characters characters

Cand copilul refuza sa manance

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 decembrie 2012    |   13590 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

de ce nu mananca copilul”- Nu vreau!”
„- Incearca. Gusta doar putin.”
„- Nu-mi place.”
„- Nici nu ai gustat, cum poti sa spui ca nu-ti place?!”
„- Nu vreauuu!!!”

Refuzul de a manca apare in jurul varstei de doi ani si se poate prelungi sau poate reaparea la aproximativ 4 ani. In jur de 75% dintre copii trec printr-o astfel de perioada. Refuzul de a manca se poate datora tendintei copilului de a se opune cerintelor celor din jur. Este o reactie care il ajuta sa isi construiasa o identitate si sa isi afirme propriile nevoi si dorinte, in contrast cu cele ale celor din jur.

 


Care sunt posibilele cauze ale refuzului de a manca?

1. Nevoia de control. Copilul observa din diverse situatii ca atunci cand se opune cerintelor tale, obtine din partea ta o reactie: ingijorare, insistente afectuoase sau exasperare. Toate acestea ii dau copilului control si putere in relatia cu tine, lucru care il poate face pe un pusti de 3 ani foarte fericit.
Recomandare: Evita sa il rogi insistent sau sa il ameninti pentru a-l convinge sa manance. Cand parintele insista foarte mult ca cel mic sa realizeze un anumit comportament, copilul intelege ca are putere asupra parintelui. De aceea, mai mult ca sigur nu va ceda, pentru a primi atentie. Asadar, atunci cand copilul refuza sa manance, ia farfuria din fata lui si spune-i ca va manca la masa urmatoare. Daca i se face foame inainte de ora cinei, de exemplu, da-i voie sa ia o gustare, dar nu ii servi masa de seara mai devreme doar pentru ca i s-a facut foame. Altfel, va refuza si data viitoare sa manance pentru ca va sti ca poate lua masa oricand doreste.

2. Nevoia de a-ti atrage atentia. Daca ai observat ca cel mic iti solicita atentia si cu alte ocazii (vine si iti propune sa va jucati, te urmeaza prin casa cand tu ai treaba pentru ca vrea sa vorbiti, de exemplu), este posibil ca cel mic sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp cu tine, iar refuzul de a manca sa fie doar o forma de a atrage atentia.
Recomandare: Petrece mai mult timp impreuna cu copilul tau si implica-l in sarcinile casnice pe care le faci. Tocmai pentru ca timpul petrecut acasa este mai redus, asigura-te ca profiti de aceste clipe si pentru a interactiona cu copilul tau. Puteti realiza impreuna sarcini casnice, in timpul carora sa vorbiti, sa il intrebi despre ce i s-a intamplat la gradinita sau ce jocuri a mai jucat.

3. Refuzul elementului de noutate. Desi majoritatea copiilor sunt curiosi, la varste mici, preferintele lor sunt destul de stabile si de puternice (prefera aceeasi poveste, aceeasi bluza sau fustita, aceleasi jocuri). Unele elemente noi sunt respinse de copii pentru ca pur si simplu nu le sunt cunoscute.
Recomandare: Atunci cand ii oferi alimente noi, incearca sa le asezi pe masa, sa ii  spui ca este ceva nou, insa foarte bun, sa oferi informatii pe intelesul copilului despre cat de multe beneficii au pentru el, dupa care efectiv sa mananci tu primul si abia apoi sa ii sugerezi si celui mic sa incerce. Daca refuza de prima data, nu-l forta fiindca s-ar putea sa inceapa sa planga si ulterior va asocia experienta in care l-ai obligat sa incerce cu alimentul in sine si, astfel, nu il va incerca decat mult mai tarziu.

4. Mancarea nu este pe gustul copilului. Unii copii refuza sa manance un aliment sau altul fiindca nu le place gustul.
Recomandare: Incearca sa ii oferi copilului respectivul aliment in mai multe ipostaze (copt, fiert, in combinatie cu alte alimente sau condimente etc.). Este posibil ca cel mic sa refuze un anumit aliment doar din cauza texturii sau a felului in care arata. Afla ce anume nu ii place copilului si incearca si alte modalitati de a-l prepara. Daca refuzul apare de fiecare data, nu ai alta solutie decat sa respecti preferintele copilului tau. Nici tie nu iti plac toate alimentele sau felurile de mancare, nu?<>


Cum poti reduce frecventa refuzului de a manca

1. Implica-l in pregatirea mesei.  Il poti ruga sa spele salata, sa aseze servetelele pe masa, sa amestece sosul etc. Astfel, copilul nu va resimti consumul mancarii ca o activitate impusa, ci ca un rezultat al implicarii sale. Intreaba-l cum crezi ca va fi mancarea cand veti termina de gatit, cum crede ca arata si multumeste-i ca te-a ajutat.

2. Alege vesela pe placul copilului. Poti alege farfurii sau tacamuri colorate ori cu personajele preferate ale copilului tau. Astfel, va fi mai interesat sa stea la masa si sa manance din farfuria sa favorita.

3. Lasa-l pe el sa aleaga dimensiunea portiilor. Multi parinti aleg sa il oblige pe copil sa manance o anumita cantitate de mancare, pentru a se asigura ca cel mic primeste intregul necesar de vitamine, proteine etc. Daca ii permiti copilului sa isi puna in farfurie cat doreste, ii dai senzatia ca are mai mult control si putere.

4. Aranjeaza mancarea intr-un mod cat mai inedit. O portie de legume aranjate sub forma unei flori sau a unei fete zambitoare ii poate stimula imaginatia copilului si il poate convinge sa consume mancarea mai repede decat daca o asezi pur si simplu in farfurie.

5. Redu numarul gustarilor, dulciurilor si sucurilor dintre mese. O gustare ar trebui luata cu o ora jumatate inainte de masa principala a zilei. De asemenea, inaintea mesei, este bine sa eviti sa ii dai copilului lapte sau suc, deoarece acestea ii modifica pofta de mancare.


6. Nu il obliga pe copil sa manance si nu il pedepsi in timpul mesei.
Multi parinti considera ca daca cel mic nu a mancat tot din farfurie, nu trebuie sa primeasca desert sau il ameninta cu faptul ca nu va mai primi nimic de mancare pana la masa urmatoare.

7. Transforma masa in familie intr-un moment vesel. Evita discutiile in contradictoriu sau pe teme serioase la masa si concentreaza-te pe aspectele pozitive ale zilei atunci cand sunteti la masa. De asemenea, este bine sa nu luati masa in fata televizorului sau calculatorului si sa respectati cu totii regula ca nimeni sa nu se ridice de la masa inainte ca toti ceilalti sa termine de mancat./p>

Tu cum reactionezi daca copilul tau refuza sa manance?

*Credit foto: stockimages at FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:
Micul bucatar. Astazi gatesti impreuna cu copilul tau

Cum il convingi pe copil sa manance legume

Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Daniela    08.12.2015 - 20:30
    Am un băiat de 3 anișori, și aceiași problema cu el, nu accepta nici măcar se deschidă gura la mâncare. Nu știu ce sai mai fac și cum ar putea sa înceapă sa mănânce mâncare ,am încercat toate opțiunile dar nu am reușit va rog mult dacă puteți sa ma ajutați va mulțumesc
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    17.10.2012 - 15:19
    Aaa, si daca am creat curiozitate, fetita mea a refuzat sa manance si de atunci a fost foarte selectiva, la un an jumate dupa ce am lasat-o 3 saptamani la o matusa de a mea. Repet, dupa, cat a stat acolo nu a avut nici o problema, problema a avut-o cu noi, parintii dupa ce am luat-o, in prima zi nemancand nimic, a doua zi acceptand mancarea doar data de bunici, nu de noi si tot asa ... Acum are 8 ani si mananca bine, dar tot are feluri de mancare pe care nu le prefera, de exemplu branza. Insa am inteles mesajul si nu am insistat sa manance, mai ales ca eu am fost un bebelus fortat sa manance (doar in primele luni!!!) care vomita dupa, lucru care s-a mentinut de fiecare data cand mancam mult chiar daca imi placea mancarea (de regula la nunti si revelioane :)), pana la 26 de ani cand am descoperit in terapie de ce.
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    17.10.2012 - 15:08
    @bianca Banuiesc ca un psihalanist ar prespune ca nu mancarea e ceea ce respinge de fapt copilul, ci altceva. Si inclin sa cred acelasi lucru :), chiar daca formarea mea nu este in psihanaliza. Pentru ca am fost un astfel de copil, pentru ca am descoperit in terapia personala urmari ale reactiilor mele fata de mancare din perioada pre-verbala, pentru ca am un copil (din doi) care a avut astfel de reactii fata de mancare. Fata de ce reactioneaza copilul atunci cand respinge mancarea e dificil de identificat intr-un comentariu pe internet, dar de fiecare data e vorba de aspecte emotionale si cum nu se poate exprima altfel, verbal mai ales o face prin comportamentul la masa. Mai ales atunci cand adultii care il au in grija dau mare importanta mancarii! Ceea ce e mult mai bine decat sa somatizeze aspectele emotionale percepute negative printr-o boala (reala!). Din experienta personala ca profesionist motivele pe care le-am regasit in situatii similare au fost: relatii tensionante in familie (certuri intre parteneri), un mediu prea autoritar si prea putina libertate de gandire si de actiune lasata copilului, de exenmplu atitudini de genul "faci ce spun eu, nu ce crezi tu!", un mediu nesigur (mutari cu casa/gradinita/scoala, plecari, despartiri (prieteni, bunici, animal drag, etc.), parinte care lipseste mult timp sau des, etc.), bunici prea intruzivi care perturba echilibrul familiei si impun principii contrare creand deruta si confuzie, etc. De multe ori prin refuzul sau selectia dura a mancarii copilul incearca sa controleze un aspect al realitatii pe care il poate controla fata de cel psihologic pe care nu il poate controla. Pe de alta parte, stiu situatii in care copilul si-a schimbat atitudinea fata de mancare atunci cand adultii din viata lui au devenit indiferenti emotional fata de acest aspect (adica nu s-au mai consumat psihic si chiar au acceptat libertatea copilului de a hotari ce mananca si ce nu si cat - culmea, sau nu!, dupa un timp copilul a inceput sa manance/sa ceara lucruri noi). Si chiar o situatie in care copilului nu i s-a dat mancare pana nu a cerut el si asta a durat ... 3 zile, iar metoda a fost aplicata de o mamica (multi tati vin cu astfel de idei pe care mamele le resping de mila copilului). Asa ca exista cel putin 3 optiuni de luat in calcul in continuare.
  • Utilizator Anonim
    bianca    16.10.2012 - 17:01
    Buna!Ma aflu si eu in aceeasi situatie ca si Andreea.Am o fetita de 6 ani si de la varsta de 3 ani nu mai mananca decat cei place ei!si astea doar cateva alimente!nici macar nu vrea sa guste si isi face scarba de mancare!La inceput am inscris-o la o gradinita cu program normal,pana la 1,dar dupa 1 an si jumatate am mutat-o la program prelungit in speranta ca va incepe sa manance vazandu-i pe ceilalti copii mancand...dar,nici vorba!totul a fost in zadar.Toti copii mancau si mai cereau si supliment iar fetita mea statea si se uita la ei.Acum e in grupa pregatitoare si nu mai am posibilitatea sa o iau la pranz acasa,unde de bine de rau mai manca ceva si sunt nevoita sa o las la after school!Dar totusi sunt multe ore sa stea nemancata sau sa manance doar o felie de paine goala.Sunt disperata si nu mai stiu cum sa procedez.Va rog sa ma ajutati cu un sfat daca ati trecut sau sunteti in asemenea situatii!!!Va multumesc frumos!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    09.09.2012 - 11:50
    @andreea1974: Poate fi vorba despre nevoia de control pe care copilul o resimte, in familie si nevoia de a se diferentia cumva de adulti. Ma gandesc ca atunci cand va fi in colectivitate, si va manca alaturi de alti copii, acest comportament alimentar se va schimba, deoarece si ceilalti copii vor manca mancare. Merge la gradinita sau va merge in curand?
  • andreea1974_sp
    andreea1974_sp    07.09.2012 - 13:00
    Aceste produse,mai ales cerealele de la Milupa le-a mancat din totdeauna.A fost racit mai rau si a refuzat sa mai manance mancare.De atunci a inceput acest "calvar".Nu-l pot forta ,deoarece in momentul care ii pun pe buze ii vine sa verse.Nu stiu ce sa fac sa ajunga si el sa manance ca ceilalti copii.Ma ajuta sa prepar mancarea,sta cu noi la masa,dar nu-l atrage nimic.Imi spune ca el este copil,iar cand se va face mare va manca...................
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    07.09.2012 - 10:36
    De cand nu mai mananca mancare ci doar deserturi si cum a ajuns sa manance aceste produse?
    Solutia cea mai simpla ar fi sa nu le mai primeasca dar probabil ca e imposibil de aplicat.
  • Utilizator Anonim
    andreea    07.09.2012 - 08:40
    Buna ziua!Am un baietel de 3 ani si jumatate care refuza sa manance mancare.Nu mananca decat cereale de la Milupa ,barnei,paula si iaurturi .Cand era micut manca ciorbite,piure.De vreun an si ceva refuza sa le mai manance si mananca doar ce-i place.Am mers la doctor cu el si i-am facut toate analizele;sange,examen la urina,examen coproparazitologic si chiar si ecografie abdominala.Nu are absolut nimic!Mi-a zis doctora ca isi propune sa nu manance si asta e!Nu stiu ce sa ma mai fac cu el!Va rog daca cunoasteti astfel de cazuri ajutati-ma!
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    06.02.2012 - 13:17
    Diana, nu e greu de inteles de ce parintii se enerveaza de multe ori in relatia cu cei mici:). Stresul, oboseala, lipsa timpului te pot face sa ridici tonul atunci cand cel mic refuza sa te asculte. Poate daca incerci sa schimbi abordarea in relatie cu copilul tau si sa nu incerci sa ii controlezi in intregime comportamentul, ci pur si simplu sa te bucuri alaturi de el de diverse experiente, o sa te enervezi mai rar. Atunci cand nu doreste sa manance ceva, poti pur si simplu sa ii dai voie sa nu manance si sa vezi apoi ce se intampla. S-ar putea sa ai surprize placute:)
  • Utilizator Anonim
    diana    06.02.2012 - 10:14
    nu totdeauna asa cum trebuie,adica ma mai enervez mai ridic tonul.
    stiu ca nu este bine tocmai din acest motiv scriu aceste randuri
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe