characters characters

Copilul cu o atitudine negativa

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 aprilie 2011    |   4734 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

atitudinea negativaMihai este elev in clasa a V-a. Parintii au ales sa il duca la psihologul scolar pentru ca nu mai reusesc sa se inteleaga deloc cu el. Lui Mihai nu ii mai place nimic, face deseori mofturi atunci cand i se cere sa indeplineasca o sarcina si de fiecare data totul se incheie cu cearta si scandal. Mihai are momente in care fie devine foarte agresiv daca ceva nu ii place, fie tace, fara a mai schita vreun gest. Nu ii plac regulile, nu ii place sa lucreze cu alti copii, este ironic, ii critica si ii respinge mereu pe cei din jur si este destul de singuratic. Nu reuseste sa isi pastreze o relatie de prietenie pentru mai mult de o saptamana. La scoala are rezultate slabe, desi acest lucru pare sa nu-l afecteze prea mult.

Exemplul dat mai sus e al unui copil care are o atitudine negativa fata de cele mai multe lucruri din viata sa si uneori lasa impresia ca uraste pe toata lumea sau tot ce e in jurul sau. Intampina dificultati si neimpliniri atat pe plan familial, scolar si social. Comportamentul unui copil cu atitudine negativa poate fi dificil de gestionat de catre parinti si cadre didactice. Este important sa nu uiti ca un asemenea copil nu doreste sa iti faca tie greutati, ci exprima prin comportamentul sau anumite probleme emotionale.

Copilul poate ajunge sa dezvolte o atitudine negativa generalizata pentru ca:
-    simte nevoia de afectiune, dar nu stie cum sa o ceara din partea celor apropiati
-    crede ca a se razbuna folosind o atitudine negativa ii va aduce mai multa atentie din partea celorlalti
-    nu a reusit sa isi gaseasca o persoana cu care sa poata comunica deschis
-    are nevoia de a se razbuna pentru situatii in care a fost facut sa sufere de catre cei din jur
-    doreste sa atraga atentia parintilor pentru nevoia sa de afiliere si comunicare, de apartenenta la un grup, dar si la familie

Cum sa ajuti un copil sa-si schimbe atitudinea negativa

1. Nu ii raspunde cu aceeasi atitudine. Oricat de tentant ar fi sa ii raspunzi cu aceeasi moneda, este important sa nu procedezi astfel si nici sa il ignori. Aceste modalitati de reactie il vor incuraja pe copil sa te respinga si sa isi mentina atitudinea.

2. Incearca sa te apropii de copil, acordandu-i atentie si aratandu-i ca iti pasa cu adevarat de ce i se intampla. In ciuda aparentelor, copilul care ii respinge pe cei din jur are nevoie de afectiune si isi doreste sa fie apropiat de ei. Pentru a petrece timpul impreuna, ii poti propune realizarea unor activitati practice.
 
3. Incearca sa afli motivul sau motivele care stau in spatele acestei atitudini. Poate copilul tau a trecut prin experiente dureroase, pe care nu le cunosti si care l-au determinat sa adopte un asemenea comportament. Cel mai probabil, copilul nu iti va spune din prima incercare lucrurile care il framanta. Este nevoie sa abordezi problema cu tact. Spune-i ca ai observat ca trece prin momente mai dificile si ca iti doresti sa afli cum il poti ajuta.

4. Nu il amana atunci cand iti cere atentie. Chiar daca pare sa-si aleaga cele mai nepotrivite momente pentru a comunica cu tine, incearca totusi sa ii oferi atentia atunci cand ti-o cere.

5. Discuta cu copilul tau despre emotii pozitive si emotii negative si ajuta-l sa si le identifice.

6. Arata-i ca il iubesti neconditionat, indiferent de greselile pe care le face.

7. In cazul in care nu reusesti sa schimbi ceva in comportamentul copilului tau, cauta ajutor de specialitate.


Ai intampinat astfel de cazuri? Ce solutii ai aplica pentru a-i ajuta pe copiii cu o asemenea problema de comportament?


 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    27.06.2011 - 05:22
    In noul colectiv de profesori nu ocupa locul detinut cu invatatorul.Profesorul nu-l place si nici el pe profesor ,motivatie intrinseca nu exista, copilul se simte ingnorat... atitudine negativa !Lipseste afectiunea ,bibileala, dadaceala invatatorului care insista ,explica si iar explica pana copilului ii place , li lauda partea buna ''acel bun din copil'', si iata de unde vine negativul...Daca acasa are o familie unde persista neintelegerile va avea nevoie de psiholog ,care nu inlocuieste asfectiunea si caldura mamei sau tatalui(care l-au instrainat cu voie sau fara).
  • Utilizator Anonim
    oica    22.06.2011 - 08:49
    ESTE ADEVARAT CA ACEST TIP DE COPIL ARE NEVOIE DE AFECTIUNE.
    VORBESC DI PROPRIE EXPERIENTA.MULTUMIM CA EXISTAT.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe