand copilul refuza sa manance
”- Nu vreau!”
„- Incearca. Gusta doar putin.”
„- Nu-mi place.”
„- Nici nu ai gustat, cum poti sa spui ca nu-ti place?!”
„- Nu vreauuu!!!”
Refuzul de a manca apare in jurul varstei de doi ani si se poate prelungi sau poate reaparea la aproximativ 4 ani. In jur de 75% dintre copii trec printr-o astfel de perioada. Refuzul de a manca se poate datora tendintei copilului de a se opune cerintelor celor din jur. Este o reactie care il ajuta sa isi construiasa o identitate si sa isi afirme propriile nevoi si dorinte, in contrast cu cele ale celor din jur.
Care sunt posibilele cauze ale refuzului de a manca?
1. Nevoia de control. Copilul observa din diverse situatii ca atunci cand se opune cerintelor tale, obtine din partea ta o reactie: ingijorare, insistente afectuoase sau exasperare. Toate acestea ii dau copilului control si putere in relatia cu tine, lucru care il poate face pe un pusti de 3 ani foarte fericit.
Recomandare: Evita sa il rogi insistent sau sa il ameninti pentru a-l convinge sa manance. Cand parintele insista foarte mult ca cel mic sa realizeze un anumit comportament, copilul intelege ca are putere asupra parintelui. De aceea, mai mult ca sigur nu va ceda, pentru a primi atentie. Asadar, atunci cand copilul refuza sa manance, ia farfuria din fata lui si spune-i ca va manca la masa urmatoare. Daca i se face foame inainte de ora cinei, de exemplu, da-i voie sa ia o gustare, dar nu ii servi masa de seara mai devreme doar pentru ca i s-a facut foame. Altfel, va refuza si data viitoare sa manance pentru ca va sti ca poate lua masa oricand doreste.
2. Nevoia de a-ti atrage atentia. Daca ai observat ca cel mic iti solicita atentia si cu alte ocazii (vine si iti propune sa va jucati, te urmeaza prin casa cand tu ai treaba pentru ca vrea sa vorbiti, de exemplu), este posibil ca cel mic sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp cu tine, iar refuzul de a manca sa fie doar o forma de a atrage atentia.
Recomandare: Petrece mai mult timp impreuna cu copilul tau si implica-l in sarcinile casnice pe care le faci. Tocmai pentru ca timpul petrecut acasa este mai redus, asigura-te ca profiti de aceste clipe si pentru a interactiona cu copilul tau. Puteti realiza impreuna sarcini casnice, in timpul carora sa vorbiti, sa il intrebi despre ce i s-a intamplat la gradinita sau ce jocuri a mai jucat.
3. Refuzul elementului de noutate. Desi majoritatea copiilor sunt curiosi, la varste mici, preferintele lor sunt destul de stabile si de puternice (prefera aceeasi poveste, aceeasi bluza sau fustita, aceleasi jocuri). Unele elemente noi sunt respinse de copii pentru ca pur si simplu nu le sunt cunoscute.
Recomandare: Atunci cand ii oferi alimente noi, incearca sa le asezi pe masa, sa ii spui ca este ceva nou, insa foarte bun, sa oferi informatii pe intelesul copilului despre cat de multe beneficii au pentru el, dupa care efectiv sa mananci tu primul si abia apoi sa ii sugerezi si celui mic sa incerce. Daca refuza de prima data, nu-l forta fiindca s-ar putea sa inceapa sa planga si ulterior va asocia experienta in care l-ai obligat sa incerce cu alimentul in sine si, astfel, nu il va incerca decat mult mai tarziu.
4. Mancarea nu este pe gustul copilului. Unii copii refuza sa manance un aliment sau altul fiindca nu le place gustul.
Recomandare: Incearca sa ii oferi copilului respectivul aliment in mai multe ipostaze (copt, fiert, in combinatie cu alte alimente sau condimente etc.). Este posibil ca cel mic sa refuze un anumit aliment doar din cauza texturii sau a felului in care arata. Afla ce anume nu ii place copilului si incearca si alte modalitati de a-l prepara. Daca refuzul apare de fiecare data, nu ai alta solutie decat sa respecti preferintele copilului tau. Nici tie nu iti plac toate alimentele sau felurile de mancare, nu?<>
Cum poti reduce frecventa refuzului de a manca
1. Implica-l in pregatirea mesei. Il poti ruga sa spele salata, sa aseze servetelele pe masa, sa amestece sosul etc. Astfel, copilul nu va resimti consumul mancarii ca o activitate impusa, ci ca un rezultat al implicarii sale. Intreaba-l cum crezi ca va fi mancarea cand veti termina de gatit, cum crede ca arata si multumeste-i ca te-a ajutat.
2. Alege vesela pe placul copilului. Poti alege farfurii sau tacamuri colorate ori cu personajele preferate ale copilului tau. Astfel, va fi mai interesat sa stea la masa si sa manance din farfuria sa favorita.
3. Lasa-l pe el sa aleaga dimensiunea portiilor. Multi parinti aleg sa il oblige pe copil sa manance o anumita cantitate de mancare, pentru a se asigura ca cel mic primeste intregul necesar de vitamine, proteine etc. Daca ii permiti copilului sa isi puna in farfurie cat doreste, ii dai senzatia ca are mai mult control si putere.
4. Aranjeaza mancarea intr-un mod cat mai inedit. O portie de legume aranjate sub forma unei flori sau a unei fete zambitoare ii poate stimula imaginatia copilului si il poate convinge sa consume mancarea mai repede decat daca o asezi pur si simplu in farfurie.
5. Redu numarul gustarilor, dulciurilor si sucurilor dintre mese. O gustare ar trebui luata cu o ora jumatate inainte de masa principala a zilei. De asemenea, inaintea mesei, este bine sa eviti sa ii dai copilului lapte sau suc, deoarece acestea ii modifica pofta de mancare.
6. Nu il obliga pe copil sa manance si nu il pedepsi in timpul mesei. Multi parinti considera ca daca cel mic nu a mancat tot din farfurie, nu trebuie sa primeasca desert sau il ameninta cu faptul ca nu va mai primi nimic de mancare pana la masa urmatoare.
7. Transforma masa in familie intr-un moment vesel. Evita discutiile in contradictoriu sau pe teme serioase la masa si concentreaza-te pe aspectele pozitive ale zilei atunci cand sunteti la masa. De asemenea, este bine sa nu luati masa in fata televizorului sau calculatorului si sa respectati cu totii regula ca nimeni sa nu se ridice de la masa inainte ca toti ceilalti sa termine de mancat./p>
Tu cum reactionezi daca copilul tau refuza sa manance?
*Credit foto: stockimages at FreeDigitalPhotos.net
Citeste si:
Micul bucatar. Astazi gatesti impreuna cu copilul tau
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul nu sta la masa
In primii 3 ani de viata, este naturala tendinta celor mici de a se agita in jurul mesei in loc sa stea asezati linistiti sa manance.
-
Mic dejun à la Chef Mirela Ivascu: Omleta coapta cu legume si branza perlata
Chef Mirela Ivascu, a creat in exclusivitate pentru SuntParinte.ro retete de mic dejun sau de ce nu, cina, pentru parinti ocupati dar implicati si copii cu pofta de nou mereu.
-
9 beneficii ale cinei in familie
Copiii care iau frecvent cina in familie au un echilibru emotional mai bun si un risc mai scazut de comportamente de risc precum consumul de alcool sau droguri.
Comentează:10 comentarii