characters characters

Copilul meu este delasator

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 septembrie 2010    |   6167 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Orice parinte isi doreste un copil activ, responsabil si dornic sa il ajute in activitatile din casa. La varsta preadolescentei si adolescentei apar frecvent probleme in aceasta privinta. Copilul poate parea lipsit de energie si interes fata de lucrurile pe care le are de facut si petrece mult timp in stare pasiva. De asemenea, apare refuzul de a indeplini sarcinile casnice sau cele legate de scoala, situatie in care efectele asupra dezvoltarii copilului pot fi destul de serioase.

 

 

 

 

 

 

Copilul delasator are urmatoarele caracteristici:

  • Manifesta un interes extrem de scazut pentru orice sarcina sau idee.
  • Pierde timpul cu detalii care sunt lipsite de importanta si astfel nu mai are suficient timp pentru a face ceva.
  • Daca il intrebi care sunt scopurile lui pe termen scurt, mediu sau lung, indiferent de domeniu, vei observa ca acestea lipsesc cu desavarsire.
  • Are miscari incetinite din cauza lipsei de interes si de motivatie pentru a persevera ori a finaliza o actiune.
  • Pare sa fie dezorganizat in mai multe privinte: isi gaseste foarte rar materialele scolare, hainele ii sunt vraiste in dulap, camera arata dezastruos din punct de vedere al curateniei si ordinii etc.
  • Intotdeauna isi gaseste altceva de facut decat ceea ce i s-a sugerat ca ar fi mai bine sa faca.
  • Se comporta si poate sa spuna frecvent ca “nu-i pasa”.
  • Deseori invoca nenumarate motive pentru a se scuza de faptul ca nu a reusit sa realizeze sarcina ori sa o duca la bun sfarsit.
  • Prezinta si momente in care pur si simplu “uita” ca trebuia sa faca ceva.



Aceste caracteristici provoaca nemultumire celor din jur, cu atat mai mult cu cat ele pot fi imitate cu usurinta. Spre exemplu, daca exista mai multi copii in aceasi familie, acestia se vor revolta cand li se va cere sa faca ceva, pe motiv ca fratele sau sora lor nu respecta regulile. La scoala, comportamentul poate fi contagios pentru elevi, iar parintii si profesorii se vor simti de-a dreptul revoltati si nemultumiti.

Inainte de a-l cataloga pe copil drept “lenes” este bine sa stii ce poate sta la baza acestei atitudini:

Increderea in propria persoana si in propriile forte poate fi extrem de mica, astfel ca a nu face nimic aduce siguranta evitarii unui potential esec. Frica de evaluare negativa din partea colegilor de clasa, a fratilor, prietenilor sau familiei poate sta la baza caracteristicilor copilului delasator. Uneori daca nevoile de baza nu sunt satisfacute, orice copil poate prezenta lipsa de interes spre a face ceva, moliciune in miscari, uitare si dezorganizare. Astfel, oboseala sau chiar foamea pot fi cauze ale pasivitatii copilului.

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa-si schimbe comportamentul?

1. Aminteste-ti faptul ca la baza acestei atitudini sta intotdeauna ceva. Nimeni nu e delasator sau “lenes” pentru ca asa s-a nascut. Exista o cauza si ar fi bine sa o identifici. Vorbeste deschis cu copilul tau si incearca sa-i spui parerea ta despre cum anume se comporta, ce te deranjeaza si ai dori sa se schimbe. Cum anume vei face asta? Gandeste-te si la acest aspect pentru ca atunci cand vei fi fata in fata cu el, sa stii exact ce vrei de la el.

 

2. Formuleaza foarte clar ce inseamna comportamentul delasator si in ce directii ti-ai dori schimbari: “As vrea ca de acum inainte sa ma ajuti la curatenia prin casa (sters praful, aspirat in camera ta, asezarea hainelor in dulap si ingrijirea animalului de casa- daca este cazul), sa duci cosul de gunoi, sa pui hainele in masina de spalat cand s-au strans suficiente si sa faci micile cumparaturi de la magazinul din apropiere atunci cand iti cer”. Acesta este un exexmplu clar despre ce anume iti doresti de la copilul tau, iar acesta isi va cunoaste indatoririle si probabil ca le va indeplini.

 

3. Evita pedeapsa si foloseste din plin recompensa. Acest lucru inseamna sa “fii pe faza” cand copilul tau face efectiv ceva. In momentul respectiv arata-i ca l-ai observat si foloseste recompensa sociala pentru a-l motiva sa repete comportamentul si altadata. Cine nu se simte bine atunci cand e laudat? Cu totii ne simtim mai bine cand cei din jur ne apreciaza, doar ca unii copii mai incapatanati par a nu fi impresionati de efortul parintilor de a-l rasplati. Poti fi sigur ca in sinea lui, copilul va fi mandru de ceea ce a realizat daca iti exprimi aprecierea.

 

4. Implica-l pe copil in activitatile care par sa ii faca placere si incet incet, extinde gama. Chiar daca ii e frica de evaluare si de o potentiala parere proasta din partea celorlalti, incercarile nu ii vor face niciun rau.

 

5. Insarcineaza-l frecvent cu sarcini care pot fi realizate repede si au sansa mare de reusita. Incearca sa-i pasezi mici responsabilitati si cerinte ale caror rezultate se vad repede.

 

6. Asigura-te ca nu sufera de vreo problema de natura organica ce ar putea sta la baza aparentei lipse de energie.

 

7. Discuta cu psihologul scolii pentru a cunoaste o parere autorizata despre ceea ce se intampla cu copilul tau.



Recomandarile tale
Ai avut o asemenea problema cu fiul sau fiica ta? Cunosti un copil care se comporta astfel? Cum crezi ca se poate rezolva o astfel de situatie?  Asteptam raspunsurile tale.

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    14.03.2019 - 12:01
    @Alina: Este normal ca băiatul tău să aibă încă probleme la matematică, experiența cu profesoara din clasa a V-a a fost o traumă emoțională pentru el. Va avea nevoie de multă răbdare și înțelegere din partea voastră, a părinților și, eventual, de pregătire suplimentară la această materie. Acest lucru nu înseamnă neapărat meditații (deși pregătirea cu un profesor binevoitor și relaxat ar ajuta), ci și resurse altenative de educație: jocuri matematice, matematica distractivă, lecții online care explică materia mai clar decât manualul etc. Copilul tău are nevoie să își reducă treptat teama de această materie și va putea face acest lucru dacă își va da seama că o poate înțelege cu adevărat. Îl poți ajuta și să își gestioneze emoțiile și teama atunci când vine vorba de matematică, învățându-l de exemplu exerciții de respirație sau de relaxare.
  • Fără foto
    Alina    09.03.2019 - 10:30
    Copilul meu are un blocaj emotional la mate. In clasa a V-a a avut o profesoara care il scotea la tabla daca nu stia il.faceam prost, tipa la.el. Este un copil emotiv, nascut in alta tara, venit in clasa a I-a in Romania, s-a adaptat greu. Ii spunea prin clasa a VI ca vine la.scoala sa se plimbe nu sa invete. Dintr-un copil.bun a ajuns aproape de corijenta. Cand am aflat situatia lui l-am mutat la.alta scoala. Si-a revenit cu greu si inca nu intelege materia complet. La celelalte se descurca bine. Ce materii ii plac le invata cu drag. Doar matematica o uraste. Ce pot face?
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    13.10.2013 - 21:47
    @Pancu Geanina: Este important sa intelegem daca este un comportament opozitionist, de incapatanare, sau neincrederea in sine este la baza acestui comportament. Daca este vorba de hiperemotivitate si neincredere in sine, atunci are nevoie de multa sustinere, incurajare permanenta si exercitii de exprimare a emotiilor. Copilul tau va invata astfel ca este normal sa se exprime in mod spontan. Incurajeaza-l sa spuna ce simte de fiecare data, sa identifice emotiile la sine si la altii, jucati-va jocuri de mimare a emotiilor. Acest blocaj emotional poate fi rezolvat si cu ajutorul consilierului scolar, la care puteti merge. Asteptam sa ne mai scrii! Ioana Caciula - psiholog
  • Utilizator Anonim
    gabriela    08.10.2013 - 13:34
    Geanina, daca problema copilului tau este ca e prea emotiv, probabil nu "se incapataneaza" sa se comporte astfel, ci inca nu stie cum sau nu gaseste resursele pentru a comunica mai bine. Poate ajutorul unui psiholog ar fi de folos sau participarea la ateliere de dezvoltare personala pentru copii. Cauzele pentru acest comportament pot fi diverse. Poti sa ne spui cand a inceput sa se comporte astfel, daca doar la scoala refuza sa comunice, daca s-a integrat in clasa si ce parere are cadrul didactic despre aceasta problema?
  • Utilizator Anonim
    Pancu Geanina    08.10.2013 - 10:22
    imi place articolul foarte mult. copilul meu este inteligent dar foarte lenes, hiperemotiv. lucrez foarte mult cu el si rezultatul este zero pentru prezent. nu comunica, nu vrea sa spuna ce stie desi intotdeauna a fost recompensat si felicitat si totusi se incapataneaza sa se comporte astfel. astept si alte opinii.
  • irinula
    irinula    05.02.2012 - 08:22
    Foarte buna parere am despre tot ce srieti, totul este foarte util si usor de aplicat, daca vrei si iti pasa de copilul tau! Multumim foarte mult!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe